"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Salaris niet belangrijkste motivatie voor vrouwen in IT-sector

Vrouwen in de IT-branche vinden een goede werksfeer belangrijker dan een hoog salaris. Ook bij een overstap vanuit een andere sector is meer geld verdienen niet hun belangrijkste drijfveer. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturebank No Fluff Jobs.

Vacaturebank No Fluff Jobs deed een onderzoek onder 303 vrouwen in de IT-branche naar wat zij belangrijke arbeidsvoorwaarden vinden. Hoewel IT-banen vaak goed betaald worden, blijkt dat deze vrouwen een goede werksfeer belangrijker vinden dan een hoog salaris. Bovendien blijkt dat veel van de respondenten hun carrière zijn begonnen na een overstap vanuit een andere sector.

Carrièreswitch

Een groot deel van de vrouwelijke respondenten (42,1%) komt de IT-sector binnen door een carrièreswitch. Van deze groep zegt een derde dat een hoog salaris hun belangrijkste motivatie was. Andere motivaties waren onder meer dat vrouwen de IT-sector en gerelateerde ontwikkelingen interessant vinden (47%), voldoende mogelijkheden hebben voor persoonlijke ontwikkeling (44%) en de mogelijkheid hebben om op afstand te werken (45%).

Salaris niet meest belangrijk

Hoewel IT-banen vaak goed betaald worden, is een hoog salaris niet de belangrijkste factor voor vrouwelijke IT-professionals in Nederland. Zo geeft 28% aan dat het de belangrijkste reden is om voor een organisatie te werken, terwijl dit percentage in andere landen rond de 65% ligt. Op nummer één staat een goede sfeer op het werk (73%), gevolgd door de mogelijkheid om op afstand te werken.

Flexibele werktijden

Op het gebied van arbeidsvoorwaarden vinden vrouwen vooral de mogelijkheid om hun eigen tijd te beheren belangrijk. Hierbij gaf 72% van de respondenten aan flexibele werktijden op prijs te stellen. Andere hoog gerangschikte voorwaarden zijn onder meer de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek (59%), een opleidingsbudget (58%) en door de werkgever verstrekte apparaten zoals een zakelijke telefoon of laptop.

Nog geen salaristransparantie

Ook benadrukt het onderzoek de behoefte aan meer transparantie en eerlijke beloning. Hierbij gaf 16,5% van de vrouwen aan dat zij minder betaald krijgen dan mannen met dezelfde competenties en functie; een kleine 5% van de vrouwen verdient meer. Bovendien heeft 55,3% geen idee hoeveel anderen in dezelfde organisatie betaald krijgen. 26% van de IT-vrouwen kreeg het afgelopen jaar een promotie en 71,8% meldde een salarisverhoging.

Talentkloof verkleinen

Senior marketing specialist bij No Fluff Jobs, Chetan Fatingan, gelooft dat een oplossing om de kloof in talent in de IT-sector te verminderen is om de sector toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor vrouwen. “Nederland heeft een tekort aan IT-specialisten en tegelijkertijd is minder dan een vijfde van de IT’ers vrouw. IT-talent dat er is, heeft voldoende keuze in banen. Zorg dus voor salaristransparantie, flexibele werktijden en een gezonde, open werksfeer.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie