"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Checklist : Wanneer moet ik overstappen van Eenmanszaak naar BV?

Veel zelfstandige professionals beginnen met een eenmanszaak. Makkelijk, snel, goedkoop en zeker bij starters fiscaal vaak de aantrekkelijkste optie. Een overstap naar een BV kan op enig moment toch verstandig zijn. Rick Schmitz legt uit wanneer.

Veel zelfstandige professionals beginnen met een eenmanszaak. Makkelijk, snel, goedkoop en zeker bij starters fiscaal vaak de aantrekkelijkste optie. Dus heel erg begrijpelijk. Wanneer de onderneming beter gaat lopen en gaat groeien is gaan vaak andere argumenten spelen en i shet de vraag over een eenmanszaak nog steeds het verstandigste is. Geldt dit ook voor jou? Je leest het hier!

Of het voor jou verstandig is om over te stappen naar een BV hangt af van verschillende factoren. We zetten deze factoren voor je op een rij. Zo kan je makkelijk deze checklist afgaan en zien of het voor jou tijd is om over te stappen van een eenmanszaak naar BV.

1. De risico’s worden groter

Een belangrijke reden om over te stappen naar een BV is aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor jouw onderneming. Erg vervelend als er dingen mis gaan en er opeens aanspraak gemaakt kan worden op jouw privé vermogen. Bij een BV is dit niet het geval, omdat het hier gaat om een rechtspersoon. De onderneming is aansprakelijk, maar (over het algemeen) niet jij als eigenaar.

Bij de volgende risico’s is het verstandig om over te stappen naar een BV:

 • Wanneer je langdurige contracten aangaat. (bijvoorbeeld een huurcontract)
 • Wanneer je personeel in dienst neemt
 • Wanneer je voorfinancieringen aangaat


2. De omzet groeit hard

Heeft jouw bedrijf een lage winst, dan is het voordeliger om een eenmanszaak te hebben. Je kan dan gebruik maken van fiscale aftrekposten zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek e.d.

Groeit de omzet van jouw onderneming hard? Dan is het fiscaal aantrekkelijker om te kiezen voor een BV. Je kan dan gebruik maken van een lager belastingtarief. Waar dit keerpunt ligt is soms moeilijk te berekenen en is afhankelijk van veel factoren. Twijfel je of jouw onderneming al aan dit keerpunt zit? Neem contact op met één van onze top juristen voor een duidelijk en bruikbaar advies.

3. Je wil kapitaal of investeerders aantrekken

Denk je erover om geld van buitenaf aan te trekken? De structuur van een BV maakt het stukken makkelijker om nieuw kapitaal of investeerders aan te trekken. Een investeerder heeft vrijwel nooit interesse om te investeren in een eenmanszaak. Een ondernemer zal namelijk niet privé in willen staan voor de schulden van de onderneming. Hij wil enkel verantwoordelijk zijn ten hoogte van wat hij investeert.

Een BV kan aandelen uitgeven voor een bepaalde waarde. De investeerders krijgen voor hun investering aandelen terug. De investeerder wordt aandeelhouder, en een aandeelhouder hoeft niet meer schulden te dragen dan wat hij of zij heeft ingebracht. Dit kan niet bij een eenmanszaak.

Liever eerst sparren?

Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande niet direct een helder beeld hoe je het een en ander in je statuten opneemt. Sterker nog, het zou gek zijn als je niet nog wat vragen zou hebben. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om te te laten adviseren door onze fiscalisten. Neem gerust contact met ons op  Of lees die verdiepende artikel: Van Eenmanszaak naar BV? Check deze 6 belasting-verschillen

Rick is een van de oprichters van FIRM24 en heeft ruim 6 jaar ervaring als fiscalist (PwC en Deloitte). Rick houdt zich – naast de dagelijkse bedrijfsvoering – bezig met business development en is fiscaal eindverantwoordelijk voor FIRM24. Bekijk alle berichten van Rick Schmitz

5 reacties op dit bericht

 1. Blijkbaar kun je ook een bv gaan staren als je bang bent om met de wet dba problemen te krijgen. Je bent dan in dienst bij je eigen bv en kan dus niet in dienst zijn bij je opdrachtgever. Je bent je eigen uitzendburo,,,, Hoe denken jullie daarover?

   • Bij een BV loop je niet het risico op een boete & naheffing vanwege onterechte zelfstandigenaftrek en/of mkb-winstvrijstelling, want die heb je alleen bij eenmanszaak. Dus het risico voor jezelf wordt aanzienlijk beperkt.

    Alleen je kunt met een BV je opdrachtgever niet vrijwaren voor het inhouden van loonheffingen. Hiervoor waren het WKA-depot en de G-rekening bedoeld. Alleen is het WKA-depot begin dit jaar afgeschaft. En als ZZP’er kun je geen G-rekening openen.

    Slimme zakenmensen hebben als oplossing de DUBV bedacht, maar die wordt door de meeste zzp’ers als duur gezien.

    Kortom, ik zou rustig nog een paar maanden afwachten. En dan kijken waar een nieuw kabinet mee komt. Iedereen op de payroll vinden de meesten uiteindelijk ook niet de juiste oplossing, dus er zal vast wel een andere oplossing komen…

  • Ik werk ook met een BV, maar dat heeft me sinds de DBA nog niet aan een opdracht geholpen. Nu is het ook zo dat er geen opdrachten uitgezet worden (tenminste, niet zoveel als voorheen), maar ook ik val gewoon onder de wet DBA. Ergens is dat volkomen krom natuurlijk, want je bent inderdaad al werknemer dus kan je niet ergens anders ook werknemer zijn, maar dat is kennelijk de ondoorgrondelijke wijsheid van de Belastigdienst…

 2. Ik heb wel eens gehoord dat het fiscaal heel aantrekkelijk kan zijn om na een aantal jaren een eenmanszaak over te stappen naar een BV.
  Je kan dan blijkbaar de bestaande “goodwill” (van je klanten) inbrengen in de BV en in een aantal jaar afschrijven. En dat gaat niet om kleine bedragen.
  Weet niet of dat nog steeds kan, is al een tijd geleden dat ik dat hoorde.