"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Met stemanalyse de juiste kandidaat vinden? Laat kandidaten tellen van 1 tot 100

Met het nieuwe HR-instrument Voice Your Future wordt de juiste kandidaat selecteren kinderspel, aldus initiatiefnemer Gusta Timmermans en co-founder Sander Poos. Laat hem/haar/hen in een microfoon hardop van 1 tot 100 tellen, en je krijgt een compleet persoonlijkheidsprofiel.

Je stem is, net als een vingerafdruk en DNA, uniek. Ze bevat verborgen informatie. Het nieuwe assessment-instrument Voice Your Future legt die informatie bloot, legt initiatiefnemer Gusta Timmermans uit. Door simpelweg in een microfoon hardop van 1 tot 100 te tellen, krijg je een compleet persoonlijkheidsprofiel.

Gusta Timmermans: “Bij het opnemen van je stem met een microfoon, worden trillingen en frequenties geregistreerd. Daarmee kunnen we op basis van wiskundige modellen een persoonlijkheidsprofiel samenstellen. Met de stemanalyse-opname meten we de elektrische activiteit van je stem in combinatie met hersenactiviteit. Zo kunnen we de krachtige (maar ook minder sterke) eigenschappen van een kandidaat benoemen. De stem vertelt je of je een leider of een helper bent, of je een doener of een denker bent, of je creatief of juist analytisch bent.”

Meer dan een horoscooptestje

Co-founder Sander Poos van Voice Your Future snapt dat het wonderlijk overkomt. “Maar Voice Your Future is veel meer dan een horoscooptestje. Elke stem is uniek, net zoals je vingerafdrukken of je iris. Een moeder hoort aan de stem van een baby of er iets is, dieren communiceren met geluid. Er komt ook geen licht in onze hersenen, maar we kunnen wel licht zien. Onze hersenen werken als nullen en enen en stemgeluid is daarin een onbekende, maar bepalende factor. Trillingen en frequenties leggen dankzij Voice Your Future je persoonlijkheid bloot.”

Er ligt veel wetenschappelijk onderzoek ten grondslag aan Voice Your Future, zeggen Timmermans en Poos. “Ruim 25.000 mensen zijn getest om het model te verifiëren en de uitkomsten zijn verrassend correct.”

Mismatches bij werving en selectie voorkomen

Voice Your Future kan op allerlei manieren worden ingezet als een nieuw HR-instrument, schetst Timmermans. Van beroepskeuzetesten tot het vinden voor de juiste kandidaat voor een vacature.

“Nu al is er schaarste op de arbeidsmarkt en die krapte wordt komende jaren alleen maar groter. Tegelijkertijd zijn er nog altijd veel mismatches bij werving en selectie. Zeker in een overspannen arbeidsmarkt is het belangrijk om competenties en persoonlijkheidsprofielen goed te laten matchen met een functie om zo snel mogelijk de juiste persoon voor je team te vinden. Maar hoe krijg ik de juiste kandidaat met de juiste skills in mijn team? Hoe voorkom ik als HR-afdeling dat ik vooringenomen ben naar kandidaten en niet onbewust toch selecteer op huidskleur of gender? Hoe blijf je objectief? En vooral: hoe krijg je een objectief beeld van een kandidaat? Een CV moet kloppen en het helpt als je CV ook een echte afspiegeling is van je persoonlijkheid. Juist daarin excelleert Voice Your Future.”

Teams met verschillende competenties samenstellen

Maar ook voor mensen die al op de arbeidsmarkt actief zijn, is Voice Your Future geschikt. Timmermans: “Je stem kan veranderen, en dus ook wie je bent. Op latere leeftijd kan jouw profiel van helper, best leider of bemiddelaar geworden zijn.” In de war for work kan Voice Your Future een beslissende rol spelen. Sander Poos: “Je kunt op basis van een stemanalyse heel snel van een grote groep mensen een profiel maken en zo selecteren. Het is hardop tellen en het persoonlijke rapport rolt er binnen een paar minuten uit. Zo kun je ook heel goed teams met verschillende competenties samenstellen. In HR zie je nog altijd zoveel mismatches. Je denkt vaak de goede kandidaat te hebben, maar in de praktijk valt het toch vaak tegen. Voice Your Future laat echt zien wie je bent en zorgt snel voor een goede match tussen kandidaat en vacature.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Ik zou graag mijn test ‘urineren voor dames en heren’ onder de aandacht willen brengen. Op drie momenten in de dag een plasje doen, aanmengen met geitenyoghurt en door een van onze medewerkers laten nuttigen. Deze vertelt u dan onmiddellijk of u al dan niet een zeikerd bent en bij wat voor bedrijf u het beste het toilet kunt bezoeken.

  2. Ik vind het bijzonder dat 2 personen die redelijk bekend waren in de wereld van recruitment met deze kermisattractie komen (waar je vast flink voor moet betalen). Over een jaartje horen we hier niets meer over 😉