"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Randstad-topman wil minimumtarief plus verplichte verzekeringen voor onderkant zzp-markt

Jacques van den Broek: ‘Consumenten moeten uiteindelijk de rekening betalen voor meer zekerheden in de gig economy’

Een minimumtarief gecombineerd met verplichte deelname aan een vorm van sociale zekerheid voor zelfstandigen in meer kwetsbare delen van de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld in transport en de bouw. Dat antwoordde Randstad-CEO Jacques van den Broek op het OECD Forum in Parijs op de vraag hoe we de arbeidsmarkt inclusief houden.

Van den Broek ziet hier een rol weggelegd voor de wetgevers, primair waar het gaat om beroepen met een gemiddeld lager opleidingsniveau. “We hebben in de arbeidsmarkt een systeem ontwikkeld van collectief onderhandelen en tegelijkertijd een systeem waarin we mensen tegen zichzelf beschermen. Door de schaalgrootte kun je dan zaken als sociale verzekeringen goedkoop regelen. We zijn sterke voorstander van zowel minimumtarieven als verplichte deelname aan het sociaal stelsel voor zelfstandigen in sommige sectoren”, zo zei Van den Broek.

Meer zekerheden komt met een prijskaartje

Luca Visentini, de secretaris-generaal van de Europese koepel van vakbonden, wees er tijdens hetzelfde Forum op dat ook de uitzendmarkt aanvankelijk ongereguleerd was, met weinig zekerheden en rechten voor de werkenden. Maar na uitvoerige onderhandelingen is deze markt nu vrijwel overal wel behoorlijk gereguleerd. Die slag moet volgens Visentini nu ook plaatsvinden rondom gig-workers en andere freelancers.

Die regulering in de uitzendbranche is overigens wel met een prijs gekomen. Letterlijk, wat de uitzendmarkt merkt in de marges. Wat dan ook meteen een drijfveer weergeeft van de mening van Van den Broek. De flink gereguleerde uitzendmarkt ervaart de ongereguleerde zzp-markt in sommige opzichten namelijk nu als oneerlijke concurrentie.

De rekening van een meer inclusieve gig-economy, met meer zekerheden, moet uiteindelijk bij de consument komen te liggen, stelt Van Den Broek. “Met de digitale economie gebeurt iets gek. Die is gebaseerd op het idee van gratis services. Maar we weten natuurlijk dat gratis niet bestaat. Als gig-workers meer sociale zekerheden gaan krijgen, dan wordt het duurder. Laten we hopen dat de maatschappij die rekening wil betalen.”

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts