"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een vakvolwassen inhuurmarkt vraagt om kennis, inzichten en afspraken

Meer dan 40 miljard. Zoveel gaat er – naar schatting – om in de wereld van externe arbeid. Dan is het maar goed dat die markt zich steeds verder ontwikkelt. Die ontwikkeling kwam, op heel verschillende manieren, aan bod in de WebinarWeek. Het ging over taal, afspraken, wetgeving en risico’s.

Mensen, markt en mechanismen in een professionele inhuurmarkt

Dat bedrag van 40 miljard komt uit het nieuwe standaardwerk ”Professioneel inhuren van externe arbeid” van Rob de Laat, Paul Oldenburg, Max Boodie en Peter Donker van Heel. In negen kernachtige hoofdstukken beschrijven ze onder meer de vraag- en aanbodzijde van de markt, het profiel van de externe arbeidskracht, relevante wet- en regelgeving en de trends die de flexmarkt de komende tijd zullen bepalen.

In onderstaand interview vertellen De Laat en Oldenburg meer over de motieven om een nieuwe versie te maken van hun boek uit 2013. “We zijn acht jaar verder. Ontwikkelingen hebben zich verder doorgezet: de inhuurmarkt is nog groter geworden, alle flexvormen zijn flink gegroeid (uitzenden het minst). MSP is inmiddels als aanpak volledig omarmd door de markt en de vakvolwassenheid is fors toegenomen. Tegelijkertijd is de discussie rondom zzp nauwelijks verder gekomen en is het verbazingwekkend hoe weinig besef er in Den Haag is van de waarde van de inhuurmarkt en hoe weinig men weet van de verschillende inhuurvormen, wie welke rol heeft in het proces” aldus De Laat.

Oldenburg legt uit dat het boek bij organisaties nu – in potentie –  een veel groter bereik heeft. “De inhuurprofessional was voorheen nog een eenling. Maar die eenling staat niet meer alleen. Er staat nu een professioneel inhuurprogramma. Hoe je dat verder vorm en inhoud kan geven, daar vormt dit boek een nieuwe basis voor.”

In het boek wordt ruim aandacht geschonken aan cijfers, wat verschillende dienstverleningsmodellen zijn en wat nu precies met welke term bedoeld wordt.

Bekijk het interview met Rob de Laat en Paul Oldenburg over het nieuwe standaardwerk ”Professioneel inhuren van externe arbeid”.

 

Vakvolwassen betekent vaktermen, een vakopleiding en een certificering

Een oproep tot het ontwikkelen van eigen vaktermen. Dat is koren op de molen van brancheorganisatie Bovib, zo liet Frederieke Schmidt Crans, voorzitter van de Bovib zien. Het ontwikkelen van een vakvolwassen sector is een kerndoelstelling van de vereniging.

Om ervoor te zorgen dat de hele sector dezelfde taal gaat spreken, opent de Bovib haar opleiding voor eigen leden binnenkort ook voor niet-leden en voor organisaties die gebruikmaken van dienstverleners als de Bovib-leden, zo kondigde Schmidt Crans aan in het webinar. “Het doel is dat we allemaal dezelfde taal spreken”, vertelde Schmidt Crans. “In aanbestedingen zie je dat er nog veel te verbeteren valt. Af en toe is het echt zoeken voor bureaus wat een opdrachtgever wil. Wat is de behoefte, welke dienstverlening past daarbij?”

Een vakvolwassen sector neemt ook verantwoordelijkheid als het gaat om het voorkomen van financiële risico’s voor klanten en kandidaten. “Wij vinden dat als je een keten creëert, het je taak is om te zorgen voor minimale risico’s voor alle betrokken partijen”, zei Schmidt Crans. “Intermediaire dienstverlening heeft namelijk impact: het gaat om veel geld, veel mensen.”

Het Bovib-keurmerk is daarom recentelijk uitbreid met een financiële risicocheck. “Daarmee geeft ons keurmerk een antwoord op alle risico’s die je niet kunt afvangen in wet- en regelgeving.”

In het onderstaande webinar legt Schmidt Crans uit hoe die financiële risicoscan in elkaar zit.

Bekijk de presentatie van Frederieke Schmidt Crans over de financiële risicocheck in het Bovib-keurmerk.

 

Inhuurrisico’s in beeld

Een groeiende markt krijgt al vanzelf te maken met een groeiend aantal regels en wetgeving. En meer regels en wetten zorgen ook voor meer risico’s. Die risico’s worden ook groter en administratieve constructies complexer nu opdrachtgevers – vanwege de schaarste – ook vaker naar het buitenland kijken. “Voordat je het weet vis je in een vijver die je niet kent” zo waarschuwt Maarten de Jong van bureau Cicero.

Samen met Siep Scherpel, adviseur bij Labor Redimo, brengt De Jong overzichtelijk in kaart welke wetgeving er allemaal speelt, welke risico’s er daarbij spelen, hoe het zit met ketenaansprakelijkheid en met welke maatregelen opdrachtgevers die risico’s kunnen beheersen. Met het bekijken van dit webinar ben je in een halfuurtje weer helemaal bij.

Niet onbelangrijk : Siep Scherpel legt ook nog even uit hoe we – met elkaar – ervoor kunnen zorgen dat ‘inhuur’ ook nog leuk blijft!

Bekijk de webinar van Maarten de Jong en Siep Scherpel over risicobeheersing bij inhuur

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie