"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Marktplaats van Drechtsteden houdt ermee op. Is dat erg?

Het samenwerkingsverband Drechtsteden van een aantal gemeenten rondom Dordrecht heeft recent gemeld dat ze stoppen met hun Marktplaats. Met dit platform, gehuurd van eigenaar Negometrix regelde Drechtsteden haar behoefte aan externe inhuur van ZP’ers. Dit gebeurde in de vorm van ‘mini-aanbestedingen’. Volgens de bijna onleesbare mail (zie onder) van Drechtsteden is deze beslissing genomen omdat er in de praktijk geen opdrachten werden geplaatst op de Marktplaats. De kosten van het instandhouden wogen niet op tegen de voordelen, vandaar dat men ermee stopt, aldus de mail van de afdeling Inkoop.

Bericht aan [RecipientEmailAddress] verzonden middels het Negometrix inkoopplatform en kan niet via uw normale mailbox worden beantwoord. Om dit bericht te beantwoorden dient u in te loggen op uw account. Log in via de onderstaande link en klik dit bericht aan onder Mijn berichten om de berichtstatus in ‘gelezen’ te wijzigen en/of te beantwoorden binnen het Negometrix Platform. Dit bevordert de overzichtelijkheid van de communicatie omtrent deze tender: 5972 Tender Marktplaats Inhuur Drechtsteden. Indeling en regelafstanden variëren per browser en kunnen afwijken van hoe de afzender het bericht heeft opgemaakt. 
———————————————————

Beste Inschrijvers,

  Twee jaar geleden is door ons een Marktplaats opgezet voor de inhuur van personeel. Helaas hebben we moeten constateren dat we er in de praktijk geen gebruik van maken door een teruglopende behoefte aan inhuur. Er is dan ook uit kostenoverwegingen besloten om niet met de marktplaats door te gaan. Wij willen u als inschrijvers bedanken voor de door u gedane inspanningen en zullen indien wij een behoefte aan inhuur hebben zeker gebruik maken van de leveranciersgegevens in het Negometrix marktplaatssysteem.     Met vriendelijke groet,   Arie Romijnsen   Servicecentrum Drechtsteden Afdeling Financiën en Inkoop Inkoopadviseur 

Voor zover ik me kan herinneren, is dit de eerste keer dat een overheidsorganisatie stopt met haar Marktplaats. Moet je daar als bemiddelingsbureau of ZP’er nu rouwig om zijn?

Aan de ene kant wel als het zou betekenen dat Drechtsteden voortaan weer op de oude manier haar inhuur gaat regelen. Dus via gewone aanbestedingen waardoor kleine marktpartijen er niet aan te pas komen. Maar dat staat er gelukkig niet. Als het betekent dat Drechtsteden niet of nauwelijks meer inhuurt, dan is dat natuurlijk wel jammer maar de hele overheid huurt nu veel minder in dan enkele jaren geleden.

Aan de andere kant is het ingeschreven staan op een Marktplaats waar nooit opdrachten op worden gepubliceerd, ook zonde van alle energie. En vermoedelijk hebben er toch enkele duizenden bemiddelaars en ZP’ers zich voor niets geregistreerd in de afgelopen jaren.

De volgende zinsnede wijst erop dat áls Drechtsteden toch iemand wil inhuren, ze gewoon in de database van Negometrix blijft kijken: indien wij een behoefte aan inhuur hebben zeker gebruik maken van de leveranciersgegevens in het Negometrix marktplaatssysteem.

Dit impliceert dat Drechtsteden wel gebruik blijft maken van Negometrix. Maar niet meer als Marktplaats maar als tendersysteem. Een beetje curieus is dit wel natuurlijk. Je neemt een Marktplaats in gebruik omdat je netjes wil voldoen aan de aanbestedingsregels en die Marktplaats hef je dan op omdat je gewoon in de leveranciers-database gaat zoeken als je toch iemand nodig hebt…

Schaalomvang

Hoe dan ook, het laat wel zien dat steeds meer Marktplaatsen weinig zin hebben als er nauwelijks opdrachten te vinden zijn. Misschien niet erg voor de overheid, wel irritant voor alle leveranciers die zich geregistreerd hebben.

Enige schaalgrootte is dus belangrijk, waarbij een provincie mij voldoende groot lijkt met heldere grenzen. Er zijn al een aantal van dit soort grote regio’s die samen één Marktplaats beheren (Gelderland, in het Noorden en in Brabant en Limburg bijvoorbeeld). Maar er zijn ook nog een aantal kleinere gemeenten als Deventer en Alphen aan den Rijn die vinden dat ze zelf hun eigen Marktplaats moeten hebben.

Helaas op de dag dat Drechtsteden aankondigt ermee te stoppen, kondigt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aan te gaan starten met hun eigen Marktplaats. Misschien moeten we de kleintjes maar gaan mijden en ons alleen nog inschrijven op de regionale Marktplaatsen, dan komt het vanzelf wel goed. Of de overheidsorganisatie belooft plechtig op haar eigen Marktplaats dat ze toch minstens zeg 25 inhuur-opdrachten per jaar gaat publiceren…

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

 1. Beste Mark,

  jammer dat jij als ‘kenner’ zo reageert. Ik heb geen idee waarom Drechtsteden haar Marktplaats beëindigt, maar dat heeft waarschijnlijk veel te maken met een niet goed ingericht en geborgd proces. Daar waar kleine organisaties zelf software gaan implementeren en qua proces zelf het wiel proberen uit te vinden is dit vaak niet succesvol.

  Ik vind het vooral jammer omdat jij het jammer vindt dat een gemeente als Bodegraven-Reeuwijk juist nu start met een MSP oplossing waarbij ook gebruik gemaakt wordt van een inhuur marktplaats.

  Juist ook kleinere gemeenten hebben baat bij een goed functionerend inhuurproces. Voor een kleinere gemeente is het lastiger om dit goed in te richten en te voldoen aan de aanbestedingsregels. Juist daar helpt het om gebruik te maken van een professionele en gespecialiseerde partij die het inhuurproces begeleidt, maar die ook tegenwicht biedt voor de kracht van de aanbieders.

  Het punt dat het zonde is om je als leverancier aan te melden bij een kleinere marktplaats klopt niet. Als leverancier kan je je per aanvraag aanmelden, als jij denkt dat je succesvol kan reageren.

  Bodegraven-Reeuwijk komt in een redelijk gespreid bedje terecht. Zij kunnen direct communiceren met het leveranciers en kandidaten bestand van de andere marktplaatsen die door ons beheerd worden. Inmiddels zijn zo’n 2.700 leveranciers en 6.000 zzp-ers op onze omgevingen aangesloten. Dus aan de voorkant hebben o.a. Zuidplas, Alphen aan den Rijn, Gouda, Waddinxveen en Bodegraven-Reeijwijk hun eigen look-and-feel en zijn de processen gelinkt aan de desbetreffende gemeenten. Naar de leverancierskant zijn de krachten gebundeld.

  Al met al hebben juist ook kleinere gemeenten baat bij deze oplossing. Ook Slochteren, Meppel, de Wolden, Hoogeveen en Hoogezand-Sappemeer zijn zeer tevreden (bij elkaar +/- 50 aanvragen per jaar). Fors besparen en meer grip!

  • Rob, dat kleine overheidsorganisaties baat kunnen hebben bij een Marktplaats al dan niet met MSP staat buiten kijf. Overigens heb ik al eens betoogd op deze site dat gemeenten heel vaak niet verplicht zijn tot concurrentiestelling, dus ook eenvoudig kunnen kiezen voor die leverancier die ze al kennen bijvoorbeeld. Dat is nog makkelijker dan een Marktplaats.

   Maar mijn opmerkingen in mijn blog komen voort uit het belang van de leveranciers, voor wie het steeds onoverzichtelijker wordt en die op tientallen platforms moeten inloggen en hun gegevens up to date houden. Voor leveranciers zou het -in het voorbeeld van Bodegraven-Reeuwijk- veel eenvoudiger zijn als zij bijvoorbeeld op Marktplaatsdesk.nl inloggen en met een simpel vinkje aankruisen dat zij voortaan ook leverancier voor deze gemeente willen zijn.

   Dus niet iedere overheid zijn eigen platform met aparte registratie, voorwaarden en spelregels, maar grote regionale platforms met uniformiteit.