SLUIT MENU
De site Werken bij de VRT

Belgische omroep VRT voorloper in de integratie van vast en flex

De Vlaamse publieke omroep loopt voorop als het gaat om het samenbrengen van vast en flex. HR-expert Mark van Assema: “De recruitmentsite van de VRT is het ultieme bewijs van Total Talent Management.”

De manier waarop bedrijven hun vacatures en opdrachten presenteren, zegt iets over de manier waarop zij omgaan met vast en flexibel personeel. Zo lijkt het niet op te schieten met de integratie van vast en flex bij grote Nederlandse bedrijven: het werving- en selectieproces van vaste werknemers en de inhuur van flexwerkers staan vaak nog los van elkaar.

Jonge bedrijven daarentegen lopen voorop met integraal personeelsbeleid. Het gaat bij deze start- of scale-ups om het werk en de kandidaat, contractvorm doet er nauwelijks toe. De starters hebben een frisse blik op werk en kunnen nu eenmaal snel aanpassen, omdat er weinig managementlagen zijn.

Succesverhaal

Maar de Vlaamse omroep VRT laat zien dat zogenaamd Total Talent Management (TTM) niet voorbehouden is aan start-ups. De nationale omroep bestaat sinds 1930 en heeft zo’n 3.500 vaste en flexibele medewerkers, waarvan sommigen al 30 jaar bij de organisatie werken.

“Een lastige organisatie om te veranderen, maar het is gelukt”, vertelt HR-expert Mark van Assema. “Ik ken geen groot bedrijf in de Benelux dat zo ver is met integraal talentbeheer als de VRT. De recruitmentsite is het ultieme bewijs. Vind maar eens een bedrijf dat vacatures voor vaste contracten, stages, uitzendfuncties, freelanceopdrachten én detachering op hetzelfde platform presenteert.”

De site Werken bij de VRT
Op de recruitmentwebsite van de Vlaamse omroep staan alle types vacatures en opdrachten bij elkaar.

Van strategie naar implementatie

Van Assema was samen met Marleen Deleu betrokken bij de invoering van integraal talentbeheer. Deleu hielp de inkoop- en HR-directie een TTM-strategie te bepalen, Van Assema werkte vervolgens 2,5 jaar aan de implementatie. Ze schreven er een boek over: Mis geen talent.

Lees ook: ‘Integraal Talent Beheer begint aan de top’ (video + boek)

“Vroeger zag de VRT eruit als veel andere organisaties”, vertelt Van Assema. “Recruiters zochten vaste werknemers en stagiaires, een MSP-dienstverlener regelde de inhuur van flexibel personeel. Het waren twee gescheiden werelden. Een inhurende manager begon dus met het bepalen van de contractvorm. Als hij een freelancer zocht ging hij naar de MSP, zocht hij een vaste kracht dan moest hij naar HR.”

Voordelen van Total Talent Management

TTM werkt anders: niet de contractvorm, maar het werk en de werkende staan centraal. Als de arbeidsrelatie ondergeschikt is, heeft een bedrijf namelijk veel meer mogelijkheden om het werk gedaan te krijgen. Bovendien krijgt een bedrijf met TTM overzicht van alle werkenden in de organisatie en de beschikbare talenten om het bedrijf heen.

Van Assema: “Bij de VRT weten ze dat het voor bepaalde functies niet uitmaakt of iemand het werk doet als freelancer, uitzendkracht of vaste medewerker. Dat sluit goed aan op TTM. Juist die visie is een van de succesfactoren in deze casus.”

Visie en communicatie

Sofie Reviers was de ‘interne TTM-visionair’, vertelt Van Assema. “Zonder haar was deze organisatieverandering niet gelukt. Als externe consultant kun je wel je verhaal vertellen, maar als niemand in de organisatie de visie deelt gaat het niet gebeuren.”

Communicatie is heel belangrijk, benadrukt hij. “Het doel is dat de HR-afdeling de visie gaat delen. Bij de VRT is dat gelukt. Het beheer van freelancers bij de VRT is geen inkoopproces meer, maar een gedeelde verantwoordelijkheid vanuit HR.”

Website en processen

TTM begint met visie en communicatie, maar komt niet van de grond zonder technische uitvoering. Van Assema hielp de VRT om verschillende onderdelen van TTM te implementeren.

“De jobsite was er zonder onze visie niet geweest”, vertelt hij. “Het HR- en inkoopsysteem moesten samen komen. Een hele klus, maar juist die koppeling van systemen is essentieel voor TTM. Nu kunnen recruiters met één druk op de knop vacatures uitzetten op verschillende kanalen: van de jobsite tot het Vendor Management Systeem van de MSP-dienstverlener.”

Lees ook: To VMS or not to VMS: alle kostenbesparingen op een rij

Het inhuurproces loopt tegenwoordig heel anders bij de VRT dan vroeger. Als een manager iemand nodig heeft, bepaalt hij nu samen met de HR Business Partner de manier van werving: vast recruitment, flexibele inhuur of beide? Steeds vaker zet de VRT meerdere kanalen in om mensen te vinden, ziet Van Assema. “Dat verhoogt de kans snel de juiste persoon te vinden.”

Maximale winst uit employer branding

De VRT regelt inmiddels de meeste inhuur zelf, zonder MSP-dienstverlener. Alleen functies waarbij de omroep aanbestedingsplichtig is, zetten ze uit via de MSP.

De eigen recruitmentsite is een belangrijk wervingskanaal voor alle contractvormen. “VRT is een sterk merk in België en het bedrijf besteedt veel aandacht aan zijn werkgeversimago”, vertelt Van Assema. “Ze halen meer winst uit die employer branding door de site te gebruiken om eender welk talent aan te spreken. Ik zie zelfs af en toe uitzendfuncties voorbij komen. Dat is bijzonder, want de meeste bedrijven laten die werving over aan het bureau.”

De VRT zet zijn employer branding ook in op social media om talent te vinden, van stagiaires tot senior professionals.

Voorbeeld:

Talentpool voor vast én flex

Verder heeft de omroep eigen ‘talentpools’. Dit zijn bestanden met geschikte kandidaten voor functies die zij vaker nodig hebben, bijvoorbeeld journalisten en redacteuren. HR organiseert bijvoorbeeld speciale speeddates met kandidaten. Wie geschikt is, komt terecht in de pool.

“Contractvorm is ondergeschikt”, vertelt Van Assema. “Kandidaten mogen aangeven of ze een voorkeur hebben voor vast of flex, maar het is geen uitsluitingsgrond bij selecties. Er is bijvoorbeeld geen aparte pool voor flex.”

Werken bij VRT
De contractvorm is ondergeschikt bij veel vacatures van VRT. (screenshot 22-11-2021)

Talentontwikkeling en volgende stappen

Tot slot gaat Total Talent Management over meer dan acquisitie, vertelt Van Assema. “Het gaat ook over talentontwikkeling en doorstroom binnen de organisatie.”

Zo heeft de VRT een opleidingssysteem dat voor alle werkenden toegankelijk is. Ze kunnen daar bijvoorbeeld leren werken met nieuwe editingsoftware. Ook is er een intern klusplatform, vergelijkbaar met Upwork.

De omroep geeft het goede voorbeeld als het gaat om de integratie van vast en flex, maar de VRT is nog niet klaar. “Een volgende stap is ook op financieel gebied vast en flex bij elkaar te brengen”, zegt Van Assema. “Het jaarverslag moet niet alleen gaan over de fte’s, maar over de totale talentkosten en -opbrengsten.”