"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Vast en flex in één talentpool – Olli maakt Total Talent Management echt mogelijk

Vast of flex, dat maakt niet uit – Olli is een Total Talent Management (TTM)-tool die alle kandidaten in één talentpool samenbrengt. Door het beter benutten van alle data vind je de beste kandidaat voor de job. En door hen hetzelfde onboardingsproces te laten doorlopen, maak je de TTM-belofte waar: goed werkgeverschap is goed opdrachtgeverschap.

Helga van der Steen leidt YOUSEEQ, een bedrijf dat organisaties ondersteunt bij alle mogelijke recruitmentservices. En zij is het brein achter Olli, een nieuwe technologie die organisaties in staat stelt Total Talent Management (TTM) in de praktijk te brengen (zie kader). 

Talentbeheeroplossingen

Het klinkt zo mooi: Total Talent Management (TTM). Maar de organisaties die dit daadwerkelijk weten te realiseren, zijn schaars. Het zijn nog te vaak gescheiden werelden; recruitment en beheer van vast personeel doet HR, de inhuur van flexkrachten ligt meestal nog bij Inkoop. Informatie over vacatures en kandidaten is ook erg verspreid. Van excelsheets op Sharepoint tot HRIS/ATS/VMS-systemen.

“Je hebt een schat aan gegevens, maar centralisatie is er niet of nauwelijks. En dat in een tijd dat talentbeheer belangrijker dan ooit is”, stelt Van der Steen. “Ik zie de werelden van vast en flex als één wereld. Een wereld aan talent. Dus toen we geen tool konden vinden die op die manier naar bemensing keek, zijn we zelf een TTM-tool gaan ontwikkelen.” 

Ik zie de werelden van vast en flex als één wereld. Een wereld aan talent.

De kennis en expertise heeft het bedrijf natuurlijk al in huis. En een development team heeft veel tijd gestoken in het bouwen en testen. Het resultaat: Olli. Deze TTM-tool breekt met de traditionele vast/flex dogma’s en combineert vacatures en kandidaten in de ‘Olli hub’. Hier komt alles op het gebied van instroom samen: met één talentpool, één dashboard, één managementomgeving. 

Deze TTM-tool is volgens Van der Steen uniek. “Mensen zeggen vaak: TTM-tools, die zijn er toch al? Maar dat valt tegen. Er zijn heel goede oplossingen specifiek voor recruitment of beheer van flex, maar de geïntegreerde benaderwijze met één talentpool – heb ik  nog niet eerder gezien.”

Mensen zeggen vaak: total talent-tools, die zijn er toch al? Maar dat valt tegen.

Integrale workforce-benadering

De scheiding van processen tussen recruitment voor vast en inhuur voor flex noemt Van der Steen een ‘gemiste kans’. “Want door de bundeling van data kun je echt integraal naar de workforce kijken. Zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt doet een organisatie er goed aan niet van tevoren te kiezen tussen vast of flex, maar te kiezen voor de beste kandidaat die beschikbaar is.”

Eén gemengde talentpool en één overzicht van alle kennis en talent in een dashboard. Zo kan de recruiter aangeven wat voor medewerker hij zoekt, welke kennis en skills vereist zijn voor een functie of opdracht. En daarop slim matchen, legt Van der Steen uit. “Zoek je bijvoorbeeld een projectmanager, maar zit er niemand met het juiste papiertje in de pool, maar wel een P&O-manager die de juiste skills heeft, dan pikt het systeem die kandidaat eruit.”

Ook kan ChatGPT de recruiter helpen bij het formuleren van de uitvraag op basis van skills door een automatische vacaturetekst te genereren voor zowel de werken-bij-site als het zoeken van een zzp’er. “Dankzij Olli is de functie-uitvraag voor zzp en vast gesynchroniseerd.”

Door twee verschillende processen (recruitment en inhuur) samen te voegen integreer je de snelheid van het inhuurproces met de gedegen werving en selectie van vast. Bijvoorbeeld: een organisatie zoekt een projectmanager voor een functie waarvan het eerste project al over twee weken al begint. Maar een vacature via de werken-bij site levert misschien na 2 maanden voldoende kandidaten op. Dus moet op korte termijn eerst een zzp’er worden gevonden. Van der Steen: “Via Olli kunnen beide trajecten tegelijkertijd worden opgestart en geruisloos in elkaar overlopen. Een betere match, waarbij snelheid en kwaliteit samengaan.”

Goed opdrachtgeverschap

En door de geïntegreerde data biedt Olli een basis om datagedreven beslissingen te nemen. Kun je beter voor een bepaald profiel iemand voor vast aannemen of als flexkracht inhuren? Welke wervingsstrategie is het meest effectief? De logische volgende stap in de ontwikkeling van Olli is natuurlijk slimmere AI-toepassingen die de organisatie nog beter ondersteunen in het vinden en binden van het juiste talent op de arbeidsmarkt.

Olli werkt volgens de total talent-filosofie van YOUSEEQ. De intake van elke kandidaat is hetzelfde, of het nou gaat om een functie voor vast of een tijdelijke opdracht. Hij of zij doorloopt hetzelfde (digitale) proces, dezelfde onboarding. En voor de kandidaat is de digitale beleving dus ook hetzelfde. Vast of flex, dat maakt niet uit, legt Van der Steen uit. “Een geïntegreerde tool als Olli synchroniseert HR en Inkoop, draagt bij aan het binden en boeien van alle medewerkers – een vaste kracht en zzp’er. Want bij Total Talent Management geldt: goed werkgeverschap is goed opdrachtgeverschap.”


 

Wie is Helga van der Steen?

Helga van der Steen is general director en co-founder van YOUSEEQ en Chief Development Officer van Olli. Van der Steen geldt als een van de pioniers op het gebied van Total Talent Management (TTM). “Als industrieel ontwerper startte ik als ’20-er bij ASML, waar ik uiteindelijk samen met mijn R&D-team innovaties voor specifieke eisen bedacht en creëerde. In die periode zag ik al dat het er niet om gaat of iemand vast of zzp’er is, maar dat je moet kijken naar het talent en kennisniveau dat je op een bepaald moment nodig hebt.”

Na een opleiding in changemanagement ging Van der Steen als eerste en enige vrouw aan de slag bij organisatieadviesbureau Brighthouse. Dit vormde de rode draad voor de rest van haar internationale carrière. “Daar heb ik ervaren hoe het is om organisatieveranderingen door te voeren.” En een goede workforce samen te stellen. “Daarvoor heb je veel kennis nodig. Van verschillende kanten kreeg ik leveranciers aan mijn bureau, elk met hun eigen condities. Daar heb ik geleerd hoe het wel, en hoe het niet moet.” 

Daaruit is YOUSEEQ ontstaan, dat zij samen met haar business partner Edwin Welner in 2009 heeft opgericht. Begonnen als specialist in contractmanagement (leveranciersmanagement en brokering), levert het bedrijf inmiddels alle recruitmentservices, van RFI/RFP- trajecten, aanbesteding van dienstverlening, opzetten van functiehuizen voor vast en flexpersoneel en ondersteuning bij Managed Service Provider (MSP)-dienstverlening. Die inhuurmarkt zag Van der Steen de afgelopen jaren veranderen. “Het flexproces is steeds meer gaan bewegen naar werving en selectie van vast personeel. En vanuit mijn achtergrond zocht ik naar een functioneel ontwerp dat daarbij past.” 

Bij gebrek aan aanbod heeft Van der Steen in 2015 samen met een developer zelf een functioneel ontwerp gemaakt dat afgelopen jaren is ontwikkeld tot een total talent beheer-omgeving: Olli. “Dit de enige tool die een totale integratie heeft van werving en selectieproces van vast personeel en het inhuurproces van flexpersoneel.” Een echte TTM-tool dus.

Bij de naam Olli zullen veel (Rotterdammers) de associatie hebben met het twee meter hoge beeld van de olifant. De naam voor de TTM-tool is inderdaad gekozen vanwege de karaktereigenschappen van olifanten: een sterk systeem, een goed geheugen (alle data in één talentpool) en een familie-dier (iedere kandidaat hoort erbij, vast of flex).

 


Webinar Total Talent in de praktijk

 

Wat zijn uitdagingen bij het implementeren van een Total Talent programma? Wat is de rol van technologie hierin? Dat is het onderwerp van het LinkedIn webinar Total Talent in de praktijk op 19 december om 14.00 uur, met Maurice Cloosterman (Alliander) en Helga van der Steen (Olli).

Meld je gratis aan via Linkedin Live