"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Meer vraag naar zelfstandig professionals, vooral deeltijd en op locatie

Platform Freelance.nl verwacht meer rust op de markt voor freelanceopdrachten. Het aantal opdrachten voor freelancers neemt toe, maar die zijn vaker voor minder uren. Opdrachtgevers denken dat het makkelijk blijft om geschikte kandidaten te vinden.

Opdrachtgevers zochten afgelopen drie maanden vaker freelancers dan een kwartaal eerder (+14%). De opdrachten die ze uitzetten zijn vaker voor werk in deeltijd (+12%), blijkt uit de nieuwste Freelance Markt Index (FMI Q1 2024) van platform Freelance.nl.

Dat er meer deeltijdwerk is, sluit aan bij de conclusies uit het recente onderzoeksrapport ‘Grip op het zzp-dossier’ van ZiPconomy op basis van data van het CBS en TNO. Daaruit blijkt dat zelfstandig professionals steeds vaker voor meerdere opdrachtgevers werken. Meestal werken deze freelancers parttime voor meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd.

Meer opdrachten op locatie

Uit de eerste FMI van 2024 blijkt verder dat opdrachtgevers vaker freelancers zochten om op locatie te werken, in plaats van op afstand. Er waren 13% meer locatiegebonden opdrachten dan vorig kwartaal. Het aantal opdrachten dat freelancers vanuit huis kunnen uitvoeren daalde met 2%. Dit sluit aan bij de trend dat werkgevers vaker willen dat werknemers fysiek aanwezig zijn.

Daarbij zijn er verschillen per type werk en sector. Binnen de communicatie nam het aantal opdrachten voor werk op afstand juist toe.

Meer vraag, minder moeite

De vraag naar freelancers blijft dus voorlopig nog toenemen, blijkt uit de FMI. Zo’n 44% van alle opdrachtgevers verwacht komend kwartaal meer opdrachten uit te zetten. Een derde van de werkgevers denkt dat het aantal nieuwe opdrachten gelijk blijft, slechts 22% gaat uit van minder werk voor zzp’ers.

Toch wordt het niet veel moeilijker om geschikte freelancers te vinden. Dat komt omdat de opdrachten vaak voor minder uren per week zijn. Eén zzp’er kan dus meerdere opdrachten aannemen.

Opdrachtgevers verwachten zelfs dat het komend kwartaal makkelijker wordt kandidaten te vinden. Meer dan de helft van de opdrachtgevers denkt dat het (zeer) eenvoudig wordt geschikte freelancers te vinden. Dat is iets meer dan een kwartaal geleden.

Al met al komt de FMI uit op een score van 98,1. Dat is een kleine stijging in vergelijking met vorig kwartaal (97,6). Het betekent dat de onderzoekers verwachten dat de balans tussen vraag en aanbod stabiliseert.

Over de Freelance Markt Index

De Freelance Markt Index (FMI) is samengesteld uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de verwachting van 150 willekeurig geselecteerde opdrachtgevers op het Freelance.nl-platform. Freelance.nl brengt deze marktmonitor ieder kwartaal uit.

Download hier het volledige onderzoek en de resultaten.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al bijna 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met 300.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl