"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

In de zoektocht naar freelancers zijn skills belangrijker dan cv. 5 tips voor skills-based hiring

Opdrachtgevers vinden het cv van freelancers minder belangrijk dan hun vaardigheden, persoonlijkheid en tarief. Selecteren op ‘skills’, hoe doe je dat?

Voor 62% van de opdrachtgevers en tussenpersonen zijn skills of vaardigheden de voornaamste selectiecriteria voor freelancers. Zij vinden dat technische competenties en sociale vaardigheden meer zeggen over iemands geschiktheid dan diploma’s en titels. Cv en werkervaring (31%), prijs (15%) en persoonlijkheid (12%) zijn minder belangrijk bij de selecties van zelfstandig professionals, blijkt uit de Freelance Markt Index (FMI) van platform Freelance.nl.

Van cv naar skills: van verleden naar toekomst

Dit past in een bredere trend. ZiPconomy schreef een paar jaar geleden al dat grote organisaties zoals UWV, Rabobank en onderzoeksbureau TNO manieren zoeken om cv’s te verrijken met ‘skills’. Zo hopen ze meer en betere matches te maken tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Ook werken allerlei partijen aan skills-ontologieën en skills-paspoorten om vaardigheden inzichtelijk te maken.

In een eerder interview legt onderzoeker Joost van Genabeek van TNO uit waarom het waardevoller is om te selecteren op vaardigheden dan op diploma’s en werkervaring. Van Genabeek: “De werkervaring van een verkoper bij een multinational is heel anders dan die van een verkoper bij een klein bedrijf. Een diploma geeft snel verouderde informatie, omdat je je ontwikkelt als professional.”

Bas van de Haterd is adviseur over de invloed van technologie op werk. In een aflevering van podcastserie BNR Werkverkenners legt hij uit dat een cv vooral een kijkje in het verleden geeft, in plaats van in de toekomst. Van de Haterd: “Een cv vertelt wat je gedaan hebt, voor wie en hoe lang. Tijdens het sollicitatiegesprek zijn we vooral bezig om onze vooroordelen op basis van dat cv te bevestigen.”

Zo selecteer je freelancers op skills

Het belang van selectie op skills is dus ook doorgedrongen tot opdrachtgevers en tussenpersonen, vooral als het gaat om selectie van freelancers. De internationale term voor inhuur op basis van vaardigheden is ‘skills-based hiring’. Hoe doe je dat? Vijf tips:

1.   Vraag om skills in je opdrachtomschrijving

Ben je op zoek naar bepaalde vaardigheden? Vraag erom! Leg in je opdrachtomschrijving minder nadruk op werkervaring en meer op de benodigde competenties. Wat moet er gebeuren en wat moet iemand kunnen om dat voor elkaar te krijgen?

Kijk dus eens kritisch naar je huidige omschrijvingen. Waarom heeft iemand een universitair diploma nodig? Waarschijnlijk omdat je denkt dat iemand dan over bepaalde vaardigheden beschikt, zoals analytisch denkvermogen. Laat dus de diploma-eis achterwege en beschrijf de skills die je zoekt.

Beschrijf daarnaast het resultaat dat je verwacht of voeg een briefing toe. Zo kunnen kandidaten zelf inschatten of zij in staat zijn aan jouw behoefte te voldoen.

2.   Structureer kennismakingsgesprekken

Uit de FMI blijkt dat de persoonlijkheid van een freelancer minder belangrijk is dan zijn vaardigheden. Toch ligt in veel kennismakingsgesprekken de nadruk op de persoonlijke klik. Verander dat door meer structuur aan te brengen in kennismakingsgesprekken.

Maak een lijst van de vereiste vaardigheden en stel vragen om te toetsen of de kandidaat deze skills inderdaad heeft. Heb je iemand nodig die stressbestendig is? Vraag hoe de kandidaat in het verleden omging met een plotselinge deadline. Houd het eerlijk en stel iedere kandidaat dezelfde vragen.

3.   Geef vaardigheidstests (bijvoorbeeld op basis van games)

Een vaardigheidstest kan helpen de skills van kandidaten objectief te beoordelen. Zorg ervoor dat de tests aansluiten bij de vereiste vaardigheden voor de functie. Er bestaan allerlei assessmentmethoden om vaardigheden te testen. Sommige zijn gebaseerd op games.

Anders dan een cv of brief kunnen freelancers via zo’n assessment-game laten zien of zij stressbestendig zijn. Ook kan uit zo’n test blijken hoeveel risico kandidaten durven nemen, hoe snel zij van fouten leren of hoe integer ze zijn.

4.   Focus op zowel hard skills als soft skills

Vraag niet alleen om technische functie-eisen maar ook om persoonlijke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan communicatie, flexibiliteit en werken in teamverband. Dat zijn vaardigheden die je niet uit boeken leert, maar zelf in de loop der jaren ontwikkelt. Freelance.nl heeft in dit artikel de zes belangrijkste softskills op een rij gezet. Selecteer welke nodig zijn om jouw project succesvol voor elkaar te krijgen.u

5.   Breid je wervingskanalen uit

Uit de FMI blijkt dat 80% van de opdrachtgevers en tussenpersonen freelancers zoekt in eigen databases en via netwerkrelaties. Andere populaire wervingskanalen zijn LinkedIn (57%), Freelance.nl (57%) en andere jobboards (16%).

Wie steeds in dezelfde pool zoekt, vindt waarschijnlijk ook steeds dezelfde types. Gebruik daarom verschillende wervingskanalen om kandidaten te bereiken met een andere achtergrond.

De FMI is een samenstelling van cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de verwachting van 116 willekeurig geselecteerde opdrachtgevers op het Freelance.nl-platform. Bekijk hier het volledige rapport.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al bijna 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met 300.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl