"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VZN: “OCTAS werpt schaduw over aov-zzp-plannen van minister Van Gennip”

Betaalbaarder, rechtvaardiger en uitvoerbaarder dan de aov-zzp-plannen van minister Van Gennip. Zo beschrijft VZN-voorzitter Cristel van de Ven de adviezen van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS), die vorige week zijn overhandigd aan de minister. Ze roept de minister dan ook op om de OCTAS-adviezen over te nemen.

De adviezen van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstel (OCTAS) zetten de conceptplannen van minister Van Gennip voor een aov-plicht voor zelfstandigen in een geheel ander daglicht. 

VZN is verheugd dat de OCTAS voorstellen betaalbaarder, rechtvaardiger en uitvoerbaarder zijn dan de dure en ingewikkelde plannen die Minister van Gennip vorig jaar op hoofdlijnen presenteerde, en die momenteel verder worden uitgewerkt. VZN roept de Minister dan ook op om pas op de plaats te maken en de adviezen van OCTAS over te nemen in haar aanstaande conceptwetsvoorstel. 

De aansprekendste elementen in de voorstellen van OCTAS zijn naar de mening van de VZN een wachttijd van twee jaar, ook voor zelfstandigen, en een systematiek die recht doet aan het feit dat zelfstandigen fluctuerende inkomsten hebben. OCTAS presenteerde tevens een variant voor een basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden. Deze variant is de moeite waard om nader te onderzoeken, vindt VZN.

Concluderend oordeelt VZN positief over de plannen van OCTAS, mits er een opt-out mogelijkheid komt voor zelfstandigen die zich privaat wensen te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Vorig jaar gaf 94% van de zelfstandigen in een enquête aan die keuzevrijheid te wensen. Die wens kan en mag de politiek niet negeren.

Cristel van de Ven is voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Zij is namens Netwerk Zelfstandige Ondernemers lid van de SER. Bekijk alle berichten van Cristel Van de Ven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *