"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zeven op de tien zzp’ers draaien meer omzet dan verwacht

Zeven op de tien zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Nederland overtreffen hun eigen omzetverwachtingen, zo blijkt uit recent onderzoek van online bank Knab.

Het gaat veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Nederland voor de wind, zo blijkt uit recent onderzoek van online bank Knab. Zeven op de tien zzp’ers hebben hun eigen omzetverwachtingen overtroffen. Zowel starters als ervaren ondernemers draaien nu meer omzet dan waar ze vooraf rekening mee hielden. Eén op de drie zelfstandigen heeft concrete plannen om te groeien met zijn bedrijf.

Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van alle zzp’ers momenteel meer omzet draait dan ze aanvankelijk hadden verwacht. Ook de meerderheid (62 procent) van alle starters – zzp’ers die sinds 2020 zijn begonnen – overtreft nu al hun eigen verwachtingen.

Werkplezier voornaamste motivatie om onderneming te starten

De voornaamste motivatie om een onderneming te starten, blijkt het plezier in werk te zijn. 94 procent van alle zzp’ers geeft aan dat het verlangen naar leuk werk een belangrijke rol speelde bij hun beslissing om ondernemer te worden. Specifieke persoonlijke kwaliteiten (88 procent) en de afkeer van werken voor een baas (80 procent) worden ook vaak genoemd als motivatie.

Veel geld verdienen geen primaire motivatie

Bij slechts 28 procent van de zzp’ers speelde ‘veel geld verdienen’ een rol bij hun keuze om te gaan ondernemen. Opvallend, aangezien dit afwijkt van het stereotiepe beeld dat veel mensen hebben van succesvolle ondernemers.

Nadine Klokke, CEO van Knab, benadrukt het belang van werkplezier als duurzame motivatie voor ondernemers: “Het is goed om te zien dat zoveel zzp’ers ondernemer zijn geworden vanwege het werkplezier en niet primair voor het geld. Passie voor je vak is een cruciale voorwaarde voor langdurig succes als ondernemer, waarbij goede verdiensten het logische gevolg zijn.”

Nooit meer in loondienst

Vier op de tien zzp’ers maken zich weleens zorgen of ze voldoende opdrachten hebben. Onder startende ondernemers is dat de helft. Maar die onzekerheid heeft uiteindelijk weinig invloed; 86 procent is blij met hoe ze er zakelijk voor staan. 72 procent wil zelfs nooit (meer) in loondienst werken.

Vooral startende ondernemers hebben groeiplannen

Het onderzoek toont ook aan dat vooral startende ondernemers de ambitie hebben om te groeien. 34 procent van alle ondervraagde zzp’ers heeft daarvoor concrete plannen. Bij starters gaat dat om 43 procent. Ze hebben het dan vooral over omzetgroei, maar ook over het uitbreiden van hun product-/dienstaanbod en groeien qua personeel.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *