"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ChatGPT zet koers freelanceplatformen Upwork, Fiverr fors onder druk

Verdwijnen de typische platformenklussen door ChatGPT?

De aandelen van Upwork en Fiverr, twee van de grootste freelance platformen van de wereld, zijn de afgelopen week scherp gedaald. Het aandeel Upwork sloot vrijdag op 8 dollar, bijna 17% minder dan de slotkoers een week eerder. Fiverr stond zelfs 26,7% in de min. Over de afgelopen 3 maanden zijn de aandelen van de twee bedrijven zo’n veertig procent gedaald.

Bron: Google

Upwork kwam eerder deze maand met nieuwe cijfers. Die waren beter dan verwacht. Dat het aandeel toch flink daalde, en Fiverr mee omlaag trok, komt volgens Amerikaanse financiële websites door de mogelijkheden van ChatGPT. De angst onder aandeelhouders is dat typische freelance ‘gigs’ – denk aan coderingswerk, contentcreatie, copywriting of vertalingen – door ChatGPT gaan verdwijnen. Upwork, en zeker Fiverr, moeten het vooral van deze korte freelance klussen hebben. Upwork (zie hier) heeft wel een strategie ingezet om een meer ‘reguliere’ bemiddelaar te worden (onsite opdrachten, met hogere tarieven en dus hogere marges) maar dat stelt beleggers blijkbaar niet gerust.

Ook aandelen van een bedrijf als WIX.com, waar snel en gemakkelijk websites mee gebouwd kunnen worden, en Chegg, dat onder meer huiswerkbegeleiding via chatbots geeft, gingen afgelopen week hard onderuit. Ook vanwege de angst voor concurrentie door ChatGPT.

Koerspiek in 2021

De koersdaling in drie maanden van 44 naar 27 dollar voor Fiverr en van bijna 14 naar 8 dollar voor Upwork valt ten opzichte van waar de platformen ooit stonden nog wel mee. De koers van Fiverr stond in in februari 2021 nog op 321 dollar, Upwork piekte een half jaar later op 59 dollar.

 

De beurswaarde van Upwork is nu nog net iets groter dan 1 miljard dollar. Ooit was het bedrijf meer waard dan Randstad, waarvan de beurswaarde nu zo’n 8,8 miljard bedraagt. Over de afgelopen maanden doet de beurskoers van Randstad het overigens niet veel beter dan Upwork.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts