"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Arjan Pronk (Kwiik): “Arbeidsmarkt wordt nog gekker en drukker”

De ‘hyperkrapte’ speelt zeker ook de detacheringsmarkt parten. IT-detacheerder Kwiik ziet een verdubbeling van de aanvragen, terwijl de markt aan het ‘opraken’ is. Volgens directeur Arjan Pronk wordt 2022 ‘nog gekker en drukker.’

Ook bij Kwiik merkt men het. “Wij zien een toenemende krapte ontstaan. In het voorjaar was dat nog niet heel duidelijk, maar na de zomer wel. Sinds september kost het meer inspanning om de juiste mensen te vinden. Voor de zomer hadden wij drie of vier kandidaten na het uitzetten van een vacature, nu zijn we blij als we één kandidaat krijgen.” Kwalijk gevolg is volgens Arjan Pronk dat de kwaliteit van beschikbare kandidaten afneemt. “Je ziet soms dat vrachtwagenchauffeurs of koks solliciteren op IT-functies.”
En dus moet Kwiik tegenwoordig soms doen wat het natuurlijk nooit wil doen, namelijk een ‘no bid’ afgeven, vertelt Pronk. “Gewoon omdat we niet het juiste personeel kunnen vinden.”
Daarbij is het al zo dat de detacheerder in IT management en support functies al lang niet meer puur naar het CV kijkt en vasthoudt aan de diploma-eisen. “Als wij bijvoorbeeld een helpdeskmedewerker vinden die niet 100% aansluit bij de specificaties, maar wel de competenties en vaardigheden heeft, dan gaan we met de klant in gesprek om te kijken of dit kans heeft.”

Voor de zomer hadden wij drie of vier kandidaten na het uitzetten van een vacature, nu zijn we blij als we één kandidaat krijgen.

Flexibiliteit bij inhuur nodig

Volgens Pronk is er dan ook meer flexibiliteit aan de klantzijde nodig. “Klanten die nog steeds op zoek zijn naar het schaap met vijf poten, moeten hun eisen bijstellen en wat breder kijken. Er zit namelijk nog altijd een grote groep mensen thuis die niet aan de bak komen, zoals 50-plussers. Die zitten gekwalificeerd thuis. Dat vind ik zorgelijk.”

Selecteren op competenties en vaardigheden

Pronk merkt in de praktijk ook dat kandidaten vaak geen kans krijgen als zij niet volledig voldoen aan alle specificaties. “Het is zuur als iemand net dat ene papiertje niet heeft.” Probleem is volgens hem dat bij veel bedrijven degenen die de functie-eisen bepalen (hiring managers) niet degenen zijn die de uitvraag doen (recruiters). “Daar kom je vaak niet doorheen op het niveau waar je dagelijks mee schakelt. We proberen dit natuurlijk wel op een ander niveau in gesprekken met klanten aan te geven.”
Door meer te selecteren op competenties en vaardigheden – in plaats van CV en functie-eisen – is volgens Pronk veel winst te behalen op de arbeidsmarkt.

Starters uit de arbeidsmarkt halen

Bedrijven doen wel steeds meer moeite om personeel te vinden en vooral vast te houden. Zelfs starters uit de arbeidsmarkt halen, is moeilijk, weet Pronk. “Ook die zijn bijna niet meer te vinden. Tijdens hun opleidingen worden mensen al in dienst genomen. Je moet er heel snel bij zijn, tijdens de opleiding mensen proberen te binden, anders ben je te laat.” Niet voor niets geeft Pronk gastcolleges op hogescholen om ‘studenten te laten kennismaken met het vakgebied en onze organisatie’ en zoekt Kwiik de samenwerking met opleidingen.

Zinvol werk bieden

Gunstig is dat detacheren aantrekkelijk is voor jongeren – flexibiliteit in opdrachten en de zekerheid van een contract. Kwiik doet er daarnaast alles aan de kandidaat te binden en boeien. Dat varieert van incentives (cadeaus) tot het investeren in opleidingen en trainingen. Wat Pronk opvalt is dat de jonge generatie op zoek is naar betekenis in hun werk, ze willen zinvol werk doen. “Wij proberen in die behoefte te voorzien door hen tijdens hun dienstverband bijvoorbeeld de mogelijkheid te geven een dag in de maand te besteden aan een goed doel of MVO-organisatie.”

Je moet er heel snel bij zijn, tijdens de opleiding mensen proberen te binden, anders ben je te laat.

Arbeidsmarkt profiteert van stop NOW

Wat zou de hoogspanning op de arbeidsmarkt kunnen laten afnemen? Pronk rekent op enige verlichting als de steunmaatregelen (NOW) aan het eind van het eerste kwartaal stoppen. “Ik zie dat toch als een soort verborgen werkloosheid. Als dat stopt, komt er meer beweging op de arbeidsmarkt. Dat zou voor ons gunstig zijn. Er is voldoende werk én er zijn voldoende mogelijkheden tot omscholing”.

Van zzp naar detacheren

Ook is er enige verschuiving van zzp naar detacheren door de onzekerheid rondom zzp-wetgeving. “We hebben een paar klanten die minder zzp’ers willen inhuren door de onduidelijke wetgeving. Als detacheerder hebben wij mensen in dienst en bieden die opdrachtgevers dus een alternatief. Zo bieden wij als Staffing Groep meerdere opties aan klanten”.

Verdubbeling aanvragen kandidaten

Van een slechte situatie wil Pronk niet spreken. “Je kunt niet zeggen dat het slecht gaat als wij (Staffing Groep, red.) meer dan 4.000 mensen aan het werk hebben. De groeiambitie, die wij (Kwiik, red.) in 2021 wilden realiseren, is ook gerealiseerd.“ Afgelopen jaar zijn we tussen de 15 en 20% gegroeid en we zien een verdubbeling van de aanvragen. Alleen het vinden van geschikte kandidaten is een enorme uitdaging. Het wordt steeds gekker en drukker. Dus het gaat zeker niet slecht, het is alleen uitdagender om de hoge ambities voor de komende tijd waar te maken.”


Consolidatie in de markt

Kwiik is het relatief jonge IT-detacheringslabel van De Staffing Groep, waartoe ook het bekende IT-Staffing behoort. Intermediair/detacheerder De Staffing Groep is afgelopen voorjaar overgenomen door de Zwitserse investeerder Axiom. Om een idee te geven van de omvang; De Staffing Groep draait een jaaromzet van circa 400 miljoen euro.
Axiom behoort daarmee meteen tot de top-3 spelers op de Nederlandse markt van bemiddeling van professionals, waar een stevige consolidatieslag gaande is. In 2020 nam HeadFirst Group branchegenoot Between over en afgelopen jaar is Brainnet overgenomen door het Amerikaanse managed service provider (MSP) PRO Unlimited. “Axiom is een private equity die ernaar streeft een grote speler te worden. Wij willen hier uiteindelijk marktleider HeadFirst van de troon stoten. De ambitie beperkt zich niet tot Nederland, maar strekt zich uit over Europa. Axiom ziet ons als vehicle om deze groei te realiseren”, stelt Arjan Pronk.

Lees ook: “Veel organisaties hebben niet de hele ‘Talent Journey’ op orde, terwijl alle onderdelen belangrijk zijn”.