"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

NU’91: ‘Zomermaanden kritiek voor zorgsector door strengere zzp-regels’

Wat merkt de zorgsector van de strengere handhaving op zzp’ers door de Belastingdienst? Beroepsorganisatie NU’91 deed een inventarisatie onder haar (kader)leden. 

De strengere handhaving op zzp’ers door de Belastingdienst leidt in de praktijk tot grote problemen in de zorgsector. Dat blijkt uit een inventarisatie van beroepsorganisatie NU’91 onder haar leden en kaderleden. “Wij zien dat de maatregelen die sommige zorgorganisaties nemen om aan de regelgeving te voldoen, directe en ingrijpende gevolgen hebben voor personeel, cliënten én de continuïteit van zorg,” aldus NU’91-voorzitter Femke Merel van Kooten. “Dat baart ons zorgen, met name voor de zomermaanden.”

Domino-effect aan problemen

Zo zijn veel zorginstellingen gestopt met het inzetten van zzp’ers of bouwen deze inzet versneld af. Dit leidt op veel plekken tot een hogere werkdruk voor het vaste personeel. “Verpleegkundigen en verzorgenden geven aan op hun tenen te lopen. In de thuiszorg en verpleeghuizen wordt cliënten soms zorg onthouden of moeten familieleden bijspringen”, aldus Van Kooten.

Volgens NU’91 zorgt het terugdringen van zzp-constructies zonder duidelijke alternatieven dan ook niet voor oplossingen, maar slechts voor verschuivingen van het probleem. Organisaties huren namelijk soms alsnog dezelfde mensen in via extra schakels, met hoge kosten als gevolg. Andere instellingen zoeken naar regionale samenwerking, flexibele contractvormen of bonussen om personeel in loondienst te krijgen. Tegelijkertijd geven veel zzp’ers aan dat zij eerder stoppen met werken in de zorg dan terugkeren in dienstverband.

Van Kooten: “We begrijpen de wens om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar dan moet er ook serieus geïnvesteerd worden in goed werkgeverschap. Anders jaag je alle zorgprofessionals de sector uit.” Door de regels strikt te handhaven zonder oog voor de praktijk, ontstaat er volgens NU’91 dan ook een domino-effect aan problemen. “De werkdruk stijgt verder, de kwaliteit van zorg komt in het gedrang en de kosten nemen alleen maar toe.”

Snelkookpan

De aankomende zomermaanden worden door veel zorginstellingen een kritiek moment genoemd. De druk op roosters is in deze periode normaal gesproken al extra hoog en zonder zzp’ers dreigen er nóg grotere gaten in de planning te vallen. “De zorg is een snelkookpan geworden en het is onduidelijk hoelang dit nog houdbaar blijft”, aldus Van Kooten. “Wij waarschuwden al eerder dat de huidige koers de zorg niet goedkoper of beter maakt, maar juist duurder en kwetsbaarder. Zzp’ers zijn op veel plekken onmisbaar. Het is onverantwoord hen zonder vangnet de sector uit te duwen.”

Ook voor de toekomstbestendigheid van de zorg voorspelt een rigide handhaving van de zzp-regels weinig goeds, waarschuwt NU’91. “Door de toenemende druk op het vaste personeel ondermijn je juist de inspanningen om mensen voor de zorg te behouden. We kampen al met een nijpend tekort aan zorgprofessionals, en dat tekort zal de komende jaren alleen maar groter worden. Elke professional die de zorg verlaat, is er één te veel”, aldus de voorzitter. Volgens de beroepsorganisatie is investeren in vast personeel – door goede arbeidsvoorwaarden, meer zeggenschap en ruimte voor ontwikkeling – dan ook cruciaal. Van Kooten benadrukt: “Als overheid en zorginstellingen nu niet ingrijpen, dreigt deze zomer een breekpunt te worden voor veel zorgprofessionals. Laten we dat voorkomen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

10 reacties op dit bericht

  1. Het is een beetje een onzinnig verhaal. Als je een echte zzp er bent. Meerdere opdrachtgevers etc .is er niks aan de hand. Werk je voor 1 ziekenhuis oid .dan was je eigenlijk gewoon werknemer. Simpel. Dat zowel de werkgever als de werknemer de krenten uit de pap wilden vissen is voorbij.
    Ook zijn genoeg klachten, juist van de reguliere zorgmedewerkers in vaste dienst, dat ze nooit vrij kunnen nemen omdat de zzp-er dan al vrij heeft. Die hoeft zich immers nergens aan te houden.

    • Ha, jij weet duidelijk niet hoe het werkt. Je kan ook meerdere werkgevers hebben dat maakt je nog geen zelfstandige. Dus puur alleen opdrachtgevers zegt natuurlijk helemaal niks.

      Je kan ook 3 opdrachtgevers hebben en bij alle drie nog steeds schijnzelfstandig zijn met de wetgeving die nu bestaat.

      Heel vermoeiend

      • En ik kan een complexe specifieke opdracht hebben een jaar lang met een duidelijk omschreven te behalen eindsituatie bij 1 opdrachtgever en dan ben ik echt wel aan het ondernemen. Al die halfzachte criteria zijn net recht vermoeiend Maurice

    • Je kunt binnen een maand van die zzp’er af, dus ik zie het probleem niet echt. Een werknemer die zichzelf ziek meldt als het niet gaat zoals hij of zij wenst is een veel groter probleem.

  2. Bizar om mee te maken als zorgprofessional dat teams nu al aan het begin van de zomer op hun tenen lopen en de diensten in veel gevallen niet rond krijgen. Ook niet met hun eigen flexpool of flexibele schil. Opvolgend in veel gevallen geen toestemming krijgen om een zorgprofessional in te huren om de openstaande diensten in te vullen. De schade is nu al enorm. Personeel is uitgeput. Op alle fronten wanbeleid. Niet alleen voor de vaste teams te belastend, maar tegelijkertijd ook schadelijk voor de ZZPer die daardoor veel minder werk heeft. En misschien nog wel het belangrijkste is dat de patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

    • In uw branch heeft het vast personeel massaal op de ZZP-er lopen rammen. Welke de nachtdiensten overnamen. Nu wordt het moeilijk allemaal en vraagt je werkgever kan je er nog even een tandje bijdoen, en het levert je verder niets op. Ja triest dat men voor populisten valt die beloven veel en vooral voor henzelf

  3. “In de thuiszorg en verpleeghuizen wordt cliënten soms zorg onthouden of moeten familieleden bijspringen.”

    Kortom patiënten de dupe, omdat anno 2025 grote groepen werkenden behoefte hebben aan meer flexibiliteit en autonomie, en aanbieders van loondienstbanen hier onvoldoende op inspelen.
    Die behoefte aan flexibiliteit gaat alleen maar toenemen als werkenden meer moeten gaan mantelzorgen vanwege het bovenstaande.

  4. De overheid heeft helemaal niks geleerd van de kinderopvang toeslagen affaire!!!
    Ze zijn alweer bezig de burgers kapot te maken!!
    Zeker de vaste medewerkers die hard moeten
    Werken en zzpers die minder opdrachten krijgen en ten slotte de cliënten die de dupe worden van een overheid die alleen denkt dat ze geldt kunnen bezuinigingen met zulke beslissing om de zzpers te pesten!!
    Ze moeten zich schamen !!!
    Ze kunnen beter een paar dagen in de zorg meewerken om echt te voelen wat er aan hand is .

  5. Wat raar iedereen wilde zzp-ers in loondienst dwingen! Het ging prima met zzp-ers ze zijn flexibel werken vaak meer uren dan ze zouden doen in loondienst en zijn niet duurder sterker ze zijn geregeld goedkoper zelfs! Niet door het uurtarief maar wel door hun flexibiliteit. Ze komen op piekuren en gaan daarna weer waardoor je dus geen verlies uren hebt. Laat de zzp-ers gewoon lekker ondernemen. Wees blij dat er nog ondernemers zijn want dit klimaat wat nu gecreëerd wordt is slecht voor elke ondernemer en uiteindelijk dus ook voor loondienst. Geen ondernemers ? Dan houd loondienst ook op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *