"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Partnertoets in Tozo moet van de baan”

Nu de lockdown naar alle waarschijnlijkheid wordt verlengd, komt Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) met een oproep aan het kabinet om steun op maat voor zelfstandig ondernemers in nood.

Met de verlenging van de lockdown wordt de financiële positie voor steeds meer zelfstandigen onhoudbaar. De partnertoets in de Tozo moet dan ook onmiddellijk worden stopgezet, vinden de samenwerkende zelfstandigenorganisaties binnen VZN. VZN roept tevens op tot aanpassing van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)-regeling, om ook zelfstandigen met vaste lasten te ondersteunen. De aangepaste regelingen moeten met spoed beschikbaar komen en uitbetaald worden.

De lockdown wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd. Momenteel bespreekt het kabinet plannen tot uitbreiding van het financiële steunpakket voor bedrijven, om te voorkomen dat die alsnog omvallen. VZN roept hierbij op tot extra aandacht voor de situatie van zelfstandig ondernemers in nood.

“Het is goed dat het kabinet bedrijven blijft steunen in deze uitzonderlijk zware tijd. Echter, tot op heden lijkt onze regering weinig oog te hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers. Zij hebben het gevoel er alleen voor te staan”, aldus Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN).

Maak het systeem niet belangrijker dan de noodzakelijke hulp

Concreet roept VZN het kabinet op om gedurende deze tweede, verlengde lockdown de partnertoets bij de Tozo-regeling te laten vallen. Ook pleit VZN voor opheffing van de drempelwaarde in de TVL-regeling. Deze is momenteel €3.000,- euro vaste lasten per kwartaal. Dat bedrag is voor veel zelfstandig ondernemers te hoog, terwijl zij wel degelijk hoge vaste lasten hebben. Denk aan kosten voor de huur van een werkruimte, leasecontracten, verzekeringen en pensioenopbouw. VZN stelt bovendien voor om de TVL-vergoeding uit te keren op basis van werkelijke cijfers. Nu is er een ingewikkeld systeem opgetuigd met gemiddelde percentages vaste lasten per SBI-code. Van de Ven: “Ondernemers moeten toch al hun omzetverlies aantonen om in aanmerking te komen voor de TVL. Laat ze dan ook hun eigen aandeel vaste lasten aantonen. Maak het systeem niet belangrijker dan de noodzakelijke hulp”.

Verder pleit VZN voor het achterwege laten van de vermogenstoets bij de Tozo die gepland staat vanaf 1 april, voor versoepeling van het urencriterium voor zelfstandigen in 2021 en voor extra inspanningen tot bij- en omscholing van zelfstandig ondernemers die het roer willen omgooien. Tot slot roept VZN het kabinet met klem op tot versnelde  invoering van de aangekondigde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Van de Ven: “Dit kan niet wachten tot 1 februari 2021. Voor de zelfstandigen bij wie het water inmiddels aan de lippen staat, is dat te laat”.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

9 reacties op dit bericht

 1. Partnertoets is niet meer dan redelijk. Waarom zou een zelfstandige met partner (met inkomen) 50% meer moeten ontvangen dan een zelfstandige zonder partner? Kan iemand mij dit uitleggen?

  • Johannes,
   De partnertoets houdt in dat wanneer de partner een inkomen heeft de zelfstandige geen TOZO uitkering krijgt. Hierdoor krijgt een zelfstandige zonder partner € 1.000 per maand, een zelfstandige met partner € 1.500 per maand voor beiden en een zelfstandige met een partner die een inkomen van boven de € 1.500 heeft krijgt niets omdat de partner al een inkomen heeft.
   Maurice

 2. Nu de lockdown maar blijft duren is het inderdaad goed als zelfstandige met partner toch iets van inkomen zou krijgen. In de evenementenbranche liggen we nu al sinds maart 2020 stil. Wat alternatieven als afhaal is toch met zijn allen vissen in dezelfde vijver, en niet voldoende om de kop boven water te houden. Als nu de coronaellende maar voort blijft duren, ondanks de start met vaccinaties, zijn de reserves wel op.

 3. ben blij verrast door deze oproep aan de politiek. Het toeval wil dat ik parallel hieraan een petitie met dezelfde strekking heb opgesteld. Om de impact hiervan te vergroten zoek ik nu belangenorganisaties rond zelfstandig ondernemers die mede-initiatiefnemer willen zijn waaronder ook Zipconomy. Helaas zie ik geen mogelijkheid om de de petitie hier te uploaden of anderszins digitaal te versturen.

  Daarna wil ik deze petitie on-line zetten e uiteindelijk aanbieden aan de betrokken ministeries en alle fracties in de Tweede Kamer.

  ik hoor graag van jullie!

 4. Er is een grens aan wat het ondernemersrisico van een ZZP-er is. Ik geef cursussen. Klanten mogen niet meer bij elkaar komen, online past niet bij de doelgroep, locaties dicht. Ofwel: mini inkomen. Nooit ZZP-er geworden omdat het zoveel voor(oor)delen gaf. Maar na 3 jaar arbeidsongeschikt op mijn 48 ste wilde niemand mij meer hebben. Netjes met geld omgegaan, prima reserve voor de ouderdom. En nu…..de partnertoets. Oh, ja mijn topverdienende partner in de vorm van een IVA . Ofwel: net aan bijstand zonder mijn inkomen. Maar het geeft niet hoor, bedrijven tikken de subsidies met bakken naar binnen. Ik heb de Petitie van Tom ook getekend en gedeeld bij mijn lotgenoten.

 5. Dus iemand die altijd op twee inkomens heeft geleefd en dus veel meer had kunnen sparen dan iemand met één inkomen moet nu gratis geld krijgen twerwijl degene met één inkomen gewoon met dat inkomen verder moet zonder extra geld?

  Mooi sprookje. Voor degenen die het al beter hadden.

 6. We betalen in dat geval ook voor twee personen belasting…..in het hogere tarief. Alles wordt opgeteld dus ik zie probleem niet