"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelanceplatform YoungOnes breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk: ‘IR35 biedt ons meer duidelijkheid’

Het Nederlandse freelanceplatform YoungOnes breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk. Directeur Pim Graafmans vertelt over zijn internationale ambities en de impact van lokale wetgeving. “De Britse arbeidswet biedt ons juist meer duidelijkheid over werken met freelancers.”

Na de les spontaan een paar uur werken in de pub? Dat is voortaan mogelijk voor Londense studenten via het Nederlandse freelanceplatform YoungOnes. Op de Britse versie van deze online marktplaats vinden zij tijdelijk werk in de horeca, retail, logistiek, bezorging en schoonmaakbranche. In Nederland groeit het platform en volgens oprichter Pim Graafmans was het tijd voor uitbreiding over de grens. Te beginnen met het Verenigd Koninkrijk (VK).

Ons platform biedt jonge mensen een nieuwe, flexibele manier van werken en zorgt dat zij aan de slag kunnen in sectoren waar tekort aan personeel is.

“We hebben een aantal landen op het oog en het VK was de meest logische eerste stap”, vertelt hij. “Het is een grote markt, we spreken de taal en we vinden het een tof land om naartoe te gaan. Het gaat weer goed met de Britse economie na de crisis. Ons platform biedt jonge mensen een nieuwe, flexibele manier van werken en zorgt dat zij aan de slag kunnen in sectoren waar tekort aan personeel is.”

Stad voor stad

YoungOnes begint in Londen. “De hoofdstad is al een land op zich qua formaat”, zegt Graafmans. “In Londen testen we hoe het allemaal werkt in het VK. Vervolgens gaan we stad voor stad verder uitrollen.”

In drie maanden tijd heeft de Britse versie van YoungOnes meer dan 8000 inschrijvingen van freelancers. Huidige opdrachtgevers zijn onder andere Ikea, H&M, Decathlon en Papa Johns.

Voorlopig regelt het bedrijf alles nog vanuit Nederland. “We hebben een paar goede senior medewerkers met internationale ambities”, vertelt de oprichter. “Zij zijn begonnen met de uitbreiding. Inmiddels hebben we ook een paar nieuwe medewerkers aangenomen. Zij wonen in Nederland maar hun moedertaal is Engels. We zoeken nog een saleskantoor in Londen.”


Recordomzet

Start-up YoungOnes ontstond in 2017 uit het YoungCapital Fund van het gelijknamige uitzendbureau. In 2018 boekte YoungOnes nog een bescheiden omzet van 0,5 miljoen euro. In 2020 groeide dat naar 8,2 miljoen euro (+50%). In 2021 haalde het bedrijf een recordomzet van 38 miljoen euro. Het totaal aantal gewerkte uren door freelancers steeg van 435.180 naar 1.861.420, een groei van 427%.


Bijklussen voor jongeren

Het platform werkt in Londen exact hetzelfde als in Nederland, vertelt hij. Via de app kunnen jongeren klussen vinden bij allerlei bedrijven. Denk aan een paar uur horecawerk of een dag schoonmaken. De gemiddelde gebruiker is tussen de 18 en 25 jaar, studeert en freelancet via het platform als bijverdienste.

YoungOnes geeft freelancers allerlei extra’s. Tijdens hun werk via het platform geldt voor alle freelancers een beroepsoverschrijdende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ze kunnen hun werkervaring downloaden in een cv. En sinds kort kunnen freelancers online trainingsmodules volgen. “Daarmee kunnen ze hun vaardigheden verbeteren, bijvoorbeeld voor de horeca. Met die verbeterde skills maken ze meer kans op opdrachten en kunnen ze een hoger tarief vragen.”

Verschillen in wet- en regelgeving

Hoewel de Britse arbeidswet nogal verschilt van de Nederlandse, hoefde YoungOnes weinig aan te passen als het gaat om wet- en regelgeving. Wie in het Verenigd Koninkrijk werkt via een zzp-bemiddelaar of intermediair, heeft te maken met IR35. Deze wet tegen schijnzelfstandigheid is vergelijkbaar met de Wet DBA. De Britse belastingdienst controleert de daadwerkelijke relatie tussen de inlener en de zzp’er en bepaalt zo of die zzp’er een echte ondernemer is.

Lees ook: Van IR35 tot ABC-wet: zo gaan andere landen om met schijnzelfstandigheid

“De IR35 biedt ons in het VK meer duidelijkheid”, zegt Graafmans. “Ze werken daar met een soort webmodule, een vragenlijst. En die wordt echt gehandhaafd. Onze juridisch experts ontdekten al gauw dat onze platformwerkers vallen onder de status ‘Sole Trader’. Dat is vergelijkbaar met de Nederlandse zzp’er.”

Europa en de richtlijn voor platformwerk

Graafmans is blij dat er langzaamaan meer duidelijkheid ontstaat over de regels rondom platformwerk. “Het is bijvoorbeeld goed dat de Europese Commissie met een richtlijn is gekomen”, zegt hij. “De vijf punten die zij hebben opgesteld geven duidelijkheid. Als we onze werkwijze toetsen op die punten, blijkt ook dat wij mogen werken met freelancers.”

Lees ook: Modern werkgeversgezag: Brussel presenteert criteria voor werkgeverschap in de platformeconomie

Uitbreiding naar het VK is dus geen manier om onder die Europese richtlijn uit te komen. “Zeker niet”, zegt Graafmans. “Sterker nog: we hebben concrete plannen om dit jaar verder uit te breiden naar twee EU-landen.”

Welke dat zijn, houdt hij nog even geheim.