"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werkvereniging heft zich op uit teleurstelling stilstand arbeidsmarkthervorming

“De verschillende stakeholders blijven in hun eigen groef en houden de nodige hervormingen tegen”, aldus de vereniging in een persverklaring over einde van de belangenbehartigers voor ‘modern werkenden’.

De Werkvereniging stopt met bestaan. De vereniging had als doel een fundamentele hervorming van de arbeidsmarkt in gang te zetten. Die komt volgens Roos Wouters, drijvende kracht achter De Werkvereniging, maar niet van de grond. Daarom hebben bestuur en directie besloten de Werkvereniging na zeven jaar op te heffen.

Arbeidsmarktstelsel hervormen

Wouters is al vijftien jaar actief in haar pogingen om een fundamentele hervorming van de arbeidsmarkt in gang te zetten. Sinds 2017 vanuit de Werkvereniging. “We hebben alles op alles gezet om het traditionele arbeidsmarktstelsel en het bijbehorend sociale zekerheidsstelsel te hervormen, zodat het past bij werkenden in deze tijd. Het huidige stelsel is ingericht op mensen die veertig jaar bij dezelfde werkgever werken, maar wie voldoet daar tegenwoordig nog aan? Minder dan de helft van de beroepsbevolking. Het is dus hoog nodig om ons stelsel drastisch te hervormen. Dat is alleen niet wat er gebeurt. Oplossingen worden gezocht in het verleden. Iedereen moet terug in traditionele hokjes. Daarmee is onze lobby als parels voor de zwijnen,” aldus Wouters.

In zuilen en hokjes denken

“Ik kan niet anders dan concluderen dat het mij en de Werkvereniging niet gelukt is om enige hervorming in gang te zetten. De kleine stapjes die door politiek en polder als hervormingen gepresenteerd worden, richten zich niet op de toekomst, eerder op het verleden. Niemand blijkt bereid het traditionele systeemdenken los te laten. Iedereen blijft in zuilen en hokjes denken, in werkgevers, werknemers en ondernemers,” zegt Wouters. Omdat er geen aanleiding is te denken dat daar in de nabije toekomst verandering in komt, hebben bestuur en directie de leden gevraagd de Werkvereniging op te heffen. “De opbrengst voor de Nederlandse arbeidsmarkt is te marginaal om als Werkvereniging verder te gaan. Hoop geven, daar waar geen hoop is, daar doen wij niet aan.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *