"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Zorg bij inhuur externen voor een betere afstemming tussen de business, HR en Inkoop”

Tijdens de ZiPconomy-Webinarweek gaat Arno Pronk, Director New Business bij Circle8, in op de vraag hoe je als opdrachtgever en intermediair samen kunt werken aan een optimale Total Talent Flow: “Het is vooral belangrijk dat je inzicht hebt in de mensen die in je organisatie rondlopen, zeker ook in de potentie die je externe mensen hebben.”

Op de vraag hoe volwassen de markt aan opdrachtgeverskant is als het gaat om het omarmen van Total Talent Management, zegt Arno Pronk: “Ik zie dat HR en inkoop in organisaties steeds dichter bij elkaar komen. Wij vinden ook dat die samen moeten optrekken, dus dat is een positieve ontwikkeling.” 

“Een belangrijk aandachtspunt blijft wel dat er een betere afstemming komt tussen de business enerzijds en HR en inkoop anderzijds. Je ziet vaak dat de belangen nogal uiteen liggen. Inkoop denkt vooral aan de prijs en de business wil de beste kandidaat. Als er niet wordt gecommuniceerd, kan dat leiden tot verkeerde aannames bij de werving.” 

“Mijn advies aan organisaties is daarom: ga veel eerder samen om tafel zitten, zodat je samen betere keuzes gaat maken. Er zijn natuurlijk heel veel manieren om competenties binnen te halen. Ga samen die mogelijkheden na: gaan we iemand inhuren? Of nemen we een junior aan die door een senior wordt opgeleid en zich intern doorontwikkelt?” 

Beste kandidaat

“Als je ervoor zorgt dat de afstemming tussen de business en HR/inkoop in de hele organisatie beter is geregeld, dan kun je ook veel beter je vraag uitzetten bij een intermediair. Vanuit Circle8 hebben we ook altijd eerst een gesprek met de business om in kaart te brengen wat zij precies zoeken. Dan kun je vervolgens met minder tijd en energie de beste kandidaat vinden. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je de juiste kandidaat op het juiste moment tegen de juiste voorwaarden bindt.”

Wat is jullie rol bij het ondersteunen van organisaties in die verdere volwassenwording?

“Om te beginnen is bij een nieuwe kijk op goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap één van de belangrijkste boodschappen dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van opdrachtgever en intermediair. Op basis van onze ervaring kunnen we klanten inzicht geven in de verschillende manieren waarop ze personeel kunnen werven en in de verschillende varianten daarbij. Bij Circle8 hebben we voor elk vraagstuk een oplossing bedacht, of het nu gaat om uitzenden, corporate recruitment, het inzetten van externen of samen met partners kijken of we young professionals gaan inzetten in de vorm van detavast. 

Vier focusgebieden

Wij noemen onze aanpak de Total Talent Flow en gaan uit van vier focusgebieden: Vinden, Binden, Groeien en Doorstromen. We vinden de juiste mensen en we binden ze door de wijze waarop we ze helpen te excelleren met een goede candidate journey. Vervolgens helpen we ze met hun groei en uiteindelijke doorgroei door ze ofwel een hogere functie binnen de organisatie te bieden, of vanuit flex naar vaste dienst te gaan. Als die opties er niet zijn, kijken we hoe we ze kunnen inzetten bij een andere opdrachtgever.”

Het vierde focusgebied dat je noemt – doorstromen – is natuurlijk een interessante. Hoe kunnen organisaties dat doorstroom-element versterken?

Arno Pronk: “Het is vooral belangrijk dat je inzicht hebt in de mensen die in je organisatie rondlopen, zeker ook in de potentie die je externe mensen hebben. Zitten er bijvoorbeeld mensen bij die je in vaste dienst zou willen hebben? Ga vooral ook ruim voor de einddatum van een contract met je mensen in gesprek: Wat wil je zelf? Wat zijn je ambities? Heb je het naar je zin? Hoe ziet je toekomst eruit? Bied een luisterend oor en kijk samen welke vervolgmogelijkheden er zijn.” 

Ga vooral ook ruim voor de einddatum van een contract met je mensen in gesprek

Een van de uitkomsten kan natuurlijk zijn dat je ervoor kiest afscheid te nemen. Als je kiest voor een exit, is het voor zowel de intermediair als de opdrachtgever nog steeds belangrijk om dat op een goede manier te doen. Het kan immers zijn dat je over vijf jaar weer een rol voor die externe medewerker hebt. Daarnaast gaat het ook om ambassadeurschap. In het kader van je employer branding en het aantrekken van nieuwe mensen is het heel belangrijk dat je een goede reputatie hebt bij voormalige medewerkers. Dat geldt natuurlijk zowel voor mensen die vast voor je hebben gewerkt als voor externen.”


Webinar ‘Een nieuwe kijk op goed werkgever-/opdrachtgeverschap’

Op 9 februari van 12.30- 13.15 uur verzorgt Arno Pronk tijdens de Webinar Week het webinar ‘Een nieuwe kijk op goed werkgever-/opdrachtgeverschap’. Daarin laat hij zien hoe je als opdrachtgever samen met de intermediair kunt werken aan een optimale Total Talent Flow: het vinden van de beste talenten, het binden ten behoeve van een langdurige samenwerking, het ondersteunen van die talenten in hun groei en het zorgen voor een goede doorstroming.

Schrijf je in voor het webinar 


 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *