"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

50-plussers de nieuwe talentpool voor de arbeidsmarkt

De tijd dat 50-plussers vanwege hun leeftijd moeite hadden om aan een baan te komen, is voorbij. Vanwege het personeelstekort staan werkgevers voor hen in de rij, zo stelt Ruud Claasz Coockson van People2.0. Maar sinds ze met corona meer vrijheid hebben geproefd, is deze groep soms lastiger te mobiliseren. “Je zult ze met bijvoorbeeld flexwerk of flextijden moeten verleiden.”

Tijdens en na de coronapandemie hebben veel mensen hun baan opgezegd hebben, zo verwijst Ruud Claasz Coockson naar The Great Resignation. “Mensen hebben tijdens de coronacrisis aan hun vrijheid geroken en willen niet meer dagelijks naar kantoor”. 

Claasz Coockson, die als Director Business Development EMEA bij People2.0 werkt, verwijst naar een onderzoek van e-learningplatform Preply. Daaruit blijkt dat Nederland op de derde plek staat van een wereldwijde ranglijst van landen waar gepensioneerden liever niet meer aan de slag gaan. “Dat terwijl juist 50-plussers ontzettend veel ervaring hebben en goed opgeleid zijn. Bedrijven zouden veel meer moeten doen om hen binnen te halen of binnen te houden.” 

Werken anytime en anywhere

“Anywhere en anytime, hoort Claasz Coockson vaak als wensen van mogelijke sollicitatiekandidaten terug. “Mensen hebben tijdens corona aan hun vrijheid geroken. Bied een parttime dienstverband aan voor een fulltime dienstverband, bijvoorbeeld door een functie te splitsen in twee banen. En wil je per se iemand hebben voor 4 dagen? Misschien is 3 dagen ook wel voldoende.” 

Hij pleit er ook voor om de oudere werknemers taken te geven die goed bij hun ervaring passen. “Het opleiden en begeleiden van jongeren bijvoorbeeld. Dat is uitdagend en zorgt ook voor meer sociale contacten, want gepensioneerden zijn soms wat eenzaam.” 

Tijdelijk contract niet eng

De werving – en selectiebranche zou 50-plussers ook beter moeten begeleiden om hen over de streep te trekken een contract te tekenen, zo adviseert hij. “Het zijn vaak mensen die gewend zijn aan vaste contracten en fulltime werk. Leg aan hen uit dat er ook mogelijkheden zijn om parttime te werken en licht toe dat een tijdelijk contract niet eng is.” 

Er is ook een rol weggelegd voor politiek Den Haag, meent Claasz Coockson. Die zou de wet- en regelgeving kunnen aanpassen, doet hij een voorstel. “De politiek kan op het personeelstekort inspelen door het belastingtechnisch interessanter te maken om op latere leeftijd langer door te werken met lagere belasting of subsidies.” 

Personeel uit het buitenland halen

Personeel uit het buitenland halen is ook een optie, stelt Claasz Coockson. Als ze in Nederland komen werken, is dat wettelijk eenvoudig. Werknemers uit de Europese Unie hebben zelfs geen werkvergunning nodig. “Maar als personeel uit het buitenland op afstand blijft werken, komt er wel een hoop papierwerk bij kijken. Er gelden speciale regels en verdragen voor de sociale zekerheid. Werkgevers zijn daarom terughoudend om buitenlandse werknemers die daar blijven wonen en werken aan te nemen. People2.0 kan echter ontzorgen bij het administratieve traject. Want een developer uit Italië bijvoorbeeld, kan prima hetzelfde werk doen als een developer uit Nederland.” 


Kijk de webinar hier terug


 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie