"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

MSP-pionier Wouter Waaijenberg: ‘”Ik wil weer ondernemen”

Wouter Waaijenberg, die met ‘zijn’ Staffing MS deel uitmaakt van HeadFirst Group, heeft het bedrijf verlaten om voor concurrent De Staffing Groep te gaan werken. “Ik miste het ondernemende in mijn werk.”

Na bijna 13 prachtige jaren met Staffing Management Services (Staffing MS), sinds 2018 onderdeel van HeadFirst Group, waarin ik Staffing MS heb laten groeien van een neutrale lokale Managed Service Provider (MSP) tot één van de grootste MSP’s van ons land, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik verlaat de organisatie per 1 februari 2022 en draag de Staffing MS organisatie over aan Geo van der Wilk. 

Mijn nieuwe uitdaging: als onderdeel van Axiom Partners en DSG (De Staffing Groep) samen met Gert-Jan Schellingerhout en Mike Korenvaar, bouwen en uitbreiden van De Staffing Groep dienstverlening en labels naar de top van de staffing branche in Nederland en Europa.

Deze mail van Wouter Waaijenberg eind januari heeft nogal wat stof doen opwaaien in de MSP-wereld. Reden voor ZiPconomy hem te vragen naar het hoe en waarom van deze opmerkelijke overstap.

Je hebt zelf in 2018 besloten als Staffing MS onderdeel te worden van HeadFirst Group? Was dat dan geen goede zet?

“Dat is wel degelijk een goede zet geweest. Rob de Laat (tegenwoordig partner IRIS Corporate Finance, red.) en ik hebben Staffing MS in 2008 opgericht en uitgebouwd tot een bekende onafhankelijke MSP in Nederland. Maar op een gegeven moment moet je verder groeien om continuïteit te behouden. Daarvoor is het nodig je als MSP aan te sluiten bij een grotere partij. Want in het verdienmodel van een MSP zijn de marges gering en moet je het hebben van volume. Als onderdeel van HeadFirst konden wij grotere klanten bedienen.

In het verdienmodel van een MSP zijn de marges gering en moet je het hebben van volume.

“We werkten daarvoor al samen met HeadFirst voor ATOS (IT-dienstverlener), waarbij HeadFirst de brokering deed en wij de MSP-dienstverlening. Dus aansluiting bij HeadFirst Group was een logische stap. En als Staffing MS hebben we onze eigen identiteit behouden en tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het concern. Dus die samenwerking is zeer succesvol.”

Toch ben je vertrokken en heb je ‘jouw’ Staffing MS achtergelaten. Dat moet een lastige zijn geweest. Waarom heb je dit gedaan?

“Ik heb daar inderdaad last van gehad. Het was toch ‘mijn kindje’. Sommige collega’s zeiden met tranen in de ogen ‘Ga jij weg? Jij bent toch Staffing MS?!’”

“Maar ik ben 54 jaar en ik wil ook verder en ben regisseur van mijn eigen leven. Ik heb geen behoefte om opnieuw te gaan pionieren zoals 13 jaar geleden, maar ik wil wel ondernemen. En dat miste ik. Als HeadFirst iets te verwijten valt, is het dat zij mij de laatste jaren teveel als medewerker hebben behandeld in plaats van als ondernemer.”

Je bent niet alleen naar De Staffing Groep gegaan, er zijn ook mensen uit jouw team meegegaan. Hoe reageerde men bij HeadFirst?

“Die waren daar niet blij mee en zijn wel geschrokken. Ze hadden niet verwacht dat ik de club zou verlaten. Ook dat vond ik lastig, maar het is netjes gegaan. We hebben goede afspraken gemaakt – zo kom ik niet aan hun klanten – en we zijn er goed uitgekomen.

“Wat betreft de andere collega’s die zijn overgestapt, dat is ieders eigen keus. Ik heb niet aan mensen lopen trekken. Ik heb aangegeven wat ik ging doen en zij hebben zelf hun keuze gemaakt.”

Gert-Jan Schellingerhout (directeur De Staffing Groep) en Mike Korenvaar (partner bij investeerder Axiom dat afgelopen jaar DSG heeft overgenomen) hebben óók een verleden bij HeadFirst Group, respectievelijk als CEO en CFO. Hebben zij jou overgehaald om ook de overstap te maken?

“Zij zijn bezig om De Staffing Groep verder uit te bouwen en hebben mij gevraagd om dit met de MSP-propositie te doen. Dat is ook wat mij aanspreekt. De trein rijdt al en ik kan daarop springen en die nog beter te laten rijden. Qua MSP-dienstverlening is er zeker ruimte voor groei en verbetering. Ik ben gevraagd om dat uit te bouwen en te professionaliseren.

“En De Staffing Groep heeft een duidelijke buy & build-strategie. Binnenkort zullen we een aantal nieuwe overnames aankondigen. Waar het gaat om flexbedrijven ben ik daar ook bij betrokken. Dat is natuurlijk voor mij als ondernemer ook leuk om te doen.”

“Belangrijk vind ik ook dat de investeerder Axiom Partner erin zit voor de langere termijn. Het uitbouwen van de MSP-dienstverlening kost tijd, dat doe je niet van de ene op de andere dag. Die ruimte biedt Axiom gelukkig.”

Toen jullie in 2008 Staffing MS oprichtten, waren jullie pioniers in de markt. Kun je beschrijven hoe je de MSP-markt hebt zien veranderen?

“In die tijd was de dienstverlening vrij plat; de flexleverancier leverde de poppetjes,  uurtje/factuurtje, klaar. Maar wij zagen dat er behoefte was bij klanten om meer grip op de inhuur van personeel te krijgen. Dus dat zijn wij als MSP gaan bieden, echt onafhankelijk, zonder eigen kandidaten of eigen systeem. Iedereen vond het een goed idee, maar ook een eng idee. Want organisaties waren gewend te werken met intermediairs en brokers, maar een externe partij de regie over jouw flex geven, dat is een next step. Wij moesten klanten echt overtuigen. Het was zendelingswerk.

Een externe partij de regie over jouw flex geven, dat is een next step.

“Inmiddels zijn grotere bedrijven en (semi-)overheidsorganisaties meer gewend aan het samenwerken met een MSP. Dat het meer en meer omarmd wordt, komt ook door de voordelen die digitalisering oplevert; een goed digitaal proces zorgt voor een open-marktstrategie, waarbij de kleinere leveranciers dezelfde kansen krijgen als de grotere.”

Nu zie je dat er een sterke consolidatieslag gaande is in de flexmarkt. Kun je dat verklaren?

“De markt vraagt om een totaaloplossing. Je kunt niet meer één vorm van dienstverlening leveren. Je moet een brede propositie bieden; de rol van intermediair op je kunnen nemen, werving en selectie verzorgen, verschillende contractvormen kunnen bieden. Zeker in een krappe arbeidsmarkt met grote schaarste moet je creatief zijn in het binden en boeien van kandidaten om jouw klant goed te kunnen bedienen. Ook De Staffing Groep heeft een groeistrategie, waardoor we met verschillende labels de schaarste kunnen invullen, afhankelijk van wat past bij de klant en de kandidaat. Binnen De Staffing Groep is het kunnen bieden van een MSP-propositie dus ook belangrijk. De klanten worden volwassener en verwachten van hun flexleverancier dat die ook een meer strategische/tactische adviesrol op zich neemt, een echte partner is voor de inhuur van personeel.”

Binnen De Staffing Groep is de afgelopen tijd veel gebeurd. Oprichter Wessel van Alphen sr. heeft het bedrijf verkocht (aan Axiom Partners) en het bedrijf groeit hard. Hoe staat het bedrijf ervoor en waar staat DSG over tien jaar?

“Je merkt dat de mensen in de organisatie door de vele, recente wisselingen een beetje murw geslagen zijn, ook zij moeten wennen aan de nieuwe situatie. Het bedrijf is ook heel hard gegroeid, naar een beheerde omzet van circa 500 miljoen euro in 2022.”

“Maar het is een bedrijf met veel energie en die energie moeten we weer laten bruisen. We willen in de komende drie tot vijf jaar tot de top-5 op de flexmarkt gaan behoren en onze activiteiten in Europa uitbouwen. Een mooi doel, daar krijg ik ook weer energie van.”


Nederlandse MSP-markt hub naar Europa

De komst van Wouter Waaijenberg maakt de aspiraties op de MSP-markt van De Staffing Groep duidelijk. DSG heeft een actieve buy & build-strategie, gesteund door investeerder Axiom Partners, dat door acquisties snel wil groeien in Europa.

Maar deze speler is bepaald niet de enige met Europese ambities.

Bij marktleider HeadFirst Group was onlangs een directiewisseling. Marion van Happen (ex-USG) is Han Kolff opgevolgd, die zich in zijn nieuwe rol nadrukkelijk richt op Europese expansie van het concern, onder meer door het uitrollen van de MSP-propositie.

En dat geldt ook voor concurrent Brainnet, dat vorig jaar is overgenomen door het grote Amerikaanse PRO Unlimited. Brainnet-topman Tjebbe van Oostenbruggen is degene die de Europese MSP-markt moet gaan veroveren. De Amerikanen zien de Nederlandse MSP namelijk als hun poort naar Europa.