"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hans Borstlap: “Laat Van Gennip haar klus afmaken”

Voormalig voorzitter van Commissie Regulering van Werk pleit voor doorgang agenda hervorming arbeidsmarkt. Ook nu kabinet demissionair is.

Voormalig topambtenaar en voorzitter van de Commissie Regulering van Werk Hans Borstlap pleit er voor dat minister Karin van Gennip van Sociale Zaken van de Tweede Kamer de ruimte krijgt om haar plannen voor de hervorming van de arbeidsmarkt door te zetten. De Kamer besluit in september welke beleidsonderwerpen ‘controversieel’ verklaard worden. Aan die onderwerpen wordt dan niet verder gewerkt en ze worden overgelaten aan een nieuw kabinet.

Borstlap stelt dat de voorstellen die Van Gennip gedaan heeft “noch bij de sociale partners noch in de politiek omstreden zijn”. Veel van de plannen zijn immers ook een uitwerking van een eerder SER akkoord. “Maak gebruik van het feit dat er nu overeenstemming is op de hoofdlijnen. Laat haar gewoon haar klus afmaken” zegt Borstlap in het radioprogramma Sven op 1.

Van Gennip wil door

Minister Van Gennip gaf snel na de val van het kabinet in een bericht op social media aan dat de maatregelen die ze – “samen met werkgevers en werknemers” – heeft afgesproken over de hervorming van de arbeidsmarkt “keihard nodig” zijn. En dat ze zich daar, “demissionair of niet”, vol voor wil blijven inzetten. Later gaf ze ook aan “nog niet klaar te zijn met Den Haag”.

Ook veel sociale partners wijzen op de urgentie van problemen in de arbeidsmarkt, van schaarste tot misstanden rond arbeidsmigranten. Toch lijkt het niet voor de hand te liggen dat de Kamer besluit om het hele pakket aan wetgeving door te laten gaan. Op de hoofdlijnen mag dan overeenstemming zijn, de verdere invulling via wetgeving vraagt om stevige en soms gevoelige politieke keuzes.

Lees meer:

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

  1. Wij moeten ons juist schrapt zetten voor wat gaat gebeuren als alles op de schop gaat want wensdenken is geen strategie. Zzp’ers gaan nu meer kijken naar hun pensioen en een aov en dat is wel een goed ontwikkeling. Al dat onzekerheid is stressvol.

  2. Hahaha “De positie doet dus iets met iemand”….wat een prachtige reflectie……