"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Internationale uitbreiding: Tulpenfonds wil alle Europese freelancers inkomenszekerheid geven

Ook buitenlandse zzp’ers kunnen voortaan terecht bij Tulpenfonds om hun inkomen te verzekeren bij arbeidsongeschiktheid. Het internationale initiatief heet Acture Freelance Solutions.

Het Nederlandse vangnet voor zelfstandigen Tulpenfonds is vanaf nu ook beschikbaar voor internationale freelancers. De aanbieder van arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen heeft vanaf nu een internationale dochter: Acture Freelance Solutions. Tulpenfonds is onderdeel van de Acture Groep, een collectief van verschillende labels op het gebied van sociale zekerheid. Tulpenfonds is speciaal voor zelfstandigen.

Maudie Derks, ceo van Acture Groep: “Omdat we met het Tulpenfonds steeds meer samenwerken met verschillende internationale platforms is het een logische stap om deze kennis en technologie internationaal aan te bieden.”

Bewustwording dankzij Europese richtlijn

De beoogde klanten van Acture Freelance Solutions zijn internationale platformen, overheden en vakbonden. Derks merkt dat partijen in heel Europa op zoek zijn naar manieren om een vangnet te organiseren voor freelancers.

“Dat doen ze onder andere vanwege de Europese richtlijn voor platformwerk”, vertelt ze. “Die zet ondernemers uit heel Europa aan het denken over de risico’s van arbeidsongeschiktheid voor freelancers. Gelukkig maar, want helaas zien we dat freelancers in de rest van Europa weinig doen om zichzelf te beschermen tegen inkomensverlies door ziekte, net zoals Nederlandse zzp’ers.”

Vangnet via platform, overheid of vakbond

De experts van Acture Freelance Solutions helpen ondernemers, vakbonden en overheden een vangnet te organiseren voor freelancers. Samen met klanten ontwerpen ze verzekerings- en crowdsurance-oplossingen voor inkomensbescherming op maat. Vervolgens zorgt het bedrijf voor uitvoering en de financiële afhandeling.

In Nederland doet Tulpenfonds dat nu al voor klanten zoals Headfirst Group en Flextender. “De stap naar een internationaal aanbod komt ook voort uit de samenwerkingen met internationale platforms en partners zoals HeadFirst”, zegt Derks.

Internationaal en modern werkenden

Daarnaast werkt het bedrijf samen met de Werkvereniging. “We hebben de techniek ontwikkeld om hun visie van een Burger Service Model in de praktijk te brengen”, vertelt Derks.

 

Kortgezegd houdt het idee van dit Burger Service Model in dat toegang tot verzekeringen, voorzieningen en opleidingsgelden losgekoppeld is van werkgever en branche. Iedere werkende kan bijdragen en toegang krijgen. Of hij nu ondernemer of werknemer is.

“Tulpenfonds houdt van modern werkenden en we denken dat de visie van de Werkvereniging een zeer gewenste toevoeging is”, zegt Derks. “Het is mooi dat we samen kunnen laten zien dat hun visie realiseerbaar is. Niet alleen voor werkenden in Nederland, maar in heel Europa.”

‘Toepasbaar in heel Europa en VK’

De manier waarop Tulpenfonds de vangnetten regelt in Nederland, is volgens Derks ‘qua structuur en techniek’ uit te voeren in elk Europees land en het Verenigd Koninkrijk’. De bedragen zijn afhankelijk van de lokale regelgeving en de wensen van de klant en de zzp’er. Een zelfstandige in Denemarken heeft tenslotte een hoger inkomen dan iemand in Griekenland. “Daar zijn onze producten heel eenvoudig op aan te passen,” zegt Derks.

Meer weten over de internationale verschillen tussen zelfstandigen en hun sociale zekerheid? Lees het rapport Zelfstandigheid, flexibiliteit en sociale zekerheid. Een kijkje over de grens.

Maudie Derks is directeur van Acture, de grootste private uitvoerder van sociale zekerheid in Nederland en oprichter van het Tulpenfonds. Acture is een verzameling innovatieve bedrijven die werkt vanuit de missie dat het hebben van werk de beste inkomenszekerheid biedt. We ontwikkelen onze eigen verzekeringsproducten om voor iedereen een vangnet te kunnen bieden, bij uitval door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Met professionele begeleiding vanaf dag één, zodat je weer zo snel mogelijk in staat bent om je werk te hervatten. Bekijk alle berichten van Maudie Derks