"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

CBS: omzet flexbranche groeit met bijna 7% in tweede kwartaal

Ondanks een licht krimpende economie en extreme krapte op de arbeidsmarkt presteren flexbedrijven goed.

De omzet van de flexbranche in Nederland is in het tweede kwartaal van 2023 met 6,7% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Maar de verschillen tussen flexbedrijven zijn groot.

Dat stelt flex- en arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse, op basis van nieuwste cijfers van het CBS.

In de cijfers van het CBS over de flexbranche zijn alle arbeidsbemiddelings- en werving- en selectiebureaus meegenomen. Het gaat om de cijfers van onder meer uitzenders, payrollers en detacheerders. 

Binnen de flexbranche zijn de verschillen in omzetontwikkeling groot.

Uitzenden: omzet stabiliseert

De ABU Marktmonitor – waarin de grote uitzenders sterk zijn vertegenwoordigd – laat een omzetkrimp zien in het tweede kwartaal van (gemiddeld) -3%, terwijl de omzetdaling in het eerste kwartaal nog -7% bedroeg. De omzetdaling is in het tweede kwartaal dus geringer. En uit de meest recente ABU-cijfers blijkt zelfs dat de omzet stabiliseert.

Voorzichtige conclusie: de uitzendmarkt lijkt de ergste krimp qua omzet achter de rug te hebben. Maar tussen de (grote) uitzenders zijn ook grote verschillen in omzetontwikkeling. Randstad Nederland boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een flinke omzetdaling (-9%) ten opzichte van een jaar eerder (Q1 2023: -11%).

De omzet van ManpowerGroup in Nederland daalde in het tweede kwartaal met -7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (Q1 2023: -6%). 

Van de beursgenoteerde uitzenders deed alleen Adecco Nederland het relatief goed met een naar schatting een zeer lichte omzetkrimp van -1%.

Het zijn dus vooral de niet-beursgenoteerde ABU-bureaus die gemiddeld een omzetgroei hebben geboekt. 

Detacheren: minder sterke omzetgroei

Uit de meest recente VvDN Marktmonitor blijkt dat de omzet van detacheerders in het tweede kwartaal van 2023 iets minder hard is gegroeid dan in het eerste kwartaal. De omzet steeg met 8% ten opzichte van het jaar daarvoor (eerste kwartaal 2023: +11%). Een iets afvlakkende omzetgroei dus. In 2022 steeg de omzet in de detacheringsbranche nog gemiddeld met 18%.

Overigens kende Brunel Nederland, de grootste beursgenoteerde detacheerder van Nederland, in het tweede kwartaal van dit jaar de sterkste kwartaalgroei in vijf jaar tijd (+14%).

Uitzenduren blijven in de min

De totale omzetcijfers van de flexbranche zijn dus positief, maar dat geldt niet voor de gerealiseerde uren. De totaal bemiddelde flex-uren zijn in het tweede kwartaal met -6,2% gekrompen (Q1 2023: -5,7%).

Met ook hier weer indrukwekkende verschillen. Waar de uren van gedetacheerden naar schatting gelijk bleven in het tweede kwartaal (Q1 2023: +2,6%), zien uitzenders de uitzenduren al lange tijd dalen.
De uitzenduren in de ABU Marktmonitor laten een krimp zien van -14,5% in het tweede kwartaal (Q1 2023: -17,6%). De krimp in uitzenduren blijft fors, maar is dus wel geringer dan aan het begin van dit jaar.

Lees ook: