"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Workation niet alleen populair bij zzp’ers

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken lijkt niet langer alleen weggelegd voor freelancers. Een groeiend aantal werkenden kiest voor een workation, waarbij zij werken vanuit het buitenland en zo hun vakantie verlengen.

De ‘workation’, waarbij reizigers hun werk vanuit het buitenland voortzetten om hun vakantie te verlengen, is aanzienlijk in populariteit toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van IWG, een aanbieder van hybride werkoplossingen. Zo heeft in het afgelopen jaar 88% van de hybride werknemers op afstand gewerkt, en verlengden bijna drie op de vijf (57%) werknemers hun vakantie door vanuit het buitenland te werken.

Werk op afstand populair

Uit het onderzoek komt de groeiende populariteit van de ‘workation’ onder werkenden sterk naar voren. Meer dan tweederde (67%) gelooft dat ze hun werk effectief kunnen uitvoeren vanuit het buitenland, en een aanzienlijke 71% geeft aan dat ze alleen maar een baan zouden overwegen wanneer deze flexibiliteit biedt om op afstand te werken, of tenminste een deel van de tijd.

Werk-privé balans grootste voordeel

De respondenten noemden een verbeterde balans tussen werk en privéleven (76%) als het grootste voordeel van werken vanaf elke locatie. Daarnaast zien ze als voordelen ook de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met vrienden en familie in het buitenland (52%), geld te besparen door te reizen tijdens daluren (47%) en van langere vakanties te genieten (30%).

Aantrekkelijke opdrachtgever

Volgens de recentste Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO  en het CBS zijn veruit de meeste zzp’ers onder andere begonnen als zelfstandige omdat zij zelf hun werktijden en locatie willen bepalen.

Het onderzoek van IWG laat zien dat niet alleen freelancers graag willen werken waar en wanneer ze dat willen. Deze trend zal zich verder doorzetten, voorspelt Mark Dixon, oprichter en CEO: “Steeds meer bedrijven zullen een workation-beleid omarmen om de balans tussen werk en privéleven van hun werknemers te verbeteren en hun aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten.”

Combineren werk en reizen

Voor Dixon zijn deze resultaten niet verrassend: “Voor steeds meer werknemers biedt hybride werken de mogelijkheid om te werken waar ze het meest productief zijn. En dankzij cloudtechnologie kan dat overal ter wereld zijn, mits er een internetverbinding van hoge kwaliteit beschikbaar is. Het is dus geen wonder dat steeds meer mensen het idee omarmen om werk te combineren met reizen, of het nu voor een paar dagen is aan het einde van een vakantie, of voor een paar maanden als digital nomad.”

Beste workation-bestemmingen

IWG maakte ook een lijst van de beste bestemmingen voor een workation. Daarvoor werden een aantal steden beoordeeld op negen criteria, waaronder klimaat, vervoer, eten & drinken en internetsnelheid.

In de top-3 staan Barcelona, Toronto en Bejing. Amsterdam veroverde ook een plek in de top-10 ranglijst, voornamelijk vanwege de overvloed aan beschikbare flexibele werkplekken.

Lees ook:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie