"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

People 2.0: “Internationaal recruiten wordt de nieuwe norm”

We hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Dat is niets nieuws. Personeel van buiten Europa zou de oplossing kunnen zijn, vertelt Angelo Visser van People 2.0 tijdens het webinar ‘Internationaal recruiten wordt de nieuwe norm’.

Het vinden van het juiste personeel zal de komende jaren alleen maar moeilijker worden. We hebben structureel te maken met te weinig kandidaten voor het aantal vacatures. Niet alleen in Nederland hebben we te maken met een krimpende beroepsbevolking, maar in heel Europa zien we vergrijzing. Dit betekent dat wervingen op andere manieren moeten gaan plaatsvinden, ook over de grenzen heen; we moeten buiten Europa op zoek naar personeel.

Werkgevers moeten zich er daarnaast van bewust zijn dat werknemers andere wensen en behoeften hebben dan voorheen. Als zij zelf kunnen kiezen waar, wanneer en met wie zij werken, geven zij aan productiever te worden. Door het tekort aan personeel is het de werkende die bepaalt.

Redenen voor internationaal recruiten

Naast de al genoemde vergrijzing die zorgt voor onvoldoende werkkracht, zijn er nog andere redenen om internationaal te gaan werven. We hebben ook te maken met het natuurlijk verloop van medewerkers en de war for talent. Ook kan buitenlands personeel de diversiteit en inclusie binnen de organisatie bevorderen en zorgen voor een nieuwe kennis en inzichten, wat innovatie en creativiteit kan stimuleren. Bovendien kan het een besparing opleveren. Internationaal wordt er anders gekeken naar beloningen dan in Nederland. Het kan zijn dat je in het buitenland werknemers vindt die bereid zijn om tegen een bepaalde beloning te werken, waarvoor locals dat niet willen doen.

Nadelen internationaal recruiten

Naast voordelen zitten er ook nadelen aan internationaal recruiten. Zo heb je te maken met intensievere wervingsactiviteiten, taalbarrières, een verschil in cultuur, religie en feestdagen, kosten en investeringen en logistieke uitdagingen. Bovendien moet een werkgever een erkend referent van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) zijn om personeel vanuit het buitenland te mogen halen. 

Aanpak

Mocht je personeel vanuit het buitenland willen halen, is het goed om onderzoek te doen naar de markt: waar zitten de profielen die jij zoekt? Kijk ook naar hoe mensen tegenover ons land staan en tegenover werken op een andere plek. Tijdens het webinar werd het voorbeeld gegeven van mensen uit Spanje die niet graag verhuizen voor hun werk. En als zij dat wel doen, willen ze graag familie meenemen. Het is goed om daar van tevoren een beeld van te hebben.

Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van de procedure. Wat moet er gebeuren voordat je personeel uit het buitenland kunt aannemen? Wat is ervoor nodig om referent van de IND te worden? En wil je dit zelf op je nemen of ga je op zoek naar een partner? 

People2.0 is referent van de IND en kan zo gemakkelijk als werkgever optreden, zo vertelt Angelo Visser van People 2.0 tijdens het webinar. Na aankomst van de werknemer in Nederland, helpt People2.0 met het verkrijgen van een BSN, een bankrekening en een zorgverzekering. Daar heeft de werkgever waar de medewerker zijn werkzaamheden gaat uitvoeren dan geen omkijken meer naar.

Payroll in het land van herkomst

Is migratie naar Nederland niet noodzakelijk, dan kun je iemand ook op afstand, vanuit het buitenland remote laten werken. People2.0 is wereldwijd actief, dat maakt het mogelijk om iemand in het land van herkomst via hun payroll te betalen. Ook als je als opdrachtgever niet gevestigd bent in het land van je toekomstige collega. Betalingen vinden plaats in lokale valuta en de opdrachtgever wordt gefactureerd in het gewenste land en tegen de gewenste valuta.

Arbeidsmigranten

People2.0 richt zich op kennismigranten (een hoog opgeleide immigrant). Het is een stuk lastiger om werkenden in lagere functies naar Nederland te halen. Als werkgever zul je dan zelf contact op moeten nemen met het UWV om een werkvergunning aan te vragen. Belangrijk daarbij is dat je kunt aantonen dat er schaarste is in Nederland en dat het daarom noodzakelijk is om personeel vanuit het buitenland aan te nemen.

Kijk het hele webinar terug:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie