SLUIT MENU

Vijf netwerktips van The Freelance Qommunity

Het is weer the most wonderful time of the year! Een maand vol eindejaarsevents, kerstborrels en laatste vrijmibo’s. Een perfect moment om te netwerken dus. Maar hoe zorg je ervoor dat je alles uit elk moment haalt? In dit blog geeft Kim Trotz, co-founder van The Freelance Qommunity, je een paar tips om direct toe te passen.

Als ondernemer is het belangrijk om áltijd in je netwerk te blijven investeren. Maar hoe pak je dat aan? Met deze tips ga je vol nieuwe connecties het nieuwe jaar in!

Tip 1: Weet wie je bent

“Als je niet weet waar je voor staat, dan kan je erover vallen”, een quote die me altijd is bijgebleven. Om een echte connectie te maken met de ander, moet je eerst weten wie je zelf bent. Logisch eigenlijk. Deze tijd is ook een perfect moment voor reflectie. Sta even stil bij wat je het afgelopen jaar hebt gedaan en kijk of je je hier nog steeds goed bij voelt. Je kan er dan voor kiezen om je persoonlijke kernwaarden of missie aan te scherpen.

Tip 2: Heldere intro

Als het goed is heb je nu helder wie je bent, wat je doet en waar je blij van wordt. Nu is het de kunst om in een paar pakkende zinnen om te schrijven hoe je jezelf zou voorstellen. De vragen: wie ben ik, wat doe ik, wie is mijn doelgroep, wat is hun probleem en hoe los ik dat op? In vijf zinnen is je intro lekker kort en krachtig, en dat blijft hangen.

Tip 3:  Investeer in je netwerk

Als ondernemer is het belangrijk om áltijd in je netwerk te blijven investeren. Hieruit komt de juiste hulp, nieuwe klus en de high-five die je af en toe nodig hebt. Andere ondernemers zijn er om jou te helpen, en andersom. Maak bewust tijd vrij deze maand om weer een oude bekende op te bellen en ook eens te netwerken buiten je huidige bubbel. Van nieuwe prikkels krijg je altijd weer energie en nieuwe inspiratie! Staat er al iets gepland in je agenda voor deze maand?

Extra tip: er zijn nog kaarten voor het Freelance Eindejaarsfestival op 8 december in Utrecht. Dit is een niet-awkward netwerkevent, kerstdiner, nieuwjaarsevent en eindejaarsgesprek ineen! Hier kom je tientallen ondernemers tegen en er is een inspirerend programma.

Tip 4: Stiltes stralen kracht uit

Je kan naar een netwerkevent gaan, maar netwerken kan ook al in de sportschool of in de rij van de oliebollenkraam. Als je in gesprek bent met iemand is het de kunst om goed te luisteren. Soms voelt het fijner om lekker veel te praten zodat er geen awkward stiltes vallen. Alleen als je de ander de ruimte geeft, krijg je ook meer informatie en kun je de ander wellicht (nog) beter helpen. Ook als je open vragen stelt (dus geen vragen waarop je ja of nee kan antwoorden) krijg je meer verdieping. De vraag: “Wat hoop jij hier uit vandaag te halen?” kan dan in plaats van “Kom je hier vaker?”

Tip 5: Sluit het gesprek goed af

Een gesprek hoeft natuurlijk niet altijd voor zakelijke doeleinden te zijn. Uiteindelijk plant je met elk gesprek altijd een zaadje voor eventuele samenwerkingen of nieuwe vriendschappen in de toekomst. Je weet maar nooit! Zorg dat je het einde concreet maakt als je een connectie voelt met de ander. Connect via LinkedIn, maak gelijk een vervolgafspraak of wissel nummers uit. Zo ga je vol nieuwe connecties het nieuwe jaar in!

Over The Freelance Qommunity

Kim Trotz en Kiki Calis bouwden het platform The Freelance Qommunity om de ‘eenzame freelancer’ te helpen aan een netwerk, kennis en klussen. Hun missie is om freelancers aan elkaar te verbinden en samen impact te maken, zodat freelancen het leukste beroep van de wereld wordt.

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger