"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werkervaring bij platformen bewijzen met KlusCV

Vier Nederlandse online platformen lanceren vandaag KlusCV. Met een digitaal getuigschrift kunnen platformwerkers hun werkervaring bij deze platformen aantonen.

KlusCV is een samenwerking met vier online platformen in de kluseconomie: Charly Cares (oppas), Helpling (schoonmaak), Roamler (bouw en installatie) en YoungOnes (verschillende dagklussen). Het is een idee en initiatief van platformexpert en onderzoeker Martijn Arets.

Wie oppast, schoonmaakt of andere dagklussen doet via online platformen kan voortaan bewijs krijgen van die werkervaring. Met één druk op de knop download je jouw eigen KlusCV: een gevalideerd bewijs van werkervaring via platformen.

Opstap naar meer of ander werk

Bij platformen kunnen ook mensen terecht die weinig ervaring hebben of maar een paar uur per week kunnen werken. Ze vormen daarmee een laagdrempelige toegang tot de arbeidsmarkt. Dankzij KlusCV kan platformwerk een opstap worden naar meer of ander werk, verwachten de initiatiefnemers. Met dit digitale getuigschrift kan een platformwerker bijvoorbeeld laten zien dat hij een goede oppas is. Misschien heeft hij geen pedagogische opleiding, maar wel 300 reviews van tevreden ouders.

Bijdragen aan inclusievere arbeidsmarkt

Het is zeer aannemelijk dat werkervaring in de platformeconomie bijdraagt aan het vertrouwen van potentiële werk- of opdrachtgevers, blijkt uit onderzoek van Arets. Het onderzoek kreeg onder andere steun van FNV, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en UWV. Kennisadviseur Anita Strockmeijer (UWV): “De ontwikkelingen in de platformeconomie zijn relevant voor ons, omdat klusplatformen potentieel kunnen bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt.”

Delen van data met werkenden

Het is voor het eerst dat platformen onderling afspraken maken over het delen van data met werkenden. De initiatiefnemers moedigen alle andere digitale bemiddelaars aan om mee te doen. Het maakt niet uit of zij werken met zzp’ers, werknemers of uitzendkrachten. Iedere werkende heeft tenslotte recht op zijn gegevens, vindt Arets: “Er is dan ook veel interesse, ook van digitale uitzendbureaus bijvoorbeeld. Binnenkort kun je bij zeker nog vijf platformen je KlusCV opvragen.”

Impact kansen op de arbeidsmarkt

KlusCV wordt later uitgebreid met meer informatie. Het wordt ook mogelijk data mee te nemen naar andere platformen. Ondertussen onderzoekt Arets samen met wetenschappers van vijf universiteiten de impact van KlusCV op de kansen van werkenden op de arbeidsmarkt. “Versterkt data delen hun positie? Onder welke voorwaarden? Nu KlusCV te downloaden is, kunnen we antwoord vinden op deze vragen. Deze kennis draagt bij aan het publieke debat.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie