"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gebrek aan kennis van aftrekposten kost startende zzp’ers veel geld

Veel startende zzp’ers weten niet goed hoe fiscale aftrekposten werken. Daardoor betalen ze vaak veel meer inkomstenbelasting dan nodig, zegt bank Knab.

Startende ondernemers doen hun aangifte inkomstenbelasting vaak zelf, zo blijkt uit onderzoek van zzp-bank Knab onder ruim 1.000 zzp’ers. Dat geldt voor 46% van de zelfstandigen die korter dan drie jaar ondernemen. Naarmate de ervaring toeneemt, besteden ondernemers dat werk vaker uit.

Daarbij zijn de minder ervaren ondernemers soms echter een dief van hun eigen portemonnee, zegt Knab. Want 70% van de starters die dit jaar zelf belastingaangifte doet, geeft aan niet goed te weten hoe aftrekposten werken. Onder ervaren zzp’ers daalt dit percentage naar 33%. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Een vaak over het hoofd geziene aftrekpost is bijvoorbeeld de kleine investeringsaftrek of kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Ondernemers kunnen daarmee een deel van het aankoopbedrag van bijvoorbeeld een laptop, gereedschap en een zakelijke auto aftrekken van hun winst. Op die manier betalen ze minder inkomstenbelasting.

Nadine Klokke (CEO Knab): “Ons onderzoek laat zien dat één op de vijf startende zzp’ers recht heeft op de KIA, zonder dat ze hiervan op de hoogte zijn. Hierdoor betalen ze vaak honderden euro’s meer belasting dan nodig. Dat is extreem zonde.”

AOV-premie en pensioeninleg

Ondernemers kunnen ook belastingvoordeel halen uit hun pensioeninleg en de premie voor hun arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Bijna de helft van alle starters die zelf aangifte doen legt regelmatig geld in voor hun pensioen of betaalt een AOV-premie. Van die groep weet 30% niet dat ze deze bedragen mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Bij de ervaren zzp’ers gaat dat om slechts 7%.

Klokke: “Deze ondernemers zijn heel verstandig bezig door zich voor te bereiden op hun pensioen of op eventuele arbeidsongeschiktheid. Als ze zichzelf nou ook nog belonen door de ingelegde bedragen af te trekken van hun belastbaar inkomen, plukken ze er nu meteen al de vruchten van.“

Bekijk de resultaten uit het onderzoek

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. 1. beginnende zelfstandigen hebben aangegeven niet alle aftrekposten 100% te kennen
    2. investeringen van startende ondernemers komen vaak niet boven de drempel uit
    3. zelfs als aftrek mogelijk is dan nog is een paar honderd euro nog niet “veel geld”

    Ik denk dat we er van mogen uitgaan dat beginnende ondernemers op sites van de KvK, RVO en belastingdienst alles kunnen vinden wat ze op willen zoeken. Dat doen ze zodra er iets te halen valt en anders zijn ze niet erg ondernemend. Is dat een probleem voor een bank?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *