"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Randstad topman is groei aantal zzp’ers zat

CEO Jeroen Tiel van Randstad Groep Nederland mist regie op de arbeidsmarkt. Hij wil snelle aanpak van schijnzelfstandigheid.

CEO van Randstad Groep Nederland Jeroen Tiel wil dat het kabinet steviger ingrijpt om de groei van het aantal zzp’ers in te perken. Dat zei hij bij de presentatie van de jaarcijfers van Randstad.

De HR-dienstverlener merkte dat de vraag naar uitzendpersoneel het afgelopen kwartaal iets afnam. Toch had Randstad naar eigen zeggen ‘een uitstekend jaar’. De jaaromzet groeide met 12% naar 27,6 miljard euro.

Zorgen over zzp-beleid

Ondanks die groei maakt Tiel zich zorgen over de aanhoudende groei van het aantal zelfstandigen. “Ik ben voor mensen die er bewust voor kiezen zzp’er te zijn en die dat goed regelen”, zei de CEO van Randstad Nederland in het Financieele Dagblad. “Mensen die een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten en sparen voor hun pensioen. Dat zijn de zzp’ers die niet in een diep gat vallen als hun situatie verandert. Maar deze groep is in de minderheid.”

Jacques van den Broek, voormalig CEO van de Randstad groep, pleitte eerder voor een minimumtarief voor zzp’ers. Tiel vindt verplicht pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen een goed idee. Hij heeft kritiek op de manier waarop het kabinet werkt aan zzp-beleid. “Plannen blijven hangen in intenties. De regie op de arbeidsmarkt is zoek.”

Concurrentie en waterbedeffect

Het is duidelijk waarom Tiel zich zorgen maakt. De uitzender ervaart in Nederland ongetwijfeld concurrentie van zzp-platformen als Temper en Youngones. Dit soort platformen zetten vooral jongeren als zzp’er in voor werk dat voorheen vooral door uitzendkrachten werden gedaan.

Daarbij heeft minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) haar plannen voor meer regulering en kostenverhogende maatregelen voor de uitzendsector al klaar liggen, terwijl zij de plannen voor zzp-arbeid nog moet uitwerken. Ook de Tweede Kamer zet daar vraagtekens bij. (zie hier)

Van Gennip kondigde eerder aan dat ze niet zal wachten met delen van haar hervormingsplannen totdat alle onderdelen klaar zijn. “Gelijktijdig invoeren van alle nieuwe regels leidt tot ongewenst uitstel”, zei ze een half jaar geleden tijdens het ABU-congres. Tiel en de rest van de uitzendsector vrezen een waterbedeffect: strengere regels voor uitzenders leiden tot verdere groei van de nog niet gereguleerde zzp-sector.

Bron: FD, ANP

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

9 reacties op dit bericht

  1. Waar maakt Randstad zich druk om? Het gaat nog eeuwen duren voordat de overheid overeenstemming bereikt en plannen gaat doorvoeren: het is immers een gebed zonder einde.

    • Dat is precies waar Tiel zich druk over maakt. zzp-plannen kan/zal idd nog wel even duren plus dat meererheid in Eerste Kamer nog wel eens lastig kan worden Maar die voor uitzendsector (bijv inperking uitzendtermijn, certificeringsplicht) zijn al klaar met breed politiek draagvlak.

  2. Lees ik nou goed dat Jeroen Tiel zegt dat de meeste zzp-ers “in een diep gat vallen als hun situatie verandert” (omdat degenen die een aov en pensioenvoorziening hebben kennelijk in de minderheid zijn)?
    Ik ben zeer benieuwd naar de onderliggende data bij deze stelling.

  3. Dit vraagt idd om een factcheck. Volgens Tiel is de groep die het wel goed regelt voor zichzelf ‘in de minderheid’. Hoeveel van de nieuwe zzp’ers is dan praktisch opgeleid, en hoeveel daarvan heeft het dan niet goed geregeld, zelf of via iemand die daar goed in is. Aannemende dat theoretisch opgeleide zzp’ers het wel goed regelen dan.

  4. “De uitzender ervaart in Nederland ongetwijfeld concurrentie van zzp-platformen als Temper en Youngones.” Als zzp-er regel ik mijn zaken volgens de wet en wat hij van vindt doet er niet toe.

    • Dat is juist het erge aan deze man. Hij roept de hulp van de politiek in om zijn concurrentiepositie te behouden en meer. Zielig eigenlijk.

  5. Grappig hoe een uitzender zich ineens druk kan maken over ‘voor jezelf zorgen’ als ZZP-er. Hoe ziet hij dan dat voor jezelf zorgen dan bij een uitzendkracht die tijdelijk is uitgezet in de horeca, schoonmaak, zorg of bouw ? Alleen de marge van Randstad is dan een zekerheid – maar niet voor de betrokken uitzendkracht. Appels – peren en dat geplaatst in een ‘functie van de uitzender in de arbeidsmarkt’. Menig ZZP-er heeft meer netto te besteden bij hetzelfde werk in een ‘uitzendformule’. Of ze dan voor zich zelf kunnen zorgen of niet … beetje eng als we dan artikel 10 van de Grondwet willen passeren (recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer). Denk echt dat er wel iets meer te doen is om draagvlak te creëren zodat ook bij tijdelijke, uitzend- of kleine part time arbeidscontracten een menselijke maat kan gelden.