"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wat zijn de voordelen van het werken met een MSP?

In dit artikel leggen de experts van De Staffing Groep uit wat een MSP nu precies is, en welke voordelen een partnerschap met een MSP oplevert voor organisaties.

Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt worstelen werkgevers met het aantrekken van het juiste talent voor hun organisatie. Ook de werving van tijdelijk talent is geen makkelijke opgave. Bij de inhuur van tijdelijke werknemers worden werkgevers beperkt door de wet DBA. Organisaties die hulp nodig hebben bij de inhuur van extern talent kunnen een Managed Service Provider (MSP) inschakelen.

Maar wat is een MSP nu precies is, en welke voordelen kan een partnerschap met een MSP opleveren voor organisaties.

Wat betekent MSP?

MSP is de afkorting voor Managed Service Provider. Binnen Resource Management wordt deze afkorting gebruikt voor HR-processen. Van interim, detacheren tot ZZP: MSP vormt een overkoepelende term voor alle werkzaamheden rond de werving, selectie en het beheer van tijdelijk personeel door de partij die de MSP verzorgt.

Een MSP is een dienstverlener die de opdrachtgever tijdens het inhuurproces ontzorgt. Wanneer organisaties vaak externe, tijdelijke medewerkers inhuren en werken met verschillende leveranciers is er sprake van een versplinterd inhuurproces. Om tijd en energie te besparen kunnen organisaties een externe partij inhuren: de MSP. Wanneer een organisatie een MSP inschakelt dan wordt de MSP verantwoordelijk voor het interne inhuurproces van de organisatie. Een MSP managet en monitort de volgende processen:

 • Het opstellen van een capaciteitsplanning en budgetbewaking
 • Voorselectie en screening van kandidaten
 • Contractbeheer en voldoen aan wet- en regelgeving
 • Leveranciersmanagement
 • On- en offboarding

Een MSP is een dienstverlener die de opdrachtgever tijdens het inhuurproces ontzorgt.

Kort gezegd: een MSP is verantwoordelijk voor het managen van het inhuurproces van tijdelijke, externe medewerkers. De belangrijkste doelstellingen van een MSP zijn kostenbesparing, procesoptimalisatie en het binden van het beste tijdelijke talent. Een MSP is voor veel organisaties een partner die voor de lange termijn het inhuurproces van externe medewerkers naar een hoger niveau tilt.

 

De vijf voordelen van een MSP

Een MSP brengt vele voordelen met zich mee. We zetten er een aantal op een rij:

 1. Gestroomlijnde processen. Vanwege de korte lijnen met partijen op de arbeidsmarkt kan de MSP snel de juiste kandidaten aanspreken. Zo vermindert de MSP de tijd voor inhuur en de lasten voor inhurende managers.
 2. Meer inzicht in de externe inhuur. Een MSP heeft inzicht in de markttarieven en de beschikbaarheid van kandidaten, ook van freelancers. Zo kan een MSP organisaties snel helpen met het plaatsen van de juiste mensen op de juiste plek.
 3. Continuïteit binnen de personeelswerving van de organisatie. MSP’s hebben een omvangrijk netwerk. Zo kunnen ze doorlopend op zoek gaan naar talent. Een MSP ziet ook toe op het beheer van leveranciers op aandachtspunten die voor een opdrachtgever belangrijk zijn, zoals de kwaliteit van de kandidaten en de reactiesnelheid. Een MSP draagt bij aan de uniformiteit en standaardisatie van het inhuurproces voor een organisatie.
 4. Kostenbesparing. Wanneer je een MSP inhuurt dan is de kostenbesparing al snel zichtbaar. Bijvoorbeeld bij het opstellen van meer correcte facturen wat zorgt voor minder administratief werk. Maar ook besparingen door leveranciersmanagement, het automatiseren van delen van het inhuurproces en het centraal beheren van het inhuurprogramma wat HR-managers tijd bespaart.
 5. Meer tijd op voor innovatie. Via een MSP wordt extern talent op een specifieke opdracht ingezet binnen de organisatie. Zo ontstaat een mindere grote werkdruk voor medewerkers. Door bijvoorbeeld repetitief IT-werk over te dragen hebben vaste IT- medewerkers meer tijd voor innovatie.

Dit artikel verscheen eerder in de Staffing Monitor

 

Circle8 is dé partner voor externe inhuur van professionals. Wij zijn broker, intermediair en bieden ook RPO en MSP dienstverlening. Met de leukste opdrachten bij de beste opdrachtgevers vinden we de beste talenten, (ver)binden we ze met organisaties, laten ze groeien en helpen ze doorstromen. Deze continue stroom van talent zorgt voor blijvende groei van zowel professionals, partners als opdrachtgevers. Dit noemen we: Total Talent Flow, een nieuwe kijk op human capital. Bekijk alle berichten van Circle8

3 reacties op dit bericht

 1. Er is nog een groot voordeel van het gebruik van een MSP, namelijk voor de aanbiedende partijen (leveranciers, freelancers, …). Er is voor hen slechts één officiële ingang, en dat is de MSP.

  Wanneer gebruik gemaakt wordt van raamcontracten, dan zijn er vaak meerdere preferred suppliers. Deze preferred suppliers hebben alle eigen voorwaarden (marge, tariefafspraken, relatiebeding, verplichte afname van allerlei ‘optiepakketten’, …).

  • Bas, ik denk dat jij het enige echte voordeel benoemt.

   Voor een opdrachtgever zijn er theoretische voordelen aan het in de hand nemen van een MSP. Theoretisch omdat de MSP vaak niet veel verder komt dan een loket inrichten dat met een afvinklijstje en een CTRL-F het inhuurproces voorziet van een flinke drempel.

   Hoe zo’n drempel bijdraagt aan het inhuurproces is mij al jaren een raadsel:
   * De opdrachtgever krijgt niet de juiste kandidaten aangeboden want er stond “center” ipv “centre” in het CV
   * Kandidaten kunnen niet in gesprek met de MSP want die heeft daar geen interesse in, alles moet gestandaardiseerd, specifieke invulling is helaas niet mogelijk
   * Inhurende managers mogen geen contact opnemen met kandidaten, daar is de MSP voor
   * MSP stelt nietszeggende functies op waarin noch de inhurend manager noch de kandidaat iets aan heeft
   * Preferred suppliers verworden tot verlengstuk van het MSP doorgeefluik en de opdrachtnemer wordt afvoerputje van de inhuurketen en dan in de ovk opnemen dat een doorleenconstructie niet is toegestaan;)

   Mijn conclusie: de enige die echt iets heeft aan een MSP inrichting, is de MSP zelf

 2. Ook in dit artikel wordt weer als het voordeel van MSP’s aangegeven dat zij met name ‘leveranciersmanagement’ optimaliseren, daarmee kosten besparen en dat in een moeite door meer tijd en aandacht voor innovatie ontstaat…

  Waarom, kan je je afvragen, schakelen de MSP’s dan nagenoeg altijd leveranciers in terwijl direct sourcing juist aan belang wint?

  Een antwoord kan zijn dat als het ‘supplier funded model’ gehanteerd word, er sprake kan zijn van een prikkel die de spend aan inhuur (dus) niet zo veel als mogelijk omlaag brengt én waardoor nagenoeg altijd leveranciers ingezet blijven worden, ook wanneer dit helemaal niet nodig is. De MSP’s worden in dit model immers door suppliers betaald…

  In dit artikel zet ik deze visie over optimaal inhuren verder uiteen: https://planetinterim.nl/optimaal-inhuren