"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Reijn: ‘de bol.com voor professionals’

De Driessen Groep heeft een nieuwe dochteronderneming: Reijn. Dit moet het platform worden voor hoopopgeleide zelfstandige professionals in de publieke sector.

Reijn, zo heet de nieuwe professionalstak van de Driessen Groep. Een one-stop-shopping adres waar de publieke sector terecht kan voor de inhuur van die schaarse, hoopopgeleide zelfstandige professional. Maar het bedrijf wil meer zijn dan een platform voor zp’ers. Via de human campus creëert het een community, een collectief van publieke professionals.

ZiPconomy in gesprek met Marcel van den Bekerom en Koen de Rooij die de kar trekken van dit nieuwe zusterbedrijf binnen de Driessen Groep.

 

Duurzame schaarste

De naam is een verwijzing naar Rembrandt van Rijn, legt Koen de Rooij uit: “Dat was natuurlijk een vakman die met zijn Hollandse School eigenlijk een van de eerste zp-netwerken vormde, een collectief waarin kennis en kunde werd gedeeld en leerlingen werden opgeleid tot meesters. Met Reijn Professionals richten ons op de ambachtslieden en meesters van nu, de hoogopgeleide specialisten in specifieke vakgebieden.”
“Schaarste is daarbij het criterium”, zegt Marcel van den Bekerom. “Wij zagen jaren geleden al dat er een tekort aan hoogopgeleide professionals is. En dat dat een  duurzame schaarste is. Ook als we straks in een laagconjunctuur terecht komen. Met een flexschil van 15 tot 20% in het publieke domein is en blijft er behoefte aan professionals met specialistische kennis.”
Want hoe vind je die hrm’er die alles weet van duurzame inzetbaarheid in de zorg? Waar is die enthousiaste docent wiskunde die direct kan bijspringen nu er met spoed vervanging nodig is? Reijn Professionals wil dat ziekenhuis of die school toegang bieden tot de juiste schaarse professional, die ene vakman of -vrouw.

One-stop-shop

Via de partners, eigen consultants en het bestaande netwerk van zzp’ers (vanuit het eigen contractmanagement) biedt Reijn toegang tot een pool van circa 800 gedetacheerden en 1.700 interim professionals waaruit men kan putten. “Zie ons maar als een soort van bol.com voor professionals. Die leveren ook producten van derden, net als wij professionals via onze partners aanbieden. Waar het om gaat is dat wij voor opdrachtgevers in de publieke sector de one-stop-shop willen zijn waar zij terecht kunnen voor een specifieke professional of vakspecialist”, zegt De Rooij.

Wij willen een community creëren van vakmensen die kennis en kunde met elkaar delen en samenwerken.

Reijn werkt op het gebied van staffing samen met tien vaste, geselecteerde intermediairs (partners), één per vakgebied. Zo is er Bender voor het sociale domein, Legal by Legal voor het juridische en Galan Groep voor interim management, et cetera. Centraal in de samenwerking met partners staat wederzijdse transparantie en vertrouwen, stelt Van den Bekerom: “Wie kiezen er bewust voor om op onze site https://www.reijnprofessionals.nl/ onze partners met hun professionals zich te laten profileren. Het is bij ons ook niet zo dat een klant niet mag weten wie de intermediair is. Hebben wij geen financieel specialist in huis en de partner wel, dan brengen wij onze partner gerust direct in contact met de klant en doen wij alleen de warme introductie. Daar zijn we heel open in.” Die transparantie komt ook tot uiting in het tarief, vult De Rooij aan. “De klant betaalt niet meer dan wanneer hij ons niet voor de inhuur inschakelt en rechtstreeks bij onze partner zou aankloppen.”

Naast de staffing-activiteiten biedt Reijn contractmanagement als service aan. Klanten kunnen de administratieve, juridische en financiële afhandeling van de inhuur van professionals overlaten aan Reijn. De Rooij: “Qua dienstverlening is dus alles mogelijk, of klanten nu op zoek zijn naar de juiste professionals en/of ontzorgd wil worden bij de inhuur.”

Geen cv-schuiver

Reijn wil meer zijn dan een platform, het bedrijf wil die schaarse professionals echt aan zich binden. “Wij zoeken professionals met wie wij een persoonlijke en professionele fit hebben”, stelt Van den Bekerom. Maar hoe voorkom je in deze constructie met intermediairs dat je als Reijn geen cv-schuiver wordt? “Ten eerste door partners te selecteren die echt bij ons passen. Die ook dat enthousiasme en die openheid hebben. Ten tweede door onze partners rechtstreeks in contact te brengen met onze opdrachtgevers. Ten derde door goed opdrachtgeverschap; wij zorgen voor tijdige (vooruit)betaling en professionals kunnen bij ons terecht voor extra services en advies.”

Zo beschikt Reijn over een helpdesk voor zp-ers, verzorgt het opleidingen en organiseert zij netwerkbijeenkomsten. Er wordt zelfs een heuse Human Campus opgebouwd naast het kantoor in Helmond. Deze campus gaat naar verwachting eind 2019 open en moet een broedplaats worden waar professionals kunnen werken en elkaar ontmoeten. De Rooij: “Dat kunnen professionals uit het eigen netwerk zijn of professionals van de partners. Dat maakt dus niet uit. Waar het ons om gaat is dat wij een community willen creëren van vakmensen die kennis en kunde met elkaar delen en samenwerken.” Net zoals Rembrandt van Rijn destijds met zijn Hollandse School.

Driessen Groep

De Driessen Groep is naar eigen zeggen getransformeerd van een familiebedrijf naar een ‘familie van bedrijven’ (lees dit interview) . Sinds vorig jaar is Driessen HRM opgeknipt in drie takken: Driessen uitzendbureau, IJK (software en services) en Reijn Staffing en Contractmanagement. Deze drie bedrijven vormen samen de Driessen Groep met als gemene deler ‘digitaal gedreven hrm-dienstverlening voor de publieke sector’.