"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Grote groep mbo’ers ziet zelfstandig ondernemerschap zitten

Bijna de helft van de mbo’er (46%) overweegt om voor zichzelf te beginnen, en 19% is dit zeker van plan. Deze groep waardeert vooral de vrijheid in werktijden en de mogelijkheid om het werk op hun eigen manier uit te voeren.

De meerderheid van de mbo’ers ziet zelfstandig ondernemerschap zitten. Zo wil bijna de helft van de mbo’ers (46%) waarschijnlijk voor zichzelf beginnen, en 19% is hier zelfs zeker van. Daartegenover geeft 37% van de mbo’ers aan waarschijnlijk voor een baas te willen werken.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de MBO Raad onder 556 mbo-studenten en recent afgestudeerde mbo’ers.

Meer vrijheid is de belangrijkste reden om te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap, terwijl te veel verantwoordelijkheid en onzekerheid juist redenen zijn om voor een baas te willen werken.

Eigen bedrijf geeft vrijheid..

Bijna de helft van de mbo’ers (46%) wil (waarschijnlijk) voor zichzelf beginnen. Twee op de tien (19%) zijn hier zelfs zeker van. Meer vrijheid is de belangrijkste reden om voor zichzelf te beginnen. Vooral de vrijheid in het indelen van werkdagen en -tijden en bij het uitvoeren van het werk, wordt als voordeel gezien.

Dat het leuk is om iets voor zichzelf op te bouwen en meer salaris te verdienen, zijn andere redenen om te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Een enkeling wil graag ondernemen om zo meer innovatie in zijn werkveld te realiseren.

Bron: Rapport I&O Research

..maar ook verantwoordelijkheid en onzekerheid

Ruim een derde (37%) van de mbo’ers geeft aan liever voor een baas te werken in de toekomst. Ze vinden dat een eigen bedrijf te veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Daarnaast verwachten ze dat een eigen onderneming veel financiële onzekerheid en stress veroorzaakt.

De mogelijke risico’s en administratieve zaken die geregeld moeten worden, weerhouden mbo’ers ervan om zelfstandig te ondernemen. Een aantal denkt niet over de juiste vaardigheden te beschikken om een eigen onderneming te starten. Ook zegt een klein deel te denken dat het in hun werkveld niet mogelijk is een eigen onderneming te beginnen.

Mogelijkheden niet altijd bekend

Hoewel een grote groep mbo’ers in de toekomst wil ondernemen, geeft 61% van hen aan niet (volledig) op de hoogte te zijn van de mogelijkheden om voor zichzelf te beginnen. Een derde (33%) is hier wel goed bekend mee.

Verschillen

Mbo’ers die nog op de schoolbanken zitten, lijkt het vaker waarschijnlijk leuk om voor zichzelf te beginnen dan mbo’ers die hun opleiding al hebben afgerond. Vooral mbo’ers die hun opleiding al hebben afgerond, zijn minder goed bekend met de mogelijkheden. Dat lijkt ook meer te gelden voor mbo’ers uit de regio West dan voor mbo’ers uit de regio Zuid.

Daarnaast zien de onderzoekers ook regionale verschillen. Mbo’ers in de regio’s West en Noord antwoorden vaker ‘zeker wel’ voor zichzelf te willen werken. Mbo’ers in de regio’s Oost en Zuid willen vaker waarschijnlijk niet voor zichzelf beginnen.

Lees ook

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie