"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe ziet jouw inhuurstrategie eruit? Vier HR-verantwoordelijken delen hun inzichten

Op deze dynamische arbeidsmarkt is een weloverwogen inhuurstrategie essentieel. Vier HR-verantwoordelijken van internationale organisaties delen hun tips en inzichten over samenwerken met freelancers.

De arbeidsmarkt blijft krap, steeds meer werkenden worden freelancer en de wetgeving rondom flexibele arbeid verandert continu. Hoe pakken HR-verantwoordelijken bij grote organisaties die uitdaging aan? Internationaal freelanceplatform Malt vroeg ervaringsdeskundigen naar hun inzichten en ervaring.

Over een ding zijn ze het in elk geval eens: een langetermijnstrategie is essentieel. In de digitale gids ‘Van regelgeving tot strategie: een gids door het freelancelandschap’ staan alle feiten, cijfers en informatie die je als HR-manager nodig hebt voor zo’n plan. Dit gratis e-book is samengesteld door ZiPconomy in opdracht van internationaal freelanceplatform Malt.

Download het gratis e-book

Drie soorten opdrachten

De internationale online recruiter Welcome to the Jungle zet freelancers in voor drie soorten opdrachten, vertelt HR-verantwoordelijke Noëlla Gavier. “Ten eerste doen we dat voor kort, eenmalig werk waarvoor we specifieke expertise nodig hebben. Ten tweede huren we ook freelance-experts in voor iets langere opdrachten. Met hun specifieke kennis ondersteunen zij onze teams tijdelijk, terwijl we zoeken naar vaste krachten.”

Het derde type opdracht noemt ze de ‘knipopdracht’. “Als er werk te doen is, maar we nog niet weten hoe we dit moeten vormgeven in een vaste functie, huren we een paar weken een freelancer in. Dat geeft ons tijd om de contouren van de vaste functie te bepalen en een vacature uit te zetten.”

Aan de slag met wet- en regelgeving

Voor cosmeticabedrijf L’Oréal biedt de opkomst van freelancers interessante mogelijkheden om nieuwe technische expertise binnen te halen, vertelt internationaal HR-directeur Charles Arkwright. “Het betekent wel dat wij als HR-experts aan de slag moeten met compliance”, benadrukt hij.

De wetten en regels rondom werken met freelancers zijn tenslotte anders dan regelgeving voor vast personeel. Dat weet ook Sylvie Noël van de Franse verzekeraar Covéa Group. “Wij wijzen onze manager op do’s en don’ts van werken met freelancers”, zegt zij. “Ze mogen bijvoorbeeld geen bevelen geven en als er een e-mailadres wordt toegewezen, moet dat extern zijn. De verhouding is gebaseerd op die van een leverancierscontract.”

Dat doet ook EcoVadis, een onafhankelijke organisatie die het beleid van bedrijven beoordeelt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. HR-verantwoordelijke Laurianne Le Chalony: “We trainen onze managers om te werken met freelancers volgens de afspraken die in het contract staan.”

Anders samenwerken

Tegelijkertijd helpt de HR-afdeling van EcoVadis freelancers onderdeel te worden van het team. “Dit zit soms in details, zo formuleren we bijvoorbeeld uitnodigingen voor bedrijfsevenementen voor freelancers net even op een andere manier”, zegt Le Chalony. “Iedereen krijgt dezelfde informatie, de manier waarop we communiceren is anders.”

Werken met freelancers verandert ook je organisatiecultuur, merkt Arkwright van l’Oréal. “Zo betekent het dat onze teams vaker projectmatig werken”, vertelt hij. “Verder moet onze employer branding niet alleen gericht zijn op vaste medewerkers, maar ook op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van freelancers.”

Wil je meer weten over deze thema’s? Download het gratis e-book ‘Van regelgeving tot strategie: een gids door het freelancelandschap’.

Malt staat voor de nieuwe manier voor het matchen van talent en bedrijfsleven. Bij Malt geloven we in een revolutionaire manier van werken. In een wereld waarin we zelf kunnen kiezen hoe en wanneer we willen werken. En met wie. Bekijk alle berichten van Malt

Eén reactie op dit bericht

  1. De enige die ik een strategische insteek zie geven is Arkwright. Anderen hebben het vooral over operational excellence. Zeker belangrijk, maar eerst visie over inhuur bepalen voordat de uitvoeringskant geduid wordt.
    En voor die uitvoering heb je een unieke oplossing: http://www.contractdossier.nl (ook wel Cootje genoemd)