"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinet: “compensatie voor versobering zelfstandigenaftrek”

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag; de arbeidskorting gaat omhoog.

De zelfstandigenaftrek voor IB-ondernemers (onder andere zzp’ers met éénmanszaak) wordt vanaf 2020 in jaarlijkse stappen van 250 euro teruggebracht tot 5000 euro. Dat staat te lezen in de Kabinetsplannen voor 2020 die vandaag aan de Kamer zijn aangeboden. Dit voornemen van het Kabinet was eerder deze maand al uitgelekt (zie hier).  

Het kabinet wil tegelijkertijd met de versobering van de zelfstandigenaftrek de arbeidskorting in 2020, 2021 en 2022 stapsgewijs verhogen. Ook IB-ondernemers krijgen die arbeidskorting. 

Daarmee worden effectief  de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers verkleind, zo zegt het Kabinet: “Deze maatregelen passen in het bredere streven van het Kabinet om toe te werken naar een situatie waarin niet instituties en kosten bepalend zijn voor de vorm waarin arbeid wordt aangeboden, maar de aard van het werk dat gedaan moet worden.” 

Door de verhoging van de arbeidskorting gaan zzp’ers (“tot een inkomen van 100.000″) er volgens het Kabinet ‘deze regeerperiode’ niet op achteruit. Anders dan werknemers profiteren ze dus niet van de verhoging van de arbeidskorting. De arbeidskorting wordt tot 2022 verhoogd, daarna daalt de zelfstandigenaftrek wel verder, waarmee de compensatie voor die daling ook wegvalt. Tenzij een nieuw kabinet hierin andere keuzes maakt. 

Over de opbrengen van de versobering van de aftrek schrijft het Kabinet tot slot “een deel van de budgettaire opbrengst als gevolg van de afbouw van de zelfstandigenaftrek wordt nog niet ingezet en gereserveerd. Deze reservering kan worden gebruikt voor verdere stappen op weg naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in reactie op de Commissie Borstlap.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. “wel de lusten, niet de lasten” is iets wat mij bij deze overheid steeds in het achterhoofd rond zingt.

    “Wel de lusten…” het aan alle kanten e zzp’r financieel het vel over de oren halen.
    “Niet de lasten…” Als het gaat om gelijke behandeling handeling gaat als werkende.