"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vermogensgrens TOZO 3 komt op €46.520 te liggen

Voorwaarden voor inkomenssteun voor zelfstandig ondernemers wordt verder aangescherpt. Kabinet wil ook inzetten op omscholing en heroriëntatie voor zelfstandigen.

Zoals gisteren al uitlekte (zie hier), heeft het kabinet besloten om de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) tot de zomer van 2021 te verlengen. Er komt wel een extra voorwaarde: een vermogenstoets.

Zelfstandigen met een huishoudinkomen onder het sociaal minimum (€ 1500 euro per maand voor gezinnen/stellen, € 1000 voor alleenstaanden) kunnen met deze regeling aanspraak maken op financiële bijstand voor levensonderhoud. Bij de TOZO 3 wordt naast het inkomen van de partner ook gekeken naar beschikbare financiële middelen van de zelfstandige. Zoals bijvoorbeeld bank- en spaarsaldi en aandelen.

Zelfstandigen met beschikbare geldmiddelen niet hoger dan €46.520 komen in aanmerking voor inkomensondersteuning. Ander vermogen, zoals uit een eigen woning, afgeschermd pensioen, bedrijfspand, machines, zakelijke apparatuur en voorraden, wordt buiten beschouwing gelaten.

De Tozo wordt uitgevoerd door gemeenten en is een afgeleide van de BBZ. Naar schatting 374.000 zelfstandigen hebben gebruik gemaakt van Tozo 1 die kon worden aangevraagd tot 1 juni. Op de ‘Tozo 2’ die tot 1 oktober geldt, is tot medio augustus circa 95.000 keer een beroep gedaan. Het gaat vooral om aanvragen voor een uitkering voor levensonderhoud, veel minder vaak om leningen voor bedrijfskapitaal.

Oriënteren op de toekomst

Het kabinet zegt verder het belangrijk te vinden dat zelfstandig ondernemers die ook de komende periode geen of onvoldoende inkomsten hebben en afhankelijk zijn van een Tozo-uitkering, zich breder oriënteren op de arbeidsmarkt. Gemeenten krijgen daarom extra middelen om coaching, advies en bij-of omscholing aan te bieden. Zij starten uiterlijk 1 januari 2021 met deze aanvullende dienstverlening.

Staatssecretaris Van ’t Wout: ‘Voor heel veel zelfstandigen is het een uitzonderlijk moeilijke tijd, met grote onzekerheden. Een deel heeft gelukkig de draad weer op kunnen pakken of is hier mee bezig, met de Tozo als overbrugging. Andere ondernemers zullen zich noodgedwongen moeten voorbereiden op een nieuwe toekomst. De inzet van het kabinet is om deze zelfstandigen extra te ondersteunen en weer perspectief te bieden.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

7 reacties op dit bericht

 1. Fraai, ik heb altijd gezorgd mijn geld niet vast te zetten in pensioen of woning, maar het geld achter de hand te houden voor noodgevallen. Mensen die zelf sparen voor hun oude dag worden op de manier weer lekker gestraft. Zoals altijd: degene die alles zo snel mogelijk opmaken worden beloond, zij die zelf (met moeite en fiscaal erg onvoordelig) een spaarpotje voor later aanleggen worden daarvoor dubbel gestraft.

  De overheid zou moeten kijken naar de financiële behoefte, nu en op termijn. Als uit de financiële planning blijkt dat iemand op termijn in ernstige geldnood gaat komen, dan zou gewoon hulp moeten komen.

  • @ Hans,
   je hebt helemaal gelijk, mijn oude dag in aandelen heb ik ook moeten verkopen had ik het maar moeten laten vastleggen in een polis werd gezegd. Leuk die Overheid…..
   Mijn advies, gooi je geld nu nog snel in een beleggingspolis die je zakelijk kunt opvoeren.
   Voordeel; betaal nu weinig belasting en geniet een uitkering
   Nadeel; bijt op een houtje, maar geniet straks als je echt met pensioen gaat en dan in het buitenland waar het fiscaal gunstig is.
   Blijkbaar is het nieuwe “verantwoord”ondernemen een zaak van snel zorgen voor inkomsten en vervolgens opmaken aan kosten. Resultaat; je hebt lekker geleefd, maar niet verantwoord….dat zien we wel als je met pensioen gaat….
   Hoe krom kan het zijn…..

   • Dat je beter je geld kunt laten rollen is inderdaad een euvel. Toen mijn vader in een verpleeghuis kwam moest mijn moeder ruim 2000 euro per maand betalen, omdat ze ‘vermogen’ had, want in plaats van op luxe vakanties te gaan hadden mijn ouders hun huis afbetaald…Als ze wel op luxe vakanties waren gegaan, was het verpleeghuis betaald vanuit de overheid.

  • Helemaal met je eens! Ik heb het ook op een spaarrekening staan. Gelukkig heb ik nu een goede nieuwe opdracht na corona, dus heb ik de steun niet meer nodig.

  • Hij kijkt men naar De toets op beschikbare geldmiddelen van € 46.520 aan beschikbare geldmiddelen voor gezinnen? Mijn vrouw en ik zijn beide onafhankelijk zzp, wij hebben een spaarrekeningen voor onze kinderen waar we tot hun 18e niet aan kunnen komen maar die gezamenlijk bijna 30.000 bedragen. Als 46.520 voor één zzp geldt, geldt dan het dubbele voor een gezin waarvan beide ouders zzp zijn?

 2. Eigen woning buiten beschouwing,
  Pensioengelden e.d. buiten beschouwing.
  Alleen direct geld wordt meegeteld, en zelfs daarvan mag je nog 46.500 in de knip hebben.
  En dan heeft de minister nog de gore moed om te zeggen dat dit “het normale bijstandsregime” is.
  Leugenaar dat het is.
  In de “normale” bijstand, vreet je eerst alles op en mag je als alleenstaande zo’n 6000 Euro “vermogen” hebben.
  Ongeacht hoe oud je bent, wat je mankeert en hoe hard je ooit gewerkt hebt….
  Wees maar een beetje blij, dat jullie (met het oog op de komende verkiezingen) zo verschrikkelijk gematst worden.

 3. Ik heb slechts enkele duizenden euro’s boven de vermogensgrens op spaargelden.
  Nu is deze maand (oktober) mijn oude autootje begeven en met een andere occasion aangeschaft val ik weer wel onder de toegestane vermogensgrens. Kan ik nog een beroep doen op Tozo3?