"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De weg vinden in de jungle van marktplaatsen.

10692379_sCreativiteit en ondernemerschap moet je natuurlijk altijd prijzen. Maar wat moet Nederland eigenlijk met die vele honderden inhuur marktplaatsen waar zelfstandige professionals zich kunnen en soms moeten inschrijven voor mogelijke opdrachten? Hoe vind je je weg in dit onsamenhangende doolhof van online vraagbaken waarvan helemaal niet vaststaat of ze inderdaad een reële kans op een opdracht opleveren. Krijg je via deze weg eigenlijk wel inzicht in openstaande opdrachten of moet je het doen met “u krijgt een seintje als we iets voor u hebben”?

Is die partij die verlangt om allerlei gegevens te leveren zelf eigenlijk wel open over wie de opdrachtgever is en over de wijze waarop klussen worden gegund? Wordt er ook inzicht gegeven in het aantal al ingeschreven zelfstandige professionals die mogelijk naar de zelfde opdracht vissen? Worden de gevraagde gegevens eigenlijk wel ordentelijk beschermd? Kun je je behoorlijk profileren? Wordt er informatie verstrekt over aangeboden uurtarieven voor opdrachten? Hoe groot is eigenlijk de kans dat je de gunning van de opdracht gepaard gaat met een fikse rekening van de inhuursite?

De weg vinden in de jungle

Mijn leden maken van alles mee in deze jungle van ‘marktplaatsen voor externe inhuur’ zoals dat zo keurig heet. Het ultieme inhuurplatform bestaat niet, zoveel is wel duidelijk.  Natuurlijk, inhuurplatforms zorgen ervoor dat vraag en aanbod samenkomt. Ze zorgen ook voor transparantie in de markt. Een paar spelregels en generieke aangrijpingspunten voor al de zelfstandigen die er op aangewezen zijn, helpen om de weg in deze jungle te vinden.

Tips om de kansen te vergroten en informatie op de juiste manier aan te leveren zodat je toch in beeld komt bij de potentiële klant is geen overbodige luxe. Voor wie zich afvraagt of je wel aan zo’n avontuur met één of meerdere inhuur marktplaatsen moet beginnen, hebben we een checklist inhuurmarktplaatsen. Gebaseerd op gesprekken die we gevoerd hebben met inhuurplatforms en gebruikers. Deze checklist helpt om de juiste keuze te maken voor het juiste inhuurplatform, die zo transparant mogelijk is. Daar ligt nog een behoorlijke uitdaging.

Zuurstof

Sommige vertegenwoordigers van onze overheid verschuilen zich bij het zoeken naar tijdelijke deskundigheid niet alleen achter een onduidelijke marktplaats, ze schrikken er ook niet voor terug om groepen uit te sluiten. Zo staat er in een aanbestedingsdocument van een aantal Hoogheemraadschappen doodleuk dat aan te leveren CV’s niet van zelfstandigen mogen zijn. Dat is in strijd met de wet.

Kennelijk willen ze bij die Hoogheemraadschappen er absoluut zeker van zijn dat ze nooit met zelfstandigen te maken krijgen, er wordt namelijk ook een omzet van ten minste negen ton geëist in de drie voorgaande kalender jaren. Disproportioneel voor een adviesopdracht die ruim onder de drempelopdracht voor aanbestedingen ligt. De Dijkgraaf van het Hoogheemraadschap De Stichtste Rijnlanden noemde onlangs de vele zelfstandige adviseurs die voor zijn branche werken het “zuurstof voor de waterschaporganisatie”. Dat is veel eer voor een groep die je vervolgens aan de beademing legt.

FNV Zelfstandigen is binnen de FNV de sector voor zelfstandig ondernemers. We behartigen al bijna 20 jaar succesvol de belangen van zelfstandig professionals in polder en politiek Den Haag. Daarnaast bieden we hulp en ondersteuning aan ondernemers zonder personeel, zoals professioneel advies, rechtsbijstand, hulp bij incassoproblemen, kortingen op verzekeringen en een inspirerend netwerk. Doordat we zijn aangesloten bij de FNV profiteren we optimaal van de jarenlange ervaring van de FNV als belangenbehartiger van mensen op de arbeidsmarkt. We hebben geen winstoogmerk. Bekijk alle berichten van FNV Zelfstandigen