"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ING: flexbranche kan snel herstellen

De flexbranche wordt dit jaar flink geraakt door de coronacrisis, becijferen economen van ING. Het goede nieuws: waarschijnlijk is de vraag naar flex volgend jaar weer op hetzelfde niveau als voor de pandemie.

Dit jaar is er ongeveer 20 procent minder vraag naar flexwerkers dan in 2019, voorspellen economen van ING. In een rapportage over de flexbranche laten zij zien dat het volume van de branche sterk is gedaald tijdens de coronacrisis.

De inzet van flexwerkers daalde in het eerste kwartaal al met 8%. Dat kwam niet alleen door de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus, schrijft ING-econoom Katinka Jongkind. Ook de krapte op de arbeidsmarkt, de lagere economische groei en de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) waren oorzaken voor krimp in de flexbranche.

Prijsstijging van 7%

Ondanks de krimp steeg de prijs van flex in het eerste kwartaal met 7%. ING wijt dit aan de WAB, die zorgt dat uitzendkrachten 5% tot 10% duurder worden. “Voor inlenende bedrijven kan het daardoor goedkoper zijn om direct zelf personeel in dienst te nemen”, schrijft econoom Katinka Jongkind. “Bovendien geldt de regeling niet voor zzp’ers, waardoor er een verdere verschuiving plaatsvindt richting de inhuur van zzp’ers.”

In april en mei nam de vraag naar uitzendkrachten verder af doordat bedrijven de deuren sloten. Ondernemers die minder werk hadden voor hun personeel, stuurden het flexibel personeel als eerste naar huis. Bovendien werken er veel uitzendkrachten in de sectoren die sterk zijn geraakt door de overheidsmaatregelen, zoals de horeca, de luchtvaart en de detailhandel.

Het aantal flexwerkers nam in het tweede kwartaal af met 272.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal werknemers met een vast contract nam juist toe: er kwamen 157.000 vaste dienstverbanden bij.

Lees ook: Coronacrisis versnelt daling aantal flexbanen, vooral uitzendbranche is de klos

‘Snel terug op pre-coronaniveau’

De krimp in de flexbranche is duidelijk sterker dan tijdens de vorige crisis in 2009, toen het volume van de branche met 13% afnam.

Het goede nieuws is dat de economen snel herstel verwachten. ING verwacht dat de flexbranche in 2021 weer terug kan zijn op het niveau van eind 2019.

“Hoewel de flexbranche hard is geraakt door de coronacrisis, kan de sector ook weer snel herstellen als de economische groei aantrekt”, schrijft Jongkind. “Bedrijven huren bij groei veelal eerder flexibel personeel in dan dat ze direct vast personeel in dienst nemen, zeker gegeven de huidige onzekerheden. Een hogere prijs nemen ze op de koop toe. De verwachting is dat de flexbranche in 2021 dan ook weer terug kan zijn op het pre-coronaniveau van eind 2019.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie