"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelance platform voor topconsultany Comatch betreedt Nederlandse markt

Comatch is een nieuwe, en van oorsprong Duitse, nichespeler die hoogopgeleide en gespecialiseerde consultants online bemiddelt. Mark Bassie kreeg met zijn gebruikelijke kritische bril naar hun website.

comatchComatch? Geen probleem als u nog nooit van Comatch had gehoord. Dat was bij mij ook het geval tot ik een paar weken geleden werd gebeld door een buitenlandse man van Russische afkomst, die heel behoorlijk Nederlands met een Duits accent sprak. Of ik geïnteresseerd was om als consultant me gratis op hun platform in te schrijven en op deze manier te worden gevonden door Nederlandse of buitenlandse opdrachtgevers.

Nichespeler voor topsegment

De man wist niet dat ik regelmatig over jobboards en inhuurplatformen schrijf, dus ik besloot maar eens een kijkje te nemen op de site. Comatch blijkt een Duits bureau te zijn met hoofdkantoor in Berlijn, dat nu ook een kantoor in Amsterdam heeft. De Duitse directie bestaat uit twee vroegere consultants van McKinsey.

Comatch is het 2e bedrijf uit Duitsland dat zich nu ook richt op de Nederlandse markt. Medio vorig jaar schreef ik over het jobboard van Twago dat ook uit Duitsland de overstap naar de Nederlandse markt maakte. Maar na die aankondiging is het wel erg stil geworden rond Twago.

Comatch heeft in elk geval een interessante niche gekozen, die van de hoogopgeleide en gespecialiseerde consultants of ‘Het Freelancer Platform voor Top Management Consultants & Vakspecialisten’ zoals ze zelf schrijven. Opdrachtgevers kunnen gratis een project plaatsen waarna Comatch een voorselectie maakt van de best passende consultants. Als er een definitieve opdracht uitkomt, dan loopt de contractering via Comatch en betaalt de opdrachtgever 15% van het tarief van de consultant. Voor consultants is Comatch geheel gratis.

“Vent belangrijker dan de tent”

Volgens eigen opgave zou het merendeel van de ruim 600 ingeschreven consultants hebben gewerkt bij de top-consultancybureaus waarbij het grote aandeel van de management consultants van McKinsey eruit springt. Het is de uitdaging voor Comatch of je dit type consultants uit Nederland zo ver krijgt dat ze zich met hun profiel willen aanmelden bij Comatch en natuurlijk ook dat Nederlandse opdrachtgevers vervolgens in deze pool gaan zoeken. Er zouden inmiddels meer dan 50 Nederlandse consultants ingeschreven staan.

Comatch zinspeelt op haar site erop dat ‘de vent belangrijker is dan de tent’ en in elk geval veel goedkoper is dan een consultancybureau inhuren.

Drempels

Allereerst is bij elk inhuurplatform de ‘candidate experience’ belangrijk, dus ik heb eerst een eigen profiel aangemaakt. En dat was zowaar een prettige ervaring! Registratie via koppeling met mijn Linkedin-profiel was een fluitje van een cent en ik hoefde bijna niets toe te voegen qua informatie. Wil ik echt serieus gebruik gaan maken van Comatch voor mijn eigen acquisitie, dan zal ik er nog wel aan moeten schaven om mijn ervaring voor potentiële opdrachtgevers scherper te krijgen maar dat kan later altijd nog. Verder moest ik 1 referentie opgeven en ik was klaar na 10 minuten.

Aansluitend kreeg ik een mail dat ik binnen 48 uur zou worden benaderd voor een online gesprek waarbij ik doorgezaagd zal worden op mijn ervaring. Je komt dus niet zomaar binnen bij Comatch en dat lijkt me terecht, gelet op de ambities. Volgens eigen zeggen wordt maar 50-60% van de aanmeldingen toegelaten.

De FAQ’s en dergelijke zijn ook duidelijk en informatief. Zo valt te lezen dat dit de toelatingscriteria zijn:

To be admitted to the COMATCH platform you should have studied (with degree of Master or PhD) at a prestigious international university and at least have 2 years’ experience in a high-class consulting environment (management consultancy, auditing or investment bank) or have 10 years of professional experience with a clear industrial and functional focus. Each profile is checked in a dedicated application process. Anomalies or false information in a CV result in rejection of the application.

Overigens als je geen consultancy-ervaring hebt, maar wel een specialist bent, dan kan je toch worden toegelaten, staat in een andere FAQ te lezen.

En, sta ik nu inmiddels ingeschreven bij Comatch? Nee helaas niet, want al na één dag ontving ik een korte mail met o.a. deze zin:

Given that our focus is on strategy/management consulting, we do not believe that we would have found a „match“ for you. We want to hightlight that we do not question your qualificcation, but that we decided based on the propability to find suitable projects for you.

Thanks again and all the best
Your COMATCH-team

Ik ben benieuwd of het Comatch gaat lukken om voldoende Nederlandse opdrachtgevers én kandidaten te vinden in deze niche… Ik ga het in elk geval met interesse volgen!

 

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie