"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

AWVN Jaarcongres 2022: drie korte-termijnoplossingen voor krapte

Stimuleer fulltime werken, verhoog de lonen en investeer in techniek en opleidingen. Dat zei AWVN-voorzitter Raymond Puts tijdens het Jaarcongres 2022 van de werkgeversorganisatie. Hij roept werkgevers op mee te denken over oplossingen om de problemen op de arbeidsmarkt op korte termijn te lijf te gaan.

“De arbeidsmarkt is het belangrijkste probleem van de Nederlandse economie. Dankzij het rapport van de commissie Borstlap en het SER-MLT advies is duidelijk dat een lange-termijnaanpak noodzakelijk is. Maar de problemen op de arbeidsmarkt vragen ook om korte-termijnoplossingen”, zei Puts. Hij deed een aantal voorstellen.

Minder deeltijdwerk

Om de krapte op te lossen moeten we van onze koppositie op het gebied van deeltijd af, vergeleken met de rest van Europa is het percentage deeltijdwerk in Nederland hoog. Het verlangen om minder te willen werken brengt ons niet verder, zei Puts. Meer mensen moeten fulltime gaan werken. Triggers als een fulltime bonus of hogere salarissen, waar ook de politiek om vraagt, kunnen hierbij helpen.

Het gaat wel om een gemeenschappelijke inspanning, vindt Puts. Als Den Haag werkgevers vraagt de lonen te verhogen, dan mogen wij de politiek ook iets terugvragen. “De mensen die meer uren willen werken, moeten daar na aftrek van de belasting ook echt wijzer van worden.” Nu levert meer en langer werken niet per se meer op.

Slimmer werken

Om de arbeidsproductiviteit op gang te helpen moeten we slimmer gaan werken en technologie beter integreren in ons werk. Als we slimmer willen werken, moeten we ook slimmer naar ons onderwijsstelsel kijken. Bijvoorbeeld door de oneindige opleidingskeuzes te vereenvoudigen en minder varianten aan te bieden.

Opleiden voor de toekomst

Het is ook van belang dat we opleidingen voor beroepen waarvoor we mensen tekort komen aantrekkelijker maken voor jongeren. “We moeten mensen weer gaan opleiden voor de toekomst en ervoor zorgen dat jongeren zich goed vertegenwoordigd voelen.”


Bekijk ook de sfeerimpressie van het AWVN  jaarcongres 2022


Foto: Liesbeth Dingemans

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Als we slimmer willen werken, moeten we ook slimmer naar ons onderwijsstelsel kijken. Bijvoorbeeld door de oneindige opleidingskeuzes te vereenvoudigen en minder varianten aan te bieden.

    Kijk dat vind ik nu eens een goed idee. De keuzestress van onze jongeren die op jonge leeftijd al moeten weten waarvoor ze willen worden opgeleid is niet bevorderlijk.