"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Future group

Het succes van ondernemen draait niet alleen om innovatie.

In deze tijd is innovatie het toverwoord, toch is er voor een succesvolle onderneming meer nodig. Dat 99% van de start-ups het niet redt heeft niet alleen met een gebrek aan innovatie te maken. Zit innovatie niet vooral in de juist organisatiestructuur?

In deze tijd is innovatie het toverwoord, toch is er voor een succesvolle onderneming meer nodig. Dat 99% van de start-ups het niet redt heeft niet alleen met een gebrek aan innovatie te maken. En zit innovatie niet vooral in een compleet nieuwe organisatiestructuur? Het jaarlijkse The Future Group Innovation Event wierp een blik op de toekomst van het ondernemen.

 

“We hebben een hoop kennis in huis en daar wilden we wat mee.”, vertelt organisator Erik van Gemert. Met succes. Inmiddels bestaat het Innovation Event 10 jaar. Om relaties te ontmoeten, maar vooral om kennis op te doen. The Future Group is voor zelfstandigen IT’ers die willen ondernemen maar er niet helemaal alleen voor willen staan. Het collectief bestaat uit zo’n 15 maatschappen met ieder een eigen specialisme. De maten helpen elkaar vanuit het idee: ook al ben je zelfstandige, dat betekent nog niet dat je sommige zaken niet beter samen kunt doen. In het collectief delen ze kennis, sparren ze over uitdagingen op het werk en schuiven ze elkaar opdrachten door.  Erik: “Het overgrote deel was al ondernemend in loondienst en ziet in ons collectief de ideale omgeving om door te pakken. Ook participeerden wel eens zelfstandigen die voor zichzelf waren begonnen maar hulp zochten bij het ondernemen. Nu melden zich vooral veel mensen die houden van het ondernemen maar wel wat zaken missen: collegialiteit, het delen van kennis.”

 

99% start-ups faalt

Wie aan innovatie denkt, denkt aan start-ups. We kennen de succesverhalen. Maar tegenover elke succesvolle start-up falen er 99. Quintin Schevernels, auteur van het boek Suits en Hoodies trapt de avond af met het geheim van die ene start-up die het wel redt. Zelf was hij altijd een suit (werkte bij grote corporaties) maar inmiddels behoort hij meer tot de hoodies (adviseert en investeert in start-ups)

Hij kwam tot de conclusie dat de aanpak van een succesvolle gevestigde organisatie en een succesvolle start-up opvallend veel overeenkomsten vertonen. 7 essentials zorgen voor succes, zowel bij start-ups als bij corporates. Zoals ‘Talent’. Een open deur en daarom zo vaak verwaarloosd. Net als die andere cruciale succesfactoren (sterke cultuur, vernieuwing, focus..). Allemaal zo vanzelfsprekend, dat ze vaak over het hoofd worden gezien. Minder zelfsprekend als je bedenkt dat Larry Page, de oprichter van Google zijn eigen talentenfabriek bouwde door 25 tot 50 procent van zijn tijd te besteden aan recruitment. Wat erop neerkomt dat hij de eerste 5000 werknemers zelf in de ogen heeft gekeken.

 

Join the club?

The Future Group is er vooral voor zelfstandigen in de IT, maar dat domein breidt zich langzaam uit. Naar de smart technologie-, in de richting van de ingenieurs, maar ook FinTech, het financiële domein.

Wie nog vragen had over het collectief schoof aan bij de Recruitment Session. Want waarom is er bijvoorbeeld een ballotage? George Rotteveel “Niet iedereen past in een collectief. We zijn geen intermediair. Je moet niet alleen ontzorgd willen worden.” Van maten wordt daarom naast technische vaardigheden een ondernemende instelling verwacht. Erik: “De collectiviteit moet bij je passen. Je moet willen samenwerken. De ballotagecommissie kijkt o.a. naar: Hoe ben je als persoon, als onderneming? Maar ook wat kom je halen? Wat kom je brengen? Dat kunnen commerciële vaardigheden, kennis, organisatietalent zijn.”

 

Geen top-down of bottom-up aanpak

Tot slot, om de avond af te sluiten een sessie over ‘De holocratie’, een totaal nieuwe manier van organisaties inrichten. Geestelijk vader is Brian Robertson. De voormalig piloot voorkwam ternauwernood een crash nadat hij tijdens een vlucht een klein rood brandend lampje negeerde. Alle andere lampjes gaven aan dat er niks aan de hand was.

Een holocratie is niet in een zin uit te leggen. Maar het komt erop neer dat elk brandend lampje even serieus wordt genomen. Er is geen top-down of bottom-up aanpak. Iedereen werkt samen in gelijkwaardige cirkels. Er zijn geen functieomschrijvingen, maar dynamische rollen. Een medewerker kan meerdere rollen krijgen die ieder moment kunnen veranderen naar datgene wat de organisatie nú nodig heeft. Hoe medewerkers de rollen uitvoeren, mogen ze zelf weten. Als het maar gebeurt. Een holocratisch systeem invoeren, is absoluut niet gemakkelijk. Maar zodra het loopt, komt het hele bedrijf in een stijgende lijn, om maar even bij de luchtvaart te blijven. The Future?