"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Total Talent Acquisition: ‘Je organisatie is misschien wel verder dan je denkt’ (video)

Wat is Total Talent Acquisition? En waarom is het echt een taak van HR? Roeland van Laer (Labor Redimo) geeft tijdens de webinarweek inzicht en tips.

Senior adviseur Roeland van Laer (Labor Redimo) geeft een gratis webinar over Total Talent Acquisition op vrijdag 14 februari. Van Laer is specialist in het ontwerpen en implementeren van innovatieve recruitmentstrategieën en -oplossingen.

Waarom dit webinar over Total Talent Acquisition?

“Steeds meer grote organisaties zoeken een manier om in te spelen op de arbeidsmarkt van nu, want de krapte op de arbeidsmarkt is groot en wensen van werkenden zijn anders dan tien jaar geleden. De behoefte van werknemers is vooral een stuk diverser: de een werkt het liefst drie dagen, de ander vijf. De meerderheid heeft nog steeds een vast contract, maar er zijn ook steeds meer werkenden die het anders willen. Inmiddels heeft 1 op de 3 werkenden een flexibele arbeidsverhouding, denk aan zzp of detachering. Dat is een sterke stijging ten opzichte van tien jaar geleden.”

Met Total Talent Acquisition zorg je dat er geen onderscheid meer is tussen vast en flex werving.

“Dit webinar gaat eigenlijk over hoe je inspeelt op die nieuwe verhoudingen. Te weinig bedrijven hebben hun recruitmentafdeling afgestemd op de huidige arbeidsmarkt. Vaste werving, inhuur, sourcing en employer branding zijn vaak apart georganiseerd. Recruiters houden zich bezig met vaste vacatures, flexibel personeel is de verantwoordelijkheid van inkoop of van een extern uitzendbureau. Met Total Talent Acquisition zorg je dat er geen onderscheid meer is tussen werving van vast en flex. Het is een strategische, integrale wervingsaanpak. In mijn webinar vertel ik je alles over TTA als strategisch proces om de juiste werknemers te vinden en aan te nemen, vast én flex.” 

Je werkte eerder voor organisaties als ING, Tata Steel en Alliander. Kun je iets vertellen over je ervaring daar met TTA?

“Ik heb bijvoorbeeld Alliander geholpen om aan de slag te gaan met Total Talent Acquisition. Toen ik daar aan de slag ging, was vast- en flex-werving apart georganiseerd. Recruiters deden de vaste werving, voor inhuur was er een inhuuradministratie. Dat heb ik toen geïntegreerd in een andere recruitmentrol. In het webinar geef ik meer inzicht in hoe je zoiets aanpakt.” 

“Er komt meer bij kijken dan je denkt. Zo moest er één IT-systeem komen voor vast en flex. Het allerbelangrijkste is dat recruiters, businessmanagers en leidinggevenden op een andere manier gaan kijken. Ze moeten vooruitkijken naar hun personeelsbehoefte en een planning maken. Vooraf in kaart brengen welke competenties en contractvormen daar voor nodig zijn. Dat betekent dat een recruiter betrokken moet zijn bij de strategische businessplanning en weten wat de vast- en flexwensen zijn voor een langere periode.

“Een recruitmentmanager of recruiter moet dus meer gaan vragen aan de hiringmanager, in plaats van gewoon maar iemand zoeken zodra dat nodig is. Hij krijgt een strategische rol en geeft ook advies. Hij bekijk vooraf welke profielen nodig zijn, welke schaars zijn en waarom. De IT-arbeidsmarkt is bijvoorbeeld een echte flexmarkt. Daar moet je dus je strategische personeelsplanning op afstemmen. Reken op meer inhuur en een ander werving- en selectieproces.” 

Voor wie is dit webinar interessant?

“Eigenlijk iedereen die betrokken is bij werving-, selectie- en HR management. Ik geef recruitmentmanagers en recruiters handvatten om hun strategie vorm te geven. Daarnaast is het ook interessant voor inhurende managers, HR-managers en HR-businesspartners. Een strategische personeelsplanning voor vast en flex is namelijk echt een taak van HR.”

Wat ga jij vertellen wat ze nog niet weten?

“Allereerst ga ik je overtuigen dat je flexkant weldegelijk een verantwoordelijkheid is voor HR en recruitment. Het gaat namelijk over mensen en resourcing. Als je dat omarmt, kan het meer opleveren dan je zou denken. Verder laat ik zien dat het niet in één keer kan. Je organisatie moet echt groeien naar TTA en daar is een stappenplan voor nodig. Hoe dat eruit ziet, is voor iedere organisatie anders.”

Wie regie voert en verantwoordelijkheid heeft, is tenslotte al eigenaar.

“Ik laat je misschien wel zien dat jouw organisatie verder is dan je denkt. Er zijn voorbeelden van organisatie’s waarbij recruitment wel regie heeft over vast en flex, maar de organisatie nog niet zo ver is qua strategische personeelsplanning. Ze zijn er dus nog niet, maar de stap naar TTA is makkelijker dan gedacht. Wie regie voert en verantwoordelijkheid heeft, is tenslotte al eigenaar.”

Kijk dit webinar hieronder terug