"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Alle economische seinen staan op rood. Gaat de arbeidsmarkt op slot?

Bijna alle economische indicatoren laten rode cijfers zien, zo laat de Intelligence Group in een overzicht zien. Een aantal zitten inmiddels onder hun langjarig gemiddelde. Daarbij daalt aantal mensen dat actief op zoek is naar een andere baan.

Vertrouwen neemt af

In september werd voor de vijfde keer in zes maanden een negatief record neergezet. Aan de kant van de werkgevers zien we nu dat het vertrouwen ook serieus afneemt. Het producentenvertrouwen is weliswaar nog net positief, maar de index daalt de laatste maanden snel. Bovendien was voor het eerst in bijna twee jaar tijd het oordeel over de verwachte bedrijvigheid negatief. De inkoopmanagersindex – doorgaans een sterke voorspeller van de economische groei – daalde flink in september en zakte bovendien door de 50-puntengrens. Dat impliceert een afname van de industriële productie en doorgaans ook een daling van de economische groei.

Beurs

De beurs kende in september een zeer slechte maand. De Amsterdamse graadmeter daalde met ongeveer 8% in een maand tijd. De fluctuaties zijn de laatste tijd sowieso groot. De beurs daalt zomaar enkele procenten bij negatief nieuws. Het omgekeerde gebeurt echter ook regelmatig bij positieve berichten. Niettemin is de trend duidelijk dalend in de afgelopen maanden.

Uitzenduren

Het aantal uitzenduren daalde de afgelopen periode met 7,3% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Voor de zevende keer op rij was er sprake van een daling. De afname wordt wel steeds iets kleiner. Vlak voor en aan het begin van de zomer liep de daling nog in de dubbele cijfers. Conjuncturele ontwikkelingen worden doorgaans als eerste gevoeld in de uitzendbranche (‘vroegcyclisch’). De afname van de uitzenduren zou kunnen duiden op een afname van de economische groei. Echter speelt natuurlijk ook de extreem krappe arbeidsmarkt een rol. Uitzenders hebben zelf ook moeite met het vinden van geschikt personeel. Daarnaast nemen werkgevers meer mensen direct in vaste dienst aan.

Faillissementen

Aanvullend op deze cijfers laat het nieuwste KVK Trendrapport Bedrijfsleven zien dat het aantal faillissementen van economisch actieve ondernemingen is in september een stuk hoger dan het maandgemiddelde vanaf januari 2021. Dat gemiddelde ligt op 132, terwijl in de afgelopen maand 176 ondernemingen failliet gingen, het hoogste aantal sinds oktober 2020 (192).

Arbeidsmarkt op slot?

Op de arbeidsmarkt is er van de naderende recessie vooralsnog weinig merkbaar. Sterker nog, in het derde kwartaal werd de krapte nog groter. Het aantal vacatures bleef onverminderd hoog en het aanbod laag. De werkloosheid is dan wel opgelopen de laatste maanden, maar is met 3,8% nog steeds erg laag. Aan de aanbodkant zien we bovendien dat nog minder mensen actief op zoek zijn naar ander/nieuw werk, zie ook het volgende artikel.

Aan de ene kant is er zoveel werk en de noodzaak om actief te zoeken laag dat werknemers ‘achterover kunnen leunen’. Daar komt bij dat werknemers steeds vaker benaderd worden door werkgevers/recruiters voor een baan. In het derde kwartaal bereikte de ‘sourcingsdruk’ opnieuw een record. Daarnaast maakt alle onzekerheid en het lage vertrouwen het misschien ook wel minder aantrekkelijk om van baan te wisselen. Werkgevers moeten dus nog meer moeite doen om geschikte kandidaten te vinden.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie