"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Tozo verlengd tot 1 juli 2021, met vermogenstoets. Zelfstandigenaftrek omlaag. BV aantrekkelijker * UPDATE *

De steunregeling voor zelfstandigen wordt verlengd, maar de voorwaarden worden weer strenger. De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd.

Het kabinet wil de inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, verlengen tot 1 juli 2021. De voorwaarden voor deze Tozo 3 worden strenger dan die van de eerste twee steunpakketten, meldt de NOS op basis van uitgelekte plannen.

Het kabinet kwam dit voorjaar met de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) als onderdeel van het brede economisch steunpakket. Die inkomenssteun voor zzp’ers is inmiddels verlengd met vier maanden, ook wel bekend als Tozo 2.

De gemeente keek voor toekenning van de Tozo 1 niet naar het inkomen van de partner van de zzp’er, bij de verlenging telt dat wel mee bij de bepaling van de hoogte van de aanvullende uitkering. Vanaf 1 oktober kijkt de gemeente ook naar het vermogen van de zelfstandige. Gemeenten bieden vanaf 1 januari 2021 extra dienstverlening aan zelfstandig ondernemers, zoals bij- of omscholing en heroriëntatie.

 • UPDATE: De vermogensgrens komt te liggen op €46.520 (zie hier voor meer info)

‘Maatwerk nodig’

Verschillende belangenorganisaties pleitten eerder al voor een voortzetting van de inkomensondersteuning voor zelfstandigen. Ze willen daarbij meer maatwerk en minder voorwaarden voor ondernemers die zwaar getroffen zijn door deze crisis.

“Deze crisis is onvoorspelbaar dus je moet mensen de tijd geven om zich aan te passen”, zei Hans Biesheuvel  (ONL) op BNR Nieuwsradio. “In normale tijden is een vermogenstoets prima, maar nu: niet doen, want je brengt heel veel mensen in de problemen. En als jij je boodschappen niet kunt doen, is het heel lastig je aan te passen of om te scholen. Je moet mensen de tijd geven om dat proces in te gaan.”

‘Verdere afbouw zelfstandigenaftrek’

De NOS meldt verder dat het kabinet overweegt de zelfstandigenaftrek af te bouwen. Vorig jaar besloot het kabinet al dat deze aftrek jaarlijks met 250 euro wordt verlaagd tot een maximale aftrek van 5000 euro. Het kabinet wil dat nu verder afbouwen naar een maximale aftrek van 32oo euro. Voor de eerste twee jaar wordt de afbouw wel gecompenseerd met een verhoging van de arbeidskorting.

BV wordt fiscaal aantrekkelijker

Voor zelfstandigen met een BV heeft het kabinet beter nieuws. Het lage tarief van de winstbelasting gaat omlaag van 16,5% naar 15%. Daarbij wordt de schijf waarover dit tarief geldt in stappen verhoogd naar € 400.000. Zelfstandigen met een BV hebben geen recht op zelfstandigenaftrek, en dus ook geen last van de verlaging. Dat maakt dat het hebben van een BV in plaats van de veelgebruikte eenmanszaak sneller fiscaal aantrekkelijk wordt.  Ongeveer 20% van alle zzp’ers hebben nu al een BV.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

7 reacties op dit bericht

 1. Penny wise, Pound foolish

  Werd er bij Tozo-2 al een partnertoets geïntroduceerd. Nu wordt daar ook nog een vermogenstoets aan toegevoegd. Hoe hoog de vermogensgrens wordt, is nog niet bekend. Wel kunnen we met ons boerenverstand nagaan dat je, naast de Tozo tegemoetkoming van rond de duizend euro per maand, sowieso een buffer nodig hebt om van rond te komen omdat de meeste mensen al hogere vaste lasten hebben. Moet je dan ook nog je business model omgooien dan kost dat doorgaans tijd en geld, en dus een goede buffer.

  Bovendien wordt het verschil tussen de Tozo en de reguliere bijstand steeds kleiner terwijl we weten dat het vaak heel moeilijk is om, eenmaal in de bijstand, er weer uit te komen. Daarbij geven de gemeenten zelf aan niet over de capaciteit te beschikken om deze toesten op korte termijn uit te kunnen voeren.
  Als Werkvereniging zijn wij dan ook zeer kritisch over deze Tozo-regeling omdat hij wat ons betreft onder de categorie ‘penny wise, pound foolish’ valt.

 2. Vermogenstoets voelt een beetje als straf voor degenen die als ZZPer juist wel geld op hun spaarrekening opzij zetten voor pensioen.

  • @Frans
   Zzp’ers met een gemiddeld pensioen hoeven hun pensioen niet ‘op te eten’ als zij een beroep doen op de bijstand. De bescherming geldt tot een pensioenvermogen van 250.000 euro en geldt ook voor mensen die niet deelnemen in een pensioenfonds en hun pensioen zelf hebben geregeld.
   Zie; Wet vrijlating lijfrenteopbouw en inkomsten uit arbeid en bevordering vrijwillige voortzetting pensioenopbouw (wet 479)
   Addertje onder het gras is wel dat je er de afgelopen 5 jaar in gestort moet hebben en dat het geblokkeerd is. Dus banksparen dat niet vrij opneembaar is is gedekt, maar geld dat op een open bankrekening staat dien je “gewoon” op te maken…..

   • @Daniel
    Ik heb mijn pensioenvoorziening inderdaad grotendeels afgedekt, met gespaard geld dat nog ‘in de zaak zit’ en daarnaast door een stamrecht uit 2007 onaangetast te laten. Ik boer al jaren achteruit in die stamrecht-bv. 0 rente en de accountantsrekening voor de jaarstukken en de Vpb-aangifte komen wel elk jaar.
    Met zo’n volatiele economie, in combinatie met een lage rentestand, heb ik het niet aangedurfd om te beleggen in effecten. Mijn kapitaaltje is straks echt nodig, als aanvulling op mijn AOW. Maar dit valt, omdat het niet geoormerkt en geblokkeerd is, straks onder de vermogenstoets.
    Het geschutter en de vele onzekerheden rond het zp’schap ben ik inmiddels zo beu, dat ik er soms over denk er maar mee te kappen, en door nog zuiniger leven in de jaren tot mijn AOW-leeftijd mijn stamrecht in de bv toch maar deels ‘op te vreten’. De bureaucratie die we straks mogelijk krijgen door de webmodule, berooft mij van het plezier waarmee ik al 13 jaar als zelfstandige mijn werk doe.

    • @Yvonne,
     ik herken het helemaal, ook ik ben ondertussen uitgekleed door de lokale overheid, maar laat je niet gek maken. Breek je polissen niet zomaar open, 50% kun je direct afdragen aan de belastingen, 20% boete omdat je eerder dan afspraak openbreekt. Van een polis van 10.000 euro hou je misschien net 2500 euro over. Dag pensioen….
     Hou vast aan de bestemming van de polis, dan wel zet ze om in een maandelijkse betaling verspreid over een aantal jaren zo hou je tenminste nog wat over.
     Maar dit is precies wat de Overheid wil, geen stamrecht BV’s meer, gewoon belasting betalen en zoveel mogelijk in je eigen onderhoud voorzien ook als het slecht gaat. Anders had je maar in een vaste baan moeten gaan, echter onze baan bestaat niet meer in “vast”(wat dat ook moge zijn). Het is dat ik nog 2 jonge kids heb en “vast” zit aan Nederland en ondertussen de regels voor werken zo aangepast zijn dat werken mij onmogelijk gemaakt wordt, maar anders was ik allang vertrokken uit dit bananenland.
     Alle sociale voorzieningen zijn ondertussen de afgelopen jaren uitgekleed, mensen verklaren je voor gek totdat zij er zelf mee te maken krijgen dan staan zij jou aan te kijken en beseffen zij onder welke steen zij geleefd hebben.
     VVD is er alleen voor het groot kapitaal, de kleine ondernemer is alleen maar lastig.

 3. Mijn branche is de catering en evenementenbranche, welke door de overheid (terecht) werd gesloten. Ik heb een partner, en geen eigen pand. Wel huur opslag, allerlei verzekeringen, vaste kosten voor telefoon/internet/aov etc…. De eerste tozo kon ik op meeliften, daarvan kon ik mijn zakelijke vaste lasten betalen. Het inkomen van mijn partner was voor de overige vaste pasten en om van te leven. Maar het zicht op de toekomst en we redden het wel. De volgende Tozo kreeg ik niet meer, want inkomen partner zorgt dat we niet onder de bijstandsnorm uitkomen. Wel moeten daar nu ook mijn zakelijke vaste lasten van betaald worden.
  We gaan het redden, voorlopig, maar de overheid kijkt niet naar de kleinere zaken om zo. De coronamaatregelen zijn weer opgeschroefd, de eisen voor de Tozo waar ik al niet meer voor in aanmerking kwam ook.
  Maar mijn toekomst, mijn zaak, mijn liefde, niemand kan mij zeggen of het nog goed komt, of wanneer. Maar moet ik mijn zaak dan maar ineens opgeven, en gaan uitzoeken wat ik op mijn 56ste alsnog wil gaan doen???
  Het wordt wel makkelijk gezegd, omscholen, aanpassen van je bedrijf. Maar dit is wat ik kan, waar ik jaren aan gewerkt heb zover te komen, om een niet geldelijk rijk maar zelfstandig onafhankelijk bestaan te leiden.
  En met 1 pennenstreek wordt dat onmogelijk gemaakt??? Lekker makkelijk!
  Ik ga toch nog een tijdje bekijken of er weer meer ruimte komt voor een normaal leven, en maar hopen dat het niet te lang duurt….
  Succes ook aan jullie, deelgenoten.

 4. @Dorien
  we kennen het allemaal en tja je kunt niets doen tegen een Overheid die je in principe zegt dat je niet mag werken tenzij je aan de opgelegde regeltjes voldoet. Sommige bedrijven kunnen niet zomaar omschakelen omdat zij in een nichemarkt actief zijn, maar zoals Rutte al eens aangaf… hij heeft geen visie…!!??
  Ondernemers worden op een hoop gegooid met zzp-ers die eigenlijk als uitzendkracht bezig zijn. De markt is verpest sinds Wet-DBA… ik heb altijd geleerd; gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Wat doet de Regering.. gooit de VAR overboord en heeft niets nieuws…er is al 4 jaar uitstel van wetDBA en nog steeds geen duidelijk beeld wat nu een ondernemer zou moeten zijn en dus geen zekerheid vooraf voor een opdrachtgever.
  Misschien moet je eens kijken of de Ioaz regeling iets voor je is…. rust is ook een gegeven en prijsloos….