"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HeadFirst Group en Alicia introduceren voorziening voor arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers

Aan zijn dienstenpakket voor ondernemers heeft HR-dienstverlener HeadFirstGroup een arbeidsongeschiktheidsvoorziening toegevoegd. Met de Select iCommunity Crowdsurance (SiCC) kunnen deelnemers een buffer opbouwen voor een uitkering van maximaal twee jaar.

Met de Select iCommunity Crowdsurance (SiCC) heeft HeadFirst Group een collectief product ontwikkeld voor arbeidsongeschiktheid, als alternatief op een individuele verzekering. Daarvoor werkte de HR-dienstverlener samen met insuretech Alicia en crowdsurance specialist Tulpenfonds.

Uitkering voor bepaalde periode

SiCC – een knipoog naar sick – wordt onderdeel van het pakket Select dat HeadFirst Group al jaren aanbiedt aan ondernemers. In het pakket zitten diensten als versnelde betaling van facturen, diverse verzekeringen en onbeperkt online leren in de opleidingsomgeving Select Academy.

SiCC is een voorziening op basis van een schenkkring. Het gaat om een netto-uitkering voor maximaal twee jaar. Volgens de initiatiefnemers sluit dit aan op de behoefte van professionals om een betaalbare, flexibele oplossing te hebben die niet uitkeert tot pensioenleeftijd, maar voor een gekaderde periode.

Zzp’ers willen wel, maar hebben niets

Van alle zzp’ers in Nederland heeft ruim een derde geen voorziening getroffen voor arbeidsongeschiktheid, wat neerkomt op meer dan 400.000 zelfstandigen. Sinds 2019 is dat aantal met 3 procent gedaald naar 37 procent.

Een deel van de zzp’ers kiest er bewust voor geen voorziening te treffen voor arbeidsongeschiktheid, zo is op te maken uit de meest recente Zelfstandigen Enquête Arbeid (2021) van het CBS. Bijvoorbeeld omdat ze het financiële risico zelf kunnen dragen (25,9 procent) en/of kunnen vertrouwen op het inkomen van een partner (20,5 procent).

Toch is er een groot deel dat wel een voorziening wil treffen, maar de kosten niet vindt opwegen tegen de baten (46,6 procent) en/of het simpelweg niet kunnen betalen (30,7 procent). Deze groep bedient HeadFirst Group met haar nieuwe product SiCC, zegt Florine Onderwijzer, Managing Director of Professionals & Partners services bij HeadFirst Group.

Compleet dienstenpakket voor de ondernemer

“Ons doel is het samenstellen van het meest ideale pakket aan diensten die professionals primair nodig hebben om ondernemer te zijn en zich volledig te kunnen focussen op hun core business. Door het collectieve inkoopvoordeel krijgt een zelfstandige aantrekkelijke en flexibele producten voor een lagere prijs dan wanneer alles los aangeschaft wordt bij verschillende dienstverleners. De introductie van SiCC is de volgende stap naar ons doel.”

Onderwijzer vervolgt: “Bij de samenstelling van ons dienstenpakket luisteren we nadrukkelijk naar de wensen van aangesloten professionals. Met SiCC vullen we de belangrijkste, nog openstaande behoefte in. We zijn er ontzettend trots op dat we een voorziening voor arbeidsongeschiktheid zo laagdrempelig beschikbaar maken.”

On-demand en embedded oplossingen

Begin 2022 sloeg HeadFirst Group met platform Select de handen ineen met Alicia. Deze softwareleverancier biedt embedded oplossingen voor relevante verzekeringen en stelt diensten beschikbaar via aangesloten platformen.

Marijn Moerman, CEO van Alicia: “We hebben samen met HeadFirst Group en crowdsurance specialist Tulpenfonds een toegankelijk en collectief product ontwikkeld voor arbeidsongeschiktheid, als alternatief op een individuele verzekering. Een oplossing die met één klik af te nemen is in Select.

Dit vernieuwde product voorkomt dat professionals voor een verrassing komen te staan in de vorm van een variabele bijdrage. Verder geeft de e-wallet altijd inzicht in de uitkering waar de zelfstandige recht op heeft. Hiermee sluit het perfect aan op onze overtuiging dat modern werk niet haaks hoeft te staan op goede voorzieningen voor zelfstandigen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie