"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Inzicht in hoeveel flexibele krachten kosten vergeleken met vaste medewerkers

Intelligence Group heeft een nieuw dashboard ontwikkeld die bedrijven kan helpen bij de keuze tussen het aannemen van vaste of flexibele professionals. Als eerste brengt Intelligence Group deze data op de markt. Het Vast en Flex-dashboard vergelijkt onder andere het uurtarief van zelfstandig professionals met medewerkers in loondienst in eenzelfde rol, ervaringsniveau. Het nieuwe dashboard ging dinsdag 30 mei live.

Het Vast- en Flex-dashboard kijkt naast tarieven ook naar wervingshaalbaarheid en pullfactoren van beide doelgroepen. En rapporteert naast het actuele marktconforme tarief ook het marktgemiddelde van zzp’ers binnen de beroepsgroep. Daarmee kunnen gebruikers binnen in één oogopslag hun Total Talent Acquisition strategie aanpakken.

Want werkgevers staan vaak voor het dilemma: een zelfstandig professional of detacheringspartij inhuren of een medewerker in loondienst aannemen? Met het nieuwe Vast- en Flex-dashboard is Intelligence Group de eerste op de markt die harde data verschaft voor het maken van deze keuze. Nu steeds meer mensen voor een flexibele werksituatie kiezen – gezien de sterke groei van de flexschil – is deze informatie actueler en belangrijker dan ooit. Tot en met vandaag was er geen onafhankelijk en actueel inzicht in de (ontwikkeling) van de zzp-tarieven.

Dashboard

Hoe werkt dat dashboard in de praktijk? In een kraakhelder overzicht wordt onder andere het gemiddelde tarief getoond van een bepaalde beroepsgroep, variërend van een junior, medior en senior in vaste dienst (respectievelijk uurtarief 21, 33 en 42 euro) en hetzelfde voor zelfstandig professionals (respectievelijk in dit voorbeeld 71, 86 en 112 euro), en het dashboard rekent dat tevens om in een maandtarief. Zo is in één oogopslag het verschil zichtbaar tussen de loonkosten van vaste en het uurtarief van flexibele krachten.

Naast pullfactoren en wervingshaalbaarheid is een ander waardevol datapunt van het Vast- en Flex-dashboard: de gemiddelde zzp-graad binnen een beroepsgroep. Daarmee heeft een organisatie een richtlijn in het aandeel zzp’ers binnen de geselecteerde doelgroep. ‘Er komt steeds meer bewijs dat als er naar verhouding te veel zelfstandig professionals, gedetacheerden en flex op de werkvloer zijn, dat het kennisbehoud en de productiviteit onder druk komen te staan. Tegelijkertijd jaagt een bescheiden flexschil juist productiviteit aan. Daarmee is het strategisch omgaan met de flexschil essentieel. Flex is geen duurzame oplossing voor wervingsproblemen, professioneel total talent management wel. Daar heb je de juiste data voor nodig, waarmee je makkelijk enkele procentpunten van je flexbudget kunt besparen. Voor de meeste werkgevers scheelt dat al snel enkele tonnen tot miljoenen per jaar’ aldus Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group.

Het nieuwe dashboard heeft in de huidige arbeidsmarkt met steeds wisselende aandelen van vaste en flexwerkers, de nodige voordelen: het Vast en Flex-dashboard maakt gebruik van onafhankelijke data, die elk kwartaal worden geüpdatet. Met het dashboard krijgt een bedrijf een totaaloverzicht, dat een perfecte input betekent voor het bepalen van zijn Total Talent Acquisition strategie. Intelligence Group is de enige in de markt die deze data gelijk kan tonen.

Meer informatie over de voordelen van deze innovatieve functie is beschikbaar op de website van Intelligence-Group. Klik hier om de pagina te bezoeken en lees hoe gebruikers kunnen profiteren van het Vast en Flex-dashboard.

Intelligence Group is dé specialist in arbeidsmarktdata. Sinds 2003 verzamelen en analyseren wij arbeidsmarktdata onder de Europese beroepsbevolking en met die data bedienen wij, via innovatieve tools en uitgebreide rapporten, zowel corporate recruitment als intermediairs. Bekijk alle berichten van Intelligence Group

4 reacties op dit bericht

  1. Een mooi gereedschap!

    Het zou wel aardig zijn om bij de vergelijking salaris / uurtarief de berekeningswijze te laten zien. Dan kunnen we vaststellen welke appels met welke peren worden vergeleken.
    Ik denk dat de meeste zzp-bemiddelaars, detacheerders en uitzenders op andere getallen komen.
    -> De tarieven voor ‘Flex’ zitten wel in dezelfde ordegrootte maar de factor uurtarief / maandsalaris is niet consistent over de drie categorieën.
    -> De kosten per gewerkt uur voor een vast dienstverband lijken te laag: iemand die 4000 euro per maand verdient, kost bij 1600 productieve uren per jaar alleen aan bruto salaris al minimaal 32,40 per uur. En daar komen de werkgeverslasten (die verschillen wat per sector) dan nog bij.

    • Dus dat. En dan ben ik ook benieuwd naar eventuele ‘indirecte’ kosten zoals eventuele ontslag- en omscholingskosten en verloren uren door ziekte/ opleidingen (immers een zelfstandige professional zal die niet factureren). Mijn gevoel zegt dat de overall werkgeverskosten tussen zelfstandigen (‘flex’) en vast dienstverband niet significant verschillen.

  2. Mooi concept. Echter niet volledig. Kosten vergelijking gaat niet op.
    Kosten werkgever mogen inclusief de punten die Arnold aangeeft. Bij freelancer zou met oa de volgende kosten rekening gehouden mogen worden:
    – Acquisitie tijd en kosten
    – ontwikkel (leren) kosten
    – verzekeringen
    – en evt ongewilde ‘bankzit’-kosten.
    – et cetera.

    Het oogt mooi er werk helaas op deze wijze de beeldvorming van de freelancer tegen. Er is bij een dergelijke vergelijking meer nuance nodig. Zo is er een verschil in het inhuren van een specialist in het vakgebied of iemand die piekbelasting opvangt.

  3. Dank voor de opmerkingen. Zelfstandigen die meer/minder uren maken, verlengd worden en/of de duur/lengte van de opdracht heeft ook effect op het uurtarief. Of welke bemiddelaar er wel/niet tussen zit. Daarom zijn we uitgegaan van marktgemiddeldes o.b.v. honderduizenden records. Nuances per regio, branche e.d. zijn er altijd. Maar die zijn er ook op uurtarieven. Daar is het afhankelijk van bijv. de CAO of de pensioenregeling, of alles wat hierboven wordt aangehaald.. Ook daar hebben we gekozen voor het marktgemiddelde om een zo zuiver vergelijk mogelijk te maken. En ondanks alle mitsen en maren (en die zijn er, zie hierboven) is dit o.b.v. miljoenen records van salarissen en honderduizenden records van uurtarieven het meest onafhankelijke vergelijk wat nu mogelijk is. Het geeft in ieder geval de start om vervolgens uit te leggen waar de afwijkingen liggen. En dat gesprek wordt nu niet gevoerd, of op onjuiste data.
    Overigens… omdat we gebruik maken van markttarieven, wijken factoren tussen salaris en uurtarieven af. De markt bepaalt de tarieven in dit geval, niet een formule x CAO uurtarief.