"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De beste kandidaat, voor de beste prijs

Nadat ze lange tijd voor grote corporates werkte, startte Mariëtte Wendrich anderhalf jaar geleden als Operationeel Directeur bij Flextender. De komende tijd deelt zij in een maandelijkse column haar ervaringen uit de wondere wereld van externe inhuur. In deze tweede blog laat ze de waarde zien van een transparant, onafhankelijk MSP-model.

Laatst kwam er op een bijeenkomst een zzp’er naar me toe. Ze vertelde dat ze als directrice werkt bij een onderwijsinstelling en dat ze 25 euro per uur moet afdragen aan de bemiddelende organisatie. Schandalig, als je het mij vraagt. Al helemaal in een publiek domein als het onderwijs. De onderwijsinstelling draait immers op voor die kosten. Kostbare budgetten, die ze ook kunnen besteden aan meer én betere docenten.

De markt wordt steeds volwassener en dat is in de context van bovenstaand voorbeeld een positieve ontwikkeling. Zo vragen opdrachtgevers vaker de hoogte van de fee uit in aanbestedingen of huren ze een inkooporganisatie in die ze met professionele kennis van zaken ondersteunt. Die volwassenwording zie ik overigens op meer terreinen. Dat is goed nieuws, want grip op externe inhuur is natuurlijk enorm belangrijk, mede omdat we jaar op jaar een toename van externe inhuur zien. Zo bleek uit recent onderzoek van ZiPconomy dat 77% van de organisaties in 2023 en 2024 verwachten hetzelfde aantal of meer externen in te huren. Dit zien wij ook terug in de markt.

Transparant in fee’s

Bij een onafhankelijke MSP weet je als opdrachtgever zeker dat je de beste kandidaat krijgt, voor de beste prijs. MSP’s die een onafhankelijk model hanteren zijn dan ook transparant in hun fee’s. Bij niet-onafhankelijke MSP’s krijg je te maken met het risico van wat we margestapeling noemen: door kandidaten van een eigen dochteronderneming in te huren, wordt twee keer een marge ingehouden. Onafhankelijke MSP’s hebben dit soort perverse prikkels niet. Zzp’ers en leveranciers bepalen hun eigen tarief en wij hebben daar een vaste fee op van een vooraf bepaald bedrag. Deze fee is voor iedereen gelijk. Zo creëren we transparantie en leggen we een basis om de beste kandidaat voor de beste prijs te vinden.

Eerlijke kans

Die beste kandidaat vinden we door zzp’ers en leveranciers een eerlijke kans te geven. MSP’s die niet onafhankelijk zijn, werken met een afgebakende supply base. Een voorbeeld: bij opdrachtgever X wordt gebruikgemaakt van 40 leveranciers. Als zzp’er moet je maar net het geluk hebben dat je bij één van die 40 leveranciers bent aangesloten. Daartegenover moet je als opdrachtgever maar net het geluk hebben dat de beste kandidaat zich binnen deze supply base bevindt. Een onafhankelijke MSP zet de opdracht uit naar de hele markt. Je hebt een veel bredere marktwerking en dus eerlijke competitie.

Een onafhankelijke MSP zet de opdracht uit naar de hele markt

Het is dan ook niet gek dat de vraag naar deze onafhankelijke MSP’s vanuit de overheid – de sector waarin wij voornamelijk werkzaam zijn – de afgelopen drie jaar significant is gegroeid. Waar lokale overheden drie jaar geleden hun uitvragen vaker lieten bemiddelen door niet-onafhankelijke MSP’s, wordt er de laatste tijd kritisch gekeken naar de diverse mogelijkheden binnen de MSP-wereld. Hoe dat komt? Door die toegenomen kennis aan de kant van de opdrachtgever. Daar ben ik van overtuigd.

Ik geloof sterk in het transparante, onafhankelijke MSP-model en ik ben blij te zien dat de vraag vanuit de markt in deze richting verschuift. Voor de bemiddelaar die nog steeds denkt dat je die 25 euro marge kunt vragen, heb ik slecht nieuws: daar win je de markt niet meer mee in 2024.

Benieuwd hoe opdrachtgevers dit onafhankelijke MSP-model ervaren? Lees mijn volgende column; daar ga ik in op een paar cases uit de praktijk.

Flextender is hét inhuurplatform voor de publieke sector. Als onafhankelijke Managed Service Provider (MSP) doen we er alles aan om onze dienstverlening precies af te stemmen op de behoeften van onze opdrachtgevers en leveranciers. "Wij maken externe inhuur makkelijk". Bekijk alle berichten van Flextender