"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
HomeToGo

Wat is de beste bestemming voor digital nomads?

HomeToGo onderzocht verschillende bestemmingen om vanuit op afstand te werken en creëerde een ranglijst.

Waarom thuiswerken als het overal op de wereld kan? Een aanlokkelijk alternatief. Maar wat zijn de de beste bestemmingen voor digital nomads? HomeToGo, de grootste zoekmachine voor vakantiewoningen, zocht het uit. Ze maakte een ranglijst op basis van vijf criteria: levenskosten, co-werken, gastvrijheid, bezienswaardigheden en diversiteit. Naast deze algehele beoordelingen is er ook gekeken naar andere aspecten en werden er indexen gemaakt voor bijvoorbeeld de prijs van koffie en internetsnelheid.

Bali, Penang en de Canarische Eilanden zijn de drie beste bestemmingen voor digital nomads.

De drie reisbestemmingen uit de studie die het meest aan alle voorwaarden voor een ultieme reis- en werkervaring lijken te voldoen zijn Bali, Penang en de Canarische Eilanden. De bestemmingen met de laagste score zijn onze hoofdstad Amsterdam, Nice en Stockholm.

In de algehele ranglijst wordt het Indonesische eiland Bali gezien als de meest ideale bestemming voor digital nomads. Het eiland, wat met name bekend staat om zijn paradijselijke stranden en landschappen, heeft ook veel te bieden op het gebied van co-werkplekken en de lage levenskosten. Voor een aantal belangrijke uitgaven zoals de huur van een appartement, maandelijkse boodschappen, openbaar vervoer en bijvoorbeeld een lidmaatschap bij de sportschool, ben je hier het minst kwijt. Verder staat het eiland ook bovenaan in de Co-Working categorie. Dit komt met name door dat het huren van een werkruimte hier slechts gemiddeld €76 per maand kost terwijl het design en de ruimtelijkheid van de werkplekken weinig  te wensen overlaten. Het enige grote minpunt hierin is wel dat de gemiddelde internetsnelheid op Bali slechts 3.90 MB/s is, wat voor een intensieve internetgebruiker.

Op de tweede plaats staat Penang, dit schitterende eiland in Maleisië heeft een score van 4,62. Deze bestemming heeft zijn hoge score te danken aan de hoge levensstandaard dankzij de lage maandelijkse levenskosten en hoge gastvrijheid voor expats.

Op de derde plaats staan de Canarische eilanden met een totale score van 4,35. In deze ranglijst maakt de bestemming het verschil dankzij de bezienswaardigheden, het hoge gevoel van gastvrijheid en een goede score voor co-werkplekken.

 

Top 5 bestemmingen voor de ideale co-werkplekken

 

Wanneer je als digital nomad werkt vanuit het buitenland is het fijn om gelijkgestemde tegen te komen en zo nu en dan tijdelijk vanuit een kantoor te werken met alle bijhorende faciliteiten. De ideale oplossing hiervoor is het vinden van een geschikte co-werkplek waar je tijdelijk een bureau kunt huren en je kunt omringen met andere digital nomads die ook vanuit het buitenland hun werk voortzetten. Dit overzicht is gebaseerd op vijf criteria:  lidmaatschapskosten, locatie, ontwerp, ruimtelijkheid en faciliteiten:

  1. Bali (score 3.10 van 5)
  2. Auckland (score de 3.06 van 5)
  3. Chiang Mai (score de 2.87 van 5)
  4. Melbourne (score de 2.81 van 5)
  5. Ho Chi Minh (score de 2.81 van 5)

Ook niet geheel onbelangrijk tijdens het digitale werken is de snelheid van het internet! Singapore (20.3 Mb/sec), Zweden (19.1 Mb/sec), Nederland (17.00 Mb/sec) of de Verenigde Staten (14,2 Mb/sec) bieden de snelste internetverbinding. Ter vergelijking, Frankrijk staat 15e in onze ranglijst met 8,9 Mb/sec. In Manila, Gran Canaria en Bali is de internetverbinding vele malen minder goed met veelal nog geen 4.0 Mb/sec.

 

Thailand, Maleisië, Mexico en Indonesië: De meest voordelige reisbestemmingen voor Nederlandse digital nomads.

Goed nieuws voor de werkende Nederlander die zijn werk op afstand wilt voor en kan zetten. In vrijwel  alle bestemmingen is het mogelijk om comfortabel te kunnen leven met het behoud van een Nederlandse salaris. Voor de levenskosten index heeft HomeToGo gekeken naar het gemiddelde maandelijkse netto salaris van een Nederlander, dat wil zeggen € 2.021 (bron: CBS, 2016). Middels het aftrekken van de onderzochte maandelijkse kosten van het inkomen, berekende HomeToGo een vergelijkbaar percentage aan bestedingsruimte.

De vier bestemmingen waar de grootste voortgang in te besteding inkomen wordt gemaakt zijn Bali, Penang, Chiang Mai en Playa del Carmen. In deze bestemmingen is het mogelijk om zo’n 80 tot 90% van het netto salaris op zak te houden. Ideaal dus wanneer je vanuit je laptop een bedrijf op wilt zetten! Aan de andere kant moet je de uitgaven in San Francisco in de gaten houden want de kosten van levensonderhoud bedragen gemiddeld maar liefst € 2.854,35 en overschrijdt daarmee grotendeels de Nederlandse nettoloon. Ook in Singapore blijft er slechts een klein deel van het netto salaris behouden.

De volledige uitkomsten van dit onderzoek staan op de website 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Leuk om te lezen dat jullie aandacht besteden aan digital nomads. Zelf werk ik al zo’n 4 jaar on the road en dat bevalt me prima.
    Een lijst die wij (digital nomads) graag gebruiken is: https://nomadlist.com/. Voor iedereen die het overweegt: gewoon doen!