"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
hans biesheuvel onl

ONL wil anti-misbruik-bepaling ter vervanging van Wet DBA

Vervang de Wet DBA door een anti-misbruik-bepaling in combinatie met een heldere definitie van het begrip ondernemer, stelt ONL voor.

Een anti-misbruik-bepaling in combinatie met een heldere definitie van het begrip ondernemer zou nagenoeg alle mazen in de Wet DBA kunnen

Staatssecretaris Keijzer ontvangt het ONL “MKB 2030 Toekomstplan” van Hans Biesheuvel.

dichten. Dat schrijft Ondernemend Nederland (ONL) in een Toekomstplan dat het vandaag heeft aangeboden aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

In het plan doet ONL uit de doeken hoe het volgens hen verder moet met het sociale stelsel. Voor de zomer komt minister Koolmees met een schets van hoe de toekomst er volgens hem uit komt te zien. ONL geeft in het Toekomstplan daarom alvast zijn visie.

Heldere definities gewenst

ONL vindt dat de problemen rond de Wet DBA snel opgelost moeten worden. Het platform wil de wet daarom vervangen door een anti-misbruik-regeling. “Als er een heldere definitie is van misbruik, kan de Belastingdienst daarop handhaven.” Die definitie van misbruik is er volgens Biesheuvel tot op heden niet.

Als er een heldere definitie is van misbruik, kan de Belastingdienst daarop handhaven.

Daarnaast wil hij een heldere definitie van het begrip ondernemer. “Als iemand is ingeschreven bij de KvK, een btw-nummer heeft en een opdracht waaronder twee handtekeningen staan, dan is hij wat ons betreft ondernemer.” Daarmee denkt Biesheuvel dat ongeveer 95 procent van de ondernemers zich geen zorgen hoeft te maken over het oplopen van boetes of het betalen van naheffingen.

Wildwest-situaties

Ondernemend Nederland vindt de huidige situatie rond de Wet DBA ‘onhoudbaar’. Biesheuvel vindt dat de 850.000 tot anderhalf miljoen zzp’ers te lang in onzekerheid leven. Dat leidt tot ‘wildwest-situaties’ nu de wet is opgeschort. “Nu wordt er niet gehandhaafd. Maar de overheid is door de jaren heen niet altijd de meest betrouwbare partner geweest. Als er geld nodig is, zou de Belastingdienst zo ineens weer kunnen besluiten om te handhaven.”

Derde entiteit gewenst

Biesheuvel loopt met dit DBA-plan vooruit op de herziening van het sociale stelsel zoals hij dat voor ogen heeft. ONL wil graag een derde entiteit toevoegen aan de twee fiscale entiteiten – werknemer en ondernemer – die er al bestaan: namelijk de zzp’er of zp’er.

Die moet volgens ONL kunnen kiezen hoe ‘vast’ of hoe ‘los’ hij werkt en hoe hij zich verzekert. “Een 61-jarige freelancer die lang ergens vast heeft gewerkt, pensioen heeft en zijn hypotheek heeft afbetaald, heeft heel andere behoeften dan iemand van 28 die dat allemaal niet heeft, maar het bijvoorbeeld minder nodig vindt om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.”

Die verplichte scheiding tussen ondernemer en werknemer is niet meer van deze tijd.

Zzp’ers zouden zelf het risico moeten kunnen bepalen dat ze willen lopen op werkloosheid en arbeidsongeschiktheid en voor hoeveel ze willen meedoen aan pensioenopbouw. “Die verplichte scheiding tussen ondernemer en werknemer is niet meer van deze tijd.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

 1. En weer die veel te simpele veronderstelling dat een KvK en BTW nummer je ineens een ondernemer maakt. Die hebben we al vaker gezien en is uiteraard kansloos.
  Nee dus, dat is slechts een administratieve kwestie, die maakt helemaal niks van je, iedereen kan die krijgen namelijk, kwartieetje bij de KvK, dan zou iedereen ondernemer zijn…
  Ook een contract met twee handtekeningen is natuurlijk onzin, komt typisch uit het inhuur wereldje, uurtje-facfuurtje werk. Ook dat maakt je geen ondernemer. Geeft alleen aan dat je 1 klant hebt.

  Wat je wel ondernemer maakt?
  – risico lopen (echt risico, niet einde opdracht dus)
  – meerdere klanten per jaar.
  – je profileren, website, sponsoring, etc.
  – zelf je werktijden en locatie bepalen.
  – zelf je vakantie bepalen
  – zelf je prijs bepalen
  – geen tussenburo ertussen
  – geen concurrentie bedingen in contracten.
  – enz.

 2. Is al de derde keer in korte tijd dat dit als ‘nieuws’ wordt verkocht.

  Het blijft m.i. kansloos.