"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Upwork lanceert ‘Talent Scout’. En wordt zo steeds meer een gewone bemiddelaar.

Sinds kort heeft Upwork een nieuwe service gelanceerd, aansluitend op de huidige strategie van het bedrijf. Het beweegt zich steeds meer richting een traditionele bemiddelaar. Deze ontwikkeling past binnen de verschuivingen van soortgelijke bedrijven in de markt.

Het Amerikaanse freelance platform Upwork start onder de naam van Talent Scout een nieuwe dienst voor opdrachtgevers. Via Talent Scout biedt Upwork bedrijven toegang tot vooraf gescreende kandidaten, die voldoen aan alle wettelijke eisen en die geselecteerd worden door recruiters van Upwork. In plaats van een opdracht te plaatsen op het platform en te wachten op reacties van freelancers, krijgen klanten van Upwork zo dus actief vooraf geselecteerde kandidaten voorgesteld. De kandidaten in kwestie hoeven ook niet meer zelf op Upwork te kijken voor een geschikte opdracht, maar worden actief benaderd door Upwork recruiters.

Daarmee maakt Upwork nog meer de stap naar het traditionele model van bemiddeling van freelancers. Eerder kwam het bedrijf, één van de grootste wereldwijde freelance platformen, al met een ‘Enterprise Suite’, een freelance management systeem voor ‘hiring managers’. Dat systeem heeft ook opties om ervoor te zorgen dat het inhuurproces ook voldoet aan wettelijke verplichtingen. Upwork wil zo doorontwikkelen naar een ‘one stop shop’ model voor opdrachtgevers die freelancers willen inhuren.

Een andere strategie

Upwork, een fusie tussen oDesk en Elance, werd groot als platform voor ‘snipperklussen’. Hele korte opdrachten van vooral Amerikaanse bedrijven die uitgevoerd werden door freelancers in Azië. Maar het bedrijf startte een aantal jaren geleden de transitie om zich meer te richten op zwaardere en langere freelance opdrachten. Met hogere tarieven en vooral grotere marges voor Upwork zelf. Vorig jaar nog verwijderde het bedrijf 70% van alle freelance profielen op haar site. Freelancers die nu een profiel willen maken, moeten eerst door een keuring heen.

Om meer specialisten aan te trekken, biedt het platform de mogelijkheid om voor elke skill een apart portfolio te creëren. Ook beloont het bedrijf langdurige of intensieve samenwerkingen tussen opdrachtgevers en professionals. Het bedrijf rekent 20% commissie voor de eerste $500 aan opdrachten tussen een specifieke freelancer en opdrachtgever, 10% tot $10.000 en 5% daarboven. Het bedrijf zet hiermee in op meer omvangrijke opdrachten.

Verschuivingen in de markt

De ontwikkeling bij Upwork onderschrijft de trends waarbij dit soort bedrijven, van oorsprong tech, steeds meer gaan lijken op traditionele bemiddelaars, terwijl (een deel van) die bemiddelaars steeds meer op technologie inzetten. Via zelf ontwikkelde technologie of via het kopen van startups.

Bron: Staffing Industry Analysts

 

Zie de ZiParena voor een overzicht van vergelijkbare dienstverleners (platformen, freelance selfsourcing tools, freelance management systemen)

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie